Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Топографічна прив'язка по карті за допомогою приладів




9. При топографічній прив’язці по карті за допомогою приладів робота на місцевості полягає у вимірюванні приладами кутів і відстаней.

Вимірювання кутів проводиться бусоллю, відстані вимірюють далекоміром, мірною стрічкою (розмірним шнуром), за допомогою двометрової або далекомірної рейки, а також за допомогою допоміжної бази.

10. Мірною стрічкою (розмірним шнуром) користуються, для вимірювання невеликих відстаней, а також в умовах, коли інші способи не можуть бути застосовані (при прив’язка відбувається в лісі, чагарнику та в інших умовах поганої видимості).

11. При вимірюванні відстаней за допомогою двометрової рейки користуються далекомірною шкалою в полі зору монокуляра бусолі.

Рейка (мал. 6.) є дерев’яним бруском завдовжки 2,3 – 2,5 м з двома щитками–

 

 

Мал. 6. Двометрова рейка: 1 – щиток; 2 – марка-ромб

 

розміром 20 X 15 см. Щитки закріплюються на бруску так, щоб дальність між вертикальними осями марок-ромбів була близько 2 м (Точна установка марок проводиться для кожної бусолі, шляхом суміщення осей марок рейки, виставленої на дальність 50 м, з відповідними штрихами далекомірної шкали).

Щитки зафарбовуються білою фарбою, а ромби – чорною або червоною.

Залежно від умов місцевості рейку встановлюють горизонтально або вертикально, визначаючи дальність до неї на відповідній горизонтальній або вертикальній далекомірній шкалі сітки монокуляра бусолі.

Додатки


Дальність до горизонтально розташованої рейки визначають таким чином:

– на одній з двох точок, між якими визначають дальність, встановлюють бу-

соль;

– на іншій крапці виставляють рейку (горизонтально і перпендикулярно до лінії спостереження);

– обертаючи маховички бусолі, суміщають правий (неоцифрований) штрих горизонтальної далекомірної шкали бусолі ПАБ-2 з правою маркою (при роботі з ПАБ суміщають з правою маркою вертикальну лінію сітки) і, відраховують дальність на далекомірній шкалі навпроти лівої марки.

При визначенні відстаней по вертикальній далекомірній шкалі верхній штрих далекомірної шкали ПАБ-2 (горизонтальну лінію сітки ПАБ) суміщають з верхньою маркою рейки, встановленою вертикально, і проти нижньої марки визначають дальність по шкалі.

На мал. 7 показані приклади відліку відстаней по, горизонтальній шкалі 70 м, по вертикальній – 170 м.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 125; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты