Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СТЕРИЛІЗАЦІЯ ІНСТРУМЕНТАРІЮ




Нові інструменти перед стерилізацією очшцають від мастила марлевими сєрветками, а потім бензином або ефіром.

Стерилізацію стоматологічних інструментів, у залежності від особливостей виробу, що стерилізується, проводять: термічним (кип'ятінням, повітряним, паровим, або хімічним методами.

Стерилізація кип'ятінням.Тсрмічна стсрилізація викликає загибель більшості мікроорганізмів. В залежності від виду мікроорганізму, фази його життєдіяльності (спори), методу термічпого впливу час загибелі мікробів коливається в широких межах - від 1 хвилини до декількох годин.

Кип'ятіння застосовуеться для стерилізаціі цільнометалевих інструментів, шприців, виробів з гуми. Для кип'ятіння інструментів використовують стерилізатор. Нагрівання здійснюеться газом, електрикою або паром. Стерилізація шляхом кип'ятіння в дисти-льованій воді проводиться протягом 60 хвилин від початку кипіння для хірургічних інструментів і 30 хвилин - для гумових рукавичок. Для зменшення утворення накипу в стерилізатор наливають дистильовану воду і добавляють бікарбонат натрію (питна сода) для одержання 1-2 % розчину. Ріжучі інструменти кип'ятять без соди протягом 3 хвилин, попередньо обгорнувши ріжучі частини марлею або ватою, оскільки скальпелі тупляться від поштовхів та ударів об інші інструменти.

Стерилізація сухим жаром.Має достатньо високу дію не тільки на вегетативні форми мікроорганізмів, але і на спори. До недоліків способу відносять тривалість стерилізації та обмеженість матеріалів, спроможних перенести такий метод стерилізації.

Сухим жаром стерилізують вироби зі склата металу. При температурі 180 °С інструменти стерилізують 60 хвилин, при температурі 160 °С -50 хвилин. Такі вироби використовують безпосередньо після стерилізаціі або викладають на стерильний стіл і накривають стерильною серветкою на термін не більше 12 годин.

Для контролю сухожаровою стерилізаціі використовують хімічні тести: левоміцетин (температура плавления 160 °С), тіосечовину, винну кислоту (180 °С), янтарну кислоту (180-184 °С), аскорбінову кислоту (187-192 °С) барбітал (190-191 °С). Якщо в стерилізаційній камері була досягнута відповідна температура, хімічна сполука повинна бути цілком розплавлена і рівномірно забарвлена. Хімічні індикатори контролюють тільки один параметр - температуру, а термочасові індикатори - дозволяють одночасно контролювати як температуру, так і час стерилізаціі. При дотриманні режиму стерилізації термочасовий індикатор змінює свій колір до кольору еталона.

Паровим методомстерилізують вироби зі скла, металу, білизну, вироби з гуми (рукавички, трубки, зонди та ін.), латексу в парових стерилізаторах (автоклавах).

Режим стерилізаціі виробів зі скла, металу, текстилю: 132 °С - 2,0 кгс/см - 20 хв.

Режим стерилізаціі' виробів із гуми, латексу, полімерних матеріалів (ощадливий режим): 120 °С - 1,1 кгс/см - 45 хв.

При розкриванні упаковки будь-якого виду її вміст може бути використаний протягом 6 годин.

Хімічна (холодна) стерилізація рекомендується для виробів із полімерних матеріалів, гуми, скла та інших матеріалів, що не витримують тепловоїї обробки. Для стерилізаці'і використовують різні хімічні сполуки з різноманітних груп (галої'д-похідні, кислотовмісні речовини, альдегіди, фенолвмісні та поверхневоактивні речовини, гуанідіни, кислоти, луги тощо) або композиційні препарати на їх основі. Частіше всього стерилізацію проводять при кімнатній температурі (21±1 °С) наступними препаратами: 20 % розчином біанолу з експозицією 10 годин; дезоксоном-1 з експозицією 45 хвилин; 2,5 % глутаровим альдегідом з експозицією 360 хвилин.Вироби, що призначепі для хімічної стерилізаці'і, вільно розкладають у стерильній ємності з стерилізуючим розчином, повністю занурюючи вироби в розчин і заповнюючи ним внутрішні канали. По закінчениі стерилізаційної витримки вироби стерильним пінцетом витягають із розчипу, видаляючи його з каналів. Потім вироби переносять по черзі в три (при використанні 6 % розчину перекису водню - у дві) стерильні ємності зі стерильною дистильовапою водою для відмивання розчину. Металеві вироби відмивають не менше 5 хвилин у кожній ємності, інші вироби - не менше 15 хв. Вироби висущуготь за допомогою стерильних серветок, поміщають у стерильне простирадло, закладають у стерильний бікс і зберігають не більше 3 діб з моменту стерилізаці'і.

Холодна стерилізація ріжучих інструментів та стоматологічних дзеркал провадить-ся занурепням їх у 96 % спирт на 2 год. Зберігають інструменти в потрійному розчині (Fonnalini 20,0, Ac. carbolici 5,0, Natrii hydrocarbonatis 15,0, Aqua distillatae ad 1000 мл).

Останнім часом з'явилися нові розробки в гігієнічній обробці стоматологічного інстру-ментарію, що об'єднують процеси очищения, миття та дезінфекці'і. Фірма EMS+ (Швей-царія) запропонувала пристрій «ТЕРМТНАТОР», що монтується безпосередньо на сто-матологічній установці. У цьому пристро'і стоматологічний інструмснтарій (дзеркала, гладилки, пінцети та ін.) обробляються протягом 3 секунд.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 158; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты