Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прикріплення студентів до викладача, реєстрація курсового завдання.




ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Курсова робота є формою самостійної навчальної та науково-дослідної роботи студентів, яка підтверджує отримання теоретичних знань і практичних навичок з юридичних дисциплін, які вивчаються.

 

Виконання курсової роботи спрямоване на:

- розвиток здібностей студентів щодо поглибленого аналізу наукової літератури, діючих нормативних актів і матеріалів юридичної практики;

- отримання навичок щодо систематизації, узагальнення та критичного осмислення наукових, нормативних і практичних джерел;

- формування творчого дослідницького підходу до проблем, які розглядаються в роботі;

- розвиток навичок логічного, аргументованого викладення аналізованих положень, концепцій, власних думок, висновків та пропозицій за підсумками дослідження, а також письмової юридичної мови;

- формування світоглядної основи у сфері юриспруденції.

При написанні курсової роботи студент повинен продемонструвати вміння:

- вести пошук наукової і практичної інформації, в т.ч. з використанням сучасних інформаційних технологій;

- аналізувати наукову літературу, нормативні акти і юридичну практику з теми курсової роботи;

- самостійно розробляти і аналізувати існуючі пропозиції, спрямовані на удосконалення діючого законодавства та правозастосовчої практики;

- формулювати висновки, які містять теоретичні і практичні результати дослідження.

 

Послідовність виконання курсової роботи, у загальному вигляді, можна представити таким чином:

1. Вибір теми курсової роботи. Оформлення курсового завдання. Реєстрація.

2. Виконання курсової роботи:

2.1. Складання календарного плану виконання курсової роботи.

2.2. Вивчення і аналіз наукової літератури і нормативно-правових актів з теми курсової роботи.

2.3. Узагальнення матеріалів практики застосування законодавства з теми курсової роботи.

2.4. Обробка та аналіз отриманої інформації теоретичного і практичного характеру із застосуванням методів наукового пізнання.

2.5. Узагальнення результатів виконання курсового завдання, формулювання висновків і викладення їх відповідно до плану курсової роботи.

3. Оформлення курсової роботи відповідно до встановлених вимог.

4. Підготовка до захисту та захист курсової роботи перед комісією викладачів.

ВИБІР ТЕМИ КУРСОВОЇ РОБОТИ. КУРСОВЕ ЗАВДАННЯ. КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН. РЕЄСТРАЦІЯ. ГРАФІК

2.1. Тематика курсових робітоголошується викладачами правових дисциплін на заняттях, індивідуальних і групових консультаціях. З кожної навчальної дисципліни тематика курсових робіт оновлюється щорічно.

З переліком тем курсових робіт на поточний рік можна ознайомитися в методичних кабінетах факультету, а також на дошках оголошень правових кафедр в учбовому корпусі № 11:

- господарського права (каб. 305);

- теорії та історії держави та права (каб. 223);

- адміністративного і фінансового права (каб. 124);

- цивільного права і процесу (каб. 130);

- кримінального права і процесу (каб. 121);

- конституційного і міжнародного права (каб. 117).

Тема курсової роботи може бути орієнтована на рішення конкретної теоретичної або практичної задачі в межах змісту юридичних навчальних дисциплін, а також може припускати комплексне дослідження в межах всього терміну навчання, коли кожна курсова робота виступає окремим етапом дослідження з певного напряму (проблеми), логічно переростаючи в дипломну (магістерську) роботу.

За узгодженням з викладачем студенти можуть сформулювати тему курсової роботи, не вказану в переліку тем курсових робіт. Всі питання, пов'язані з вибором теми курсової роботи, студенти можуть обговорити з викладачами на індивідуальних консультаціях. Графіки консультацій викладачів розміщуються на дошках оголошень кафедр.

2.2. Курсове завдання. Вибравши тему, студент, спільно з науковим керівником, заповнює у встановленій формі «Курсове завдання» (див. додаток 2).

У курсовому завданні тема роботиповинна бути сформульована стисло, відповідати суті певного завдання, вказувати на мету дослідження і його завершеність.

При розробці курсового завдання керівник і студент повинні керуватися наступним.

У графі «Мета роботи»- слід стисло сформулювати мету, яку планується досягти для вирішення конкретного практичного або теоретичного завдання (проблеми). Мету курсової роботи виражає кінцевий результат виконання курсового завдання. При формулюванні мети курсової роботи слід використовувати слова: «класифікувати...», «обгрунтувати...», «узагальнити...» і тому подібне. Формулювання мети курсової роботи в курсовому завданні, в рефераті і у вступі повинні бути ідентичними.

У графі «Термін здачі роботи»- указується термін представлення науковому керівникові завершеної і оформленої курсової роботи на кафедру для підготовки відгуку наукового керівника:

- для студентів 2 – 4 курсів - до 20 грудня;

- для студентів 1 курсу - до 15 квітня.

Графа «Робота виконується на базі...» -вказується підприємство, конкретний державний орган (суд, прокуратура, податкова інспекція, антимонопольний орган і тому подібне), установа, організація, а також кафедра, за замовленням якої виконується курсова робота, або в діяльності якої можуть використовуватися результати курсової роботи.

У графі «Теоретичне завдання»- перераховуються ті завдання, які обумовлені метою роботи, наукові і практичні джерела, які необхідно вивчити і проаналізувати в роботі.

Графа «Результати роботи»- повинна містити вказівку на конкретний кінцевий результат, який підтверджує досягнення мети роботи. При формулюванні майбутніх результатів роботи можуть використовуватися слова: «обґрунтування...», «аргументація...», «підготовка...», «розробка...», «уточнення...», «доопрацювання...».

У графі «Область застосування результатів роботи»необхідно, з урахуванням запланованого результату, вказати вид практичної діяльності, в якому можуть бути використані результати роботи. Для цього можна використовувати, наприклад, такі словосполучення: «практична діяльність суб'єктів господарювання», «діяльність слідчих органів прокуратури», «законодавча практика», «навчальний процес з дисципліни «Цивільне право», «науково-дослідна робота» і тому подібне.

У графі «Завдання вручене студенту»- фіксується номер і дата реєстрації курсового завдання на відповідній кафедрі. Цей рядок заповнюється лаборантом кафедри і підтверджується його підписом.

Курсове завдання, не зареєстроване на кафедрі, є недійсним.

2.3. Календарний план виконання курсової роботи

Календарним планом виконання курсової роботи (див. додаток 3) є перелік дій, які студент припускає здійснити в ході виконання роботи з вказівкою планових термінів їх виконання. Наприклад, аналіз наукової літератури, узагальнення зібраних практичних, статистичних і інших матеріалів, обробка їх з використанням конкретно-соціологічних, логічних, статистичних і інших методів дослідження, оформлення роботи і так далі. Виконання окремих етапів може здійснюватися одночасно.

В ході виконання курсової роботи, за узгодженням з науковим керівником курсової роботи, до календарного плану можуть вноситися зміни.

Графа «Факт» заповнюється науковим керівником на консультаціях і при захисті курсової роботи. За порушення термінів виконання дій, вказаних в календарному плані, підсумкова оцінка знижується у відповідності з п. 7.4.

Прикріплення студентів до викладача, реєстрація курсового завдання.

Курсова робота виконується студентами під науковим керівництвом викладача.

Порядок закріплення студентів всіх форм навчання (д/о, з/о, у/о) за викладачами наступний:

1. Студенти всіх курсів (крім першого) самостійно обирають тему своєї курсової роботи на навчальний рік з початку весняного семестру до 20 червня поточного навчального року.

Студенти першого курсу самостійно обирають тему курсової роботи поточного навчального року в строк до 20 вересня.

Студенти обирають наукового керівника своєї курсової роботи з числа викладачів юридичних дисциплін, шляхом ознайомлення з переліком тем курсових робіт на кафедрах, в ході бесід з куратором, на консультаціях викладачів.

Студенти, які представили затверджене науковим керівником курсове завдання на подальший навчальний рік до 30 червня (студенти першого курсу, на поточний навчальний рік – до 30 вересня), прикріпляються до тих викладачів, які затвердили курсове завдання.

2. Студенти, що не представили до 30 червня затверджене курсове завдання, прикріпляються до викладачів у результаті примусового розподілу кафедр – до 15 вересня (для студентів 1 курсу – до 15 жовтня).

3. Списки студентів, прикріплених до конкретного викладача, розміщуються на дошках оголошень кафедр, по денному відділенню - до 15 вересня (для студентів 1 курсу – до 15 жовтня), по заочному і прискореному відділенням - за 5-7 днів до закінчення установчої (осінньої) сесії.

4. Затверджене науковим керівником курсове завдання студенти представляють для реєстрації на кафедру, на якій працює науковий керівник.

5. Заміна наукового керівника курсової роботи на прохання студента не проводиться. В окремих випадках, за наявності поважних причин, заміна наукового керівника курсової роботи може бути проведена в межах однієї кафедри, за рішенням завідувача цією кафедрою.

2.5. Графік підготовки курсової роботи.Підготовка курсової роботи проводиться відповідно до наступного графіку:

 

Зміст роботи Термін виконання
Вибір теми курсової роботи студентом, узгодження теми з науковим керівником Квітень – червень попереднього навчального року (для студентів 1 курсу – вересень поточного навчального року)
Оформлення курсового завдання, складання робочого плану; затвердження курсового завдання у наукового керівника; реєстрація (перереєстрація) теми курсової роботи на кафедрі до 20 червня (для студентів 1 курсу – до 30 вересня поточного навчального року)
Отримання курсового завдання студентами в результаті примусового розподілу кафедр До 15 вересня (для студентів 1 курсу – до 15 жовтня)
Перевірка науковим керівником ходу виконання курсової роботи Жовтень – листопад (для студентів 1 курсу – листопад, лютий)
Переробка курсової роботи з метою усунення зауважень наукового керівника Листопад, грудень (для студентів 1 курсу – лютий – березень)
Оформлення і здача остаточного варіанту курсової роботи для підготовки відгука наукового керівника 20 – 25 грудня (для студентів 1 курсу – з 1 по 15 квітня)
Захист курсової роботи перед комісією викладачів 25 – 30 грудня (згідно розкладу) (для студентів 1 курсу – 15–20 квітня)

Вказані види робіт можуть бути конкретизовані науковим керівником за узгодженням із студентом при складанні календарного плану підготовки курсової роботи.

Дотримання остаточного терміну виконання курсової роботи є для студента обов'язковим і враховується при оцінці роботи.

Оформлену відповідно до цих рекомендацій курсову роботу студент підписує на останньому листі висновків, з вказівкою дати передачі роботи на кафедру. Потім студент передає курсову роботу на кафедру, де працює науковий керівник, для підготовки ним відгуку.

Після отримання відгуку наукового керівника студент переплітає курсову роботу в швидкозшивач (або іншим способом).

Після захисту курсової роботи студент передає її комісії з трьох викладачів, які і виставляють остаточну оцінку.

Студенти, які не захистили курсову роботу, на наступний курс не переводяться.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-04; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты