Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні відомості про потенціал небезпеки.




Роботи з підвищеною небезпекою в галузі. Положення про порядок виконання в управлінні ДСНС України в області робіт підвищеної небезпеки розроблено на основі „Переліку робіт з підвищеною небезпекою”, затвердженим наказом ДКУ по нагляду за охороною праці від 23.12.1993 року №123, „Порядком видачі дозволів Державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами”, який затверджено постановою КМУ України від 15.10.2003 року № 1631.

Це Положення розроблено згідно вимог Закону України „Про охорону праці” для забезпечення функціонування системи управління охороною праці в Головному управлінні.

Перелік робіт підвищеної небезпеки.

Роботи підвищеної небезпеки в Управлінні, для виконання яких необхідно одержати відповідний дозвіл Держпромгірнагляду або його територіального органу – згідно додатку 1 до порядку видачі дозволів ДКУ з нагляду за охороною праці, затвердженим постановою КМУ від 15.10.2003 року, № 1631).

- Зварювальні, газополуменеві, наплавочні, напилювальні і паяльні роботи. - Роботи із застосуванням ручних електро- і пневмомашин та інструментів.- Вибухові роботи та роботи, пов’язані з утилізацію зброї, звичайних видів боєприпасів та виробів ракетної техніки.- Зберігання, експлуатація балонів та інших ємностей із стисненими, зрідженими, вибухонебезпечними та інертними газами, їх заповнення, спорожнення та ремонт.- Злив, очищення резервуарів, тари та інших ємностей з-під нафтопродуктів та інших шкідливих речовин.- Застосування лакофарбових покриттів, ґрунтовок та шпаклівок на основі нітрофарб, полімерних композицій. роботи з нанесення проти корозійного ізоляційного покриття.- Обслуговування і ремонт акумуляторних батарей.- Аварійно-рятувальні роботи, а також практичні навчання та тренування, пов’язані з проведенням цих робіт.- Роботи з дозиметрії, дезактивації, дегазації та дезинфекції.- Роботи в колодязях, шурфах, траншеях, котлованах, бункерах, камерах, колекторах, замкненому просторі.- Роботи на висоті в тому числі з механічними підіймачами та авто механічними драбинами.- Вантажно-розвантажувальні роботи за допомогою машин і механізмів. - Такелажні та стропальні роботи.- Управління тракторами і самохідним технологічним устаткуванням.- Механічна обробка деревини і металів.Перелік робіт підвищеної небезпеки в Управлінні, допуск до яких здійснюється після навчання та щорічної перевірки знань по правилам експлуатації та охорони праці – згідно переліку робіт з підвищеною небезпекою, що затверджений наказом ДКУ по нагляду за охороною праці від 23.12.1993 року №123.До таких робіт відносяться всі роботи, які вказані в п. 2.1., а також:- Роботи на кабельних лініях і діючих електроустановках.- Виїзд особового складу підрозділів пожежної охорони по тривозі.- Обслуговування агрегатів і котлів, працюючих на газі і рідкому паливі.- Транспортування речовин, які відносяться до 1 та 2 класу небезпеки.- Злив, очистка, резервуарів, тари та інших ємностей з-під нафтопродуктів, кислот, лугів та інших шкідливих речовин.- Гасіння пожеж.- Експлуатація та ремонт підйомних установок.-Технічне обслуговування експлуатація, ремонт вантажопідіймальних машин і механізмів, технологічного і верстатного обладнання, електроустановок.- Монтаж, демонтаж і накачування шин автотранспортних засобів.- Роботи в індивідуальних засобах захисту.- Роботи на копіювальних та розмножувальних машинах.- Обслуговування верстатів по обробці деревини і металів.- Роботи по ліквідації лісових пожеж.- Роботи у випробувальних пожежних лабораторіях, на пожежних полігонах, смугах психологічної підготовки пожежних та в теплодимокамерах.- Робота особового складу пожежних підрозділів на автомеханічних драбинах.- Роботи на пожежах по знеструмленню електричних мереж.- Гасіння пожеж в трюмах морських та річкових суден.

Перелік об’єктів, машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки, для експлуатації яких необхідно одержати відповідний дозвіл Держпромгірнагляду або його територіального органу – складений на підставі постанови КМУ від 15.10.2003 року, №1631 „Порядок видачі дозволів державним комітетом з нагляду за охороною праці та його територіальними органами”.

- Посудини, що працюють під тиском понад 007МПа.

- Трубопроводи пари та гарячої води з робочим тиском пари понад 0,07 МПа і температурою води вище 115°С.

- Підіймальні споруди.

- Електроустановки та електрообладнання.

- Зварювальне обладнання, устаткування для газополуменевої обробки металів.

- Ковальсько - пресове обладнання.

Порядок отримання дозволу на проведення робіт або експлуатацію об’єктів машин, механізмів. устаткування - Подається (надсилається поштою) до територіального управління Держпромгірнагляду по Кіровоградській області заяву встановленого зразку, до якої додається:

– на початок (продовження) роботи підвищеної небезпеки – висновок експертизи щодо спроможності підрозділів забезпечити додержання вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці під час виконання заявленої роботи ;

– на експлуатацію об’єкта – висновок експертизи щодо відповідності об’єкта вимогам нормативно-правовим актам з охорони праці.

Держпромгірнагляд по Кіровоградській області протягом 30 робочих днів після реєстрації заяви видає відповідний дозвіл.

Строк дії дозволів становить:

– на початок виконання роботи підвищеної небезпеки або експлуатації об’єкта – 3 роки;

– на продовження виконання роботи підвищеної небезпеки або експлуатації об’єкта – 5 років.

Державний нагляд за додержанням умов дозволу здійснюють посадові особи Держпромгірнагляду шляхом проведення перевірок в установленому законодавством порядку.

Дозвіл може бути анульовано тільки наказом органу. який його видав.

Порядок проведення навчання та перевірки знань з охорони праці для виконання робіт підвищеної небезпеки.

Навчання та перевірка знань співробітників структурних підрозділів проводиться по відпрацьованому графіку проведення навчання та перевірок на поточний рік. Графік затверджується начальником структурного підрозділу та доводиться до співробітників, які виконують роботи підвищеної небезпеки.

Проведення робіт підвищеної небезпеки без попереднього спеціального навчання і щорічної перевірки знань співробітників з питань охорони праці забороняється.

В процесі роботи на працівника впливають багато факторів виробничого середовища і трудового процесу. Поєднання цих факторів які впливають на здоров’я і працездатність працівника в процесі його професіональної діяльності, характеризує умови праці.

Фактори виробничого середовища поділяються на фізичні, хімічні і біологічні.

Шкідливі фізичні фактори – підвищення запиленості робочої зони, несприятливий мікроклімат, підвищений рівень радіації, шуму, вібрації, підвищена напруженість електричного та магнітного поля, недостатність або перепади освітлення.

Шкідливі хімічні фактори - це речовини з гостро направленим механізмом дії.

Біологічні фактори – це, в першу чергу, мікроорганізми і продукти їх життєдіяльності.

Шкідливі фактори трудового процесу – фізичні перенавантаження, нервово – фізичні перевантаження( розумове, перенапруження органів відчуття, одноманітність праці, емоційні перевантаження, незручна робоча поза….

Крім цього небезпечні виробн6ичі фактори можна розподіляти на наявні та потенційні. Потенціал небезпек також розцінюється як можливість виникнення нещасного випадку. В результаті нещасний випадок можна визначити як подію, яка виникає в результаті порушення трудового процесу й збігу цілого ряду обставин частіше всього в той період, коли людина знаходиться в небезпечній зоні. Для безпечної діяльності, росту професіоналізму потрібне спеціальне навчання.

Згідно Закону України «Про охорону праці» Стаття 18. Навчання з питань охорони праці. Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи

повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії.

Для несення служби в дозорах призначаються командири відділень, старші пожежники і пожежники зі складу бойового розрахунку, вільні від несення служби на постах і у внутрішньому наряді. Особовий склад, призначений для несення служби в дозорах, до виходу в дозор і після повернення з дозору стоїть в бойовому розрахунку.

До робіт з підвищеною небезпекою допускаються особи, які пройшли спеціальну додаткову підготовку з техніки безпеки, самі засоби техніки більш досконалі, висока ціна помилки на роботах з підвищеною небезпекою зумовлює відповідний психологічний настрій, настанову й особисту відповідальність за безпечну працю.

Вимоги охорони праці при експлуатації машин, механізмів обладнання та устаткування. При введенні в експлуатацію нового обладнання, інших засобів виробництва і матеріалів, керівництвом Головного управління плануються заходи по попередженню нещасних випадків і зниженню ризику для здоров'я співробітників. Така норма стосується до усього обладнання, машин, механізмів, інструментів, засобів виробництва, допоміжних матеріалів. Для якісного виконання вказаних завдань необхідно:

– перевірити, чи надав виготовлювач або постачальник усі необхідні документи, що стосуються безпечності обладнання;

– перевірити, чи має організація, що буде проводити монтаж і наладку обладнання, відповідні дозволи і ліцензії;

– визначити, яким чином у контракті з монтажною організацією вирішені питання охорони праці щодо працівників монтажної організації, а також працівників головного управління, для яких може виникнути небезпека під час проведення монтажних робіт;

– якщо монтаж здійснюється власними силами, чи вжито всіх необхідних заходів щодо безпечного виконання робіт;

– одержати необхідні дозволи на введення об'єкту в експлуатацію;

– врахувати заходи безпеки при введенні об'єкта в експлуатацію.

При виконанні цих заходів необхідно визначити і задокументувати компетенції виконавців робіт та порядок їх дій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 228; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты