Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структура наукового дослідження в галузі виховання




Наукові дослідження теоретичне та експериментальне - спрямовані на вивчення процесу виховання, як взаємодії вихователя з вихованцем. Експериментування в галузі виховання має на меті здійснити аналіз сутності виховного процесу, його закономірностей, тенденцій,перспектив розвитку. На цій основі дослідник розробляє і пропонує практиці цілі, зміст, принципи, методи і способи організації виховного процесу.

Експеримент-це узагальнення, яке виникає в процесі досліду. Процес пед.дослід. з проблем виховання складається з комплексу часткових процесів-особливих дій, які виконуються у певній послідовності Успіх та ефективність роботи забезпечуються за умови, що дослідник усвідомлює весь процес дослідження в цілому.

Педагогічне дослідження з проблем виховання передбачає такі етапи: 1.Підготовка і організація; 2.Проведення емпіричного дослідження; 3.Обробка емпіричних даних.

На етапі підготовки дослідник складає план роботи: вичленовуються окремі кроки, їх послідовність на різних етапах дослідження; розрахуваються необхідні сили і можливості, витрати часу на кожний етап; виробляє обов'язковий розпорядок діяльності; організовує підготовку і проведення емпіричного дослідження.

Дослід. процес починається з вироблення концепції дослід. На основі цілей, зафіксованих у планах, здійснюється теоретична робота-детальне визначення змісту предмета дослідження, аналіз, уточнення проблеми, розробка гіпотез. Гіпотеза теоретично пояснює проблему, забезпечуючи її практичне розв'язання. Вона є науковим досвідом, об ґрунт. здогадкою або ймовірним припущенням для пояснення способу існування,взаємозв'язків певного явища. Перехід від пробл дослідження до гіпотези-це перехід від запитань до вимог,які стосувались невідомого способу досягнення мети, до пояснювальних висловлень відносно можливого алгоритму її реалізації. У процесі перевірки гіпотези здійснюється новий перехід-від ймовірного і гіпотетичного до достовірного, від гіпотези до теорії, від припущення до знання.

Проведення емпіричного дослідження Оскільки експеримент не може проводитися подумки,здійснення оформляється документально,щоб у дослідника залишилися записи про все,що можна було зафіксувати. Важлива роль відводиться вибору методики пед. дослід.-сукупності використаних методів, які об'єднані спільною логікою, підпорядковані одній дослідницькій меті. Методика залежить від основних теоретичних принципів, які реалізовує конкретне педагогічне дослідження, і завдань, котрі воно розв'язує. У процесі педагогічного дослідження з проблем виховання можуть бути використані різноманітні методи спостереження,аналіз педагогічної документації, вивчення продуктів діяльності вихованця,бесіда,інтерв'ю,анкетне опитування, експертна оцінка,тест,педагогічний експеримент.

Експеримент як основний метод педагогічного дослідження передбачає вивчення виховного процесу, особливостей поведінки його суб'єктів у спеціально створених умовах. Типи експериментів: тривалий-коротко-тривалий,простий-складний,контролюючий-перетворюючий, природний-лабораторний-комплексний. У природному експерименті виокремлюють констатувальний, формувальний і контрольний етапи. Констатуючий фіксує наявність або відсутність явища, що вивчається. Виявляє рівень його розвитку. На формуючому етапі дослідник програмує вплив на досліджуваного через організацію системи виховних впливів. Обробка емпіричних .даних. На цьому етапі здійснюється і статистична обробка одержаних даних. Дається відповідь на дослідницькі гіпотези. Інформація обробляється таким чином, щоб її можна було використати й іншим дослідникам й практикам. Статистична обробка в наукових дослідженнях з педагогіки виховання необхідна, оскільки її результати утворюють основу відповіді на гіпотези всієї наступної теоретичної роботи. При цьому формується науково обґрунтовується висновок.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты