Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методи ущільнення інформаційних потоків




Існує декілька способів збільшення пропускної здатності систем передавання інформації. Більшість з них зводиться до одного з методів ущільнення компонентних інформаційних потоків в один груповий, який передається лінією зв’язку. Для подальшого нарощування компонентних інформаційних потоків широко застосовують поєднання двох і більше методів. Термін “ущільнення” останнім часом все частіше заміняють терміном “мультиплексування”.

 

5.1. Метод частотного ущільнення (FDM)

При частотному мультиплексуванні (FDM – Frequency Division Multiplexing) смуга частот загального каналу поділяється на деяку кількість смуг (підканалів або піднесучих), смуга частот яких відповідає основній смузі частот вхідного каналу ( ). При цьому

, (5.1.1)

а . Ці підканали (частотні смуги) можна використовувати для передавання повідомлень від джерел, організувавши для цього перенос спектра сигналу від кожного джерела у відведений йому діапазон частот загального каналу, як показано на рис. 5.1.1.

Таке об’єднання спектрів підканалів в єдиний спектр загального каналу здійснюється пристроєм перетворення сигналу передавання (ППС). Структурна схема передавання повідомлень при частотному ущільненні каналів надана на рис. 5.1.2.

 

Рис. 5.1.2

ДП – джерело повідомлення; ППС – пристрій перетворення сигналу; ОП – одержувач повідомлення

На приймальному боці оптична несуча поступає на фотодетектор, на виході якого виділяється електричний груповий потік. Після підсилення за допомогою широкосмугового підсилювача сигнал поступає на входи вузькосмугових фільтрів, центральна частота яких рівна піднесучим частотам.

Компонентними можуть бути як цифрові, так і аналогові сигнали. FDM застосовують у кабельних системах багатоканального телебачення.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 131; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты