Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Лиття по виплавлюваних моделях.




Лиття в піщані форми по виплавлюваних моделях при міняють для отримання крейда ких деталей масою до 15 кг із сталі і інших важко-оброблюваних матеріалів з температурою плавлення до 1600 ° С. Досягається велика точність розмірів (11-13 квалітетів) при невеликій Шерохова тости поверхні (Ка = 10 - = -15 мкм), завдяки чому скорочується або відпадає необхідність механічної обробки.
Технологія лиття по виплавлюваних моделях складається з слідуючих етапів:
1) виготовлення металевої моделі-еталона відливається
вироби;
2) виготовлення прес-форми з легкоплавкого сплаву по моделі-
еталону;
3) виготовлення виплавлюваних моделей шляхом заповнення прес-
форм легкоплавким рідким або пастоподібною складом (частіше з
суміші стеарину з парафіном);
4) виготовлення моделей литниковой системи того ж складу;
5) складання моделей і литниковой системи та покриття їх вогнетрив
вим складом з порошкоподібного кварцового піску з добавкою
розчину етилсилікати або рідкого скла в якості сполучного;
цей облицювальний складу при прожарюванні форм утворює міцну
оболонку і забезпечує точність виливки;
6) формування моделі в опоке;
7) виплавка моделей і прожарювання форми;
8) розплавлення металу;
9) заливка форм;
10) вибивка та очищення виливків.
На рис. 121, а зображений комплект моделей в зборі з литниковой системою. Метал заливають у гарячі форми, іноді під тиском 0,2-0,5 МПа або відцентровим способом (рис. 121, б). Висока точність литва досягається застосуванням точних моделей і форм без роз'єму.
За виплавлюваних моделях відливають лопатки газових турбін, ріжучий інструмент (фрези, свердла), дрібні деталі автомобілів, тракторів та ін На заводах великосерійного і масового виробниц ства всі розглянуті процеси механізовані й автоматизо рова.

4 Лиття в кокіль.

Кокіль виготовляють з чавуну або сталі. При лиття з легких сплавів застосовують сталеві і чавунні стержні, а в разі лиття із сталі, чавуну і мідних сплавів - піщані стрижні. При відносно легкоплавких сплавах кольорових металів кокіль витримує десятки тисяч заливок. Стійкість кокиля при лиття сталі й чавуну коливається в межах від 100 до 5000 заливок в залежності від розміру виливків, тому лиття в кокіль для великих сталевих виливків вигідно лише в случав простих форм, коли вартість виготовлення кокиля невелика. Стосовно до сплавів кольорових металів і чавуну цей спосіб вигідний, так як крім точних розмірів виливків досягається поліпшення структури і механічних властивостей лиття. Для лиття складних деталей застосовують кокіль з декількох частин з роз'ємів мами.

На рис. 123 приведена форма, підготовлена ​​до заливки. Вона складається з роз'ємного кокиля У, 2, стрижня 3 та кришки 4 з отвер стіямі для заливки. Для запобігання отбела чавуну і розпалу кокиля на його поверхню наносять тонку піщано-смоляних про лицювання або фарбу.
У порівнянні з литтям в піщано-глини-стие разові форми при литті в кокіль в ц, десятки разів скорочується витрата формо вильно матеріалів, в 2 рази трудомісткість на вибивання і очищення лиття при значитель ном зменшенні припусків на механічних ську обробку. Лиття в кокіль широко застосовують у всіх галузях машинобудування.

5 Відцентрове лиття.
При відцентровому литті метал заливають у форму, обертаю-щуюся навколо горизонтальної або вертикальної осі, в результаті рідкий метал відтісняється відцентровою силою до стінок форми. При цьому структура металу виходить ущільненої, так як гази і неметалічні включення витісняються до поверхні, що знаходиться ближче до центру обертання. Форми обертають до пол ного затвердіння металу, після чого виймають готову виливок.
На рис. 124, а наведена схема машини з горизонтальною віссю обертання для отримання виливків у вигляді труб, а на рис. 124, б - схема машини з вертикальною віссю обертання для виливків у вигляді кілець. При відцентровому способі лиття немає литниковой системи, що знижує витрату металу.

6 Лиття під тиском.

При лиття під тиском сплав поршнем машини запресовується в роз'ємну сталеву форму, називаючи емую прес-формою. Лиття під тиском застосовують головним чином для алюмінієвих, магнієвих та цинкових сплавів, рідше для мідних сплавів. Деталі виходять точними (11-13 квалітети) і з малим ступенем шорсткості. Маса відливок від декількох грамів до десятків кілограмів. Тиск поршня при пре нии до 200 МПа. Механічна обробка виливків незначна або взагалі не потрібна. Вартість прес-форми висока, тому лиття під тиском застосовують у масовому виробництві, коли в одній формі отримують тисячі відливок. Продуктивність машин дуже висока - до 3000 виливків на годину при роботі в автомати зації режимі. Машини для лиття під тиском мають холодну або гарячу камеру пресування.
Машини з холодною камерою прес ження застосовують для лиття алю мініевих, магнієвих і мідних сплавів; при цьому в камеру зали ється дозоване кількість ме талу з окремої печі, після чого проводиться пресування.
На рис. 125, а наведена робоча зона машини з холодною камерою пресування 1. При русі вниз плунжер 2 тисне на залиту пір цію металу 3 та на п'яту 4, кото рая переміщується вниз, відкриває
отвір литника 5, і метал заповнює прес-форму. Нерухомий ва 9 (рис. 125, б) і рухлива 11 частини прес-форми складають порожнину, відповідну литві. Стержень 10 потрібний для обра-тання отвори. Метал поступає в форму через мундштук 8. Затвердіння виливки триває кілька секунд, після чого форма рознімати і готова виливок 6 виштовхується з форми штовхачем 7.
Машини з гарячою камерою пресування застосовують для лиття із цинкових сплавів. Камера 4 і тигель 5 (рис. 126) складають одну чавунну виливок, яка знаходиться в печі; сплав підтримай-вают в рідкому стані. При піднятому плунжері 3 (як на схемі) сплав через отвір 2 з тигля переливається в камеру. При дви жении вниз плунжер перекриває отвори і сплав заповнює прес-форму 1, де і твердне. Потім плунжер підіймається і метал з каналу зливається в камеру, а прес-форма розкривається і виливок виштовхується з неї.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 127; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты