Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Виконання поточного ремонту за 2005-2010 рр., млн.грн.




 

Житловими підприємствами виконані роботи з дезінсекції і дератизації житлових будинків на суму 550,0 тис.грн., замінено 150 клапанів сміттєпроводів на суму 66,0 тис.грн., ліквідовано 230 аварійних дерев, облаштовано 29 контейнерних майданчиків на суму 184,0 тис.грн. На суму 20,0 тис.грн., що виділені з міського бюджету виконано озеленення прибудинкових територій, посаджено 340 дерев, 765 кущів.

З метою поліпшення благоустрою міста, прибудинкових територій, широкого залучення населення, робітників підприємств, організацій всіх форм власності, органів самоорганізації населення с 01.03.2010 року розпочався огляд-конкурс «Наш двір». Згідно рішення виконкому Маріупольської міської ради № 100 від 17.03.2010 р. конкурс був проведений по 13 номінаціям, сума витрат склала 47,57 тис. грн.

Для підтримки житлово-комунальних підприємств виділена фінансова допомога з міського бюджету: ККП «Маріупольтепломережа» - 8,9 млн.грн., на оплату енергоносіїв, КП «Комунальник», МКП зеленого будівництва - 2,9 млн.грн., на оплату кредитів за придбану техніку, житловим підприємствам - 4,1млн.грн.

 

Створення ОСББ в м.Маріуполі за 2005-2010 рр.

Сьогодні у місті створені і працюють 54 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (у тому числі з початку 2010 року створено 5 ОСББ).

Охорона навколишнього природного середовища. Турбота про навколишнє середовище – одна з головних вимог, яка пред'являється сьогодні до будь-якого сучасного виробництва. Металургійна галузь поки що не досягла того технічного рівня розвитку, коли можна звести до мінімуму дію на навколишнє середовище.

Основними забруднювачами атмосфери міста є підприємства металургійної галузі, коксохімічного виробництва (більше 90 %), а також автомобільний транспорт, питома вага викидів якого вже складає близько 7 % і має динаміку постійного зростання.

З метою поліпшення ситуації щодо охорони навколишнього природного середовища розроблено та впроваджується низка програм і заходів. Для забезпечення екологічної безпеки виконуються «Програма охорони та оздоровлення навколишнього середовища м. Маріуполя на 2006 – 2011 роки», пріоритетні напрямки Угоди щодо регіонального розвитку Донецької області між КМУ та Донецькою обласною радою.

Зменшенню забруднення атмосферного повітря сприяє використання газоочисного обладнання. Залишається складною ситуація щодо обладнання газоочисним устаткуванням джерел викидів забруднюючих речовин.

ПАТ «ММК ім.Ілліча»: експлуатація мартенівських печей №1,2 не здійснювалася. Введена в експлуатацію система аспірації викидів ливарного двору ДП №4. У стадії виконання розробка проекту реконструкції газоочищення а/м №7 з очисткою газів у електрофільтрі; будівництво газоочищення викидів між конусного простору ДП №2.

ВАТ «МК «Азовсталь» ведуться роботи щодо виведення КБ №7. Виконано роботи щодо укривання жолобів ливарного двору ДП №6, що дозволило знизити неорганізовані викиди від ливарного двору при зливі чавуна та шлаку. У стадії виконання захід щодо ремонту газоочисного обладнання та аспіраційних установок цеху агломерації, що дозволить знизити викиди пилу на 1,2 тони. У стадії виконання захід щодо ремонту установки безпилевої видачі коксу КБ №1, що забезпечить зниження пилу на 0,8 тон. Виконуються роботи на аспірацій ній установки скипової ями ДП №4, що приведе до зниження викидів пилу на 10 тон.

ЗАТ «Азовелектросталь» виконував реконструкцію фільтруючих елементів електрофільтру газоочисного комплексу ДСП-60; реконструкцію системи газоочищення печі ДСП-25 № 22.

ВАТ «Азовзагальмаш» виконав два заходи: впровадження фарбування безповітряним методом розпилювання у цехах №№121, 127.

ТОВ «ТІС ЕКО» виконує інвестиційний проект щодо збирання та утилізації біогазу на полігоні ТПВ у Приморському та Орджонікідзевському районах .

Основою програми охорони водних об'єктів є: підвищення ефективності заходів щодо очищення промислових стоків, забезпечення введення в дію достатньої кількості очисних споруд промисловості; реконструкція госпобутової каналізації міста, включаючи будівництво і реконструкцію каналізаційних насосних станцій, будівництво нових каналізаційних мереж.

Державне підприємство «Маріупольський морський торговельний порт» виконує проект. та будівництво блоку очисних споруд дощових вод та допоміжного приміщення Південно-Західної частини 2-го вантажного району порту. Виконує моніторинг викидів та скидів до навколишнього середовища. Виконав проект реконструкції 8-го причалу (зливова каналізація та модернізація очисних споруд).

ВАТ «МК «Азовсталь» ведуться роботи щодо вилучення шламів із підводящих каналів та шламонакопичувача, їх відвантаження споживачу. Щомісячне відвантаження складає більш 60 тис. тон.

Крім цього на комбінаті реалізуються заходи, які направлені на зниження стічних вод у Азовське море та річку Кальміус поза програмою. Це зменшення споживання морської води газоочищенням доменних печей, за рахунок зміни подачі води на газоочистки залежно від режиму роботи доменних печей. Зниження витрати морської води і скидання стічної води в шламонакопичувач склало 1446 тис. м3.

Реалізація заходів дозволить вирішити питання зменшення скидання забруднених стоків в Азовське море та річки.

Захист населення і територій від надзвичайних ситуацій.Висока цільність населення, неодмінна насиченість техногенно екологічно небезпечними виробництвами (46 потенційно небезпечних суб’єктів), особливості географічного положення міста та небезпечні природні процеси на його території продовжують створювати високий рівень ризику надзвичайних ситуацій.

Разом з цім незважаючи на сурові зимові умови у січні-лютому 2010 року комунальними підприємствами міста своєчасно виконувалися роботи по ліквідації аварій на тепло-водо мережах міста та у житловому фонді. Для сталої роботи громадського транспорту комунальними та промисловими підприємствами міста своєчасно проводились заходи по розчищенню шляхів і тротуарів від снігу та льоду, а також за дорученням Донецької обласної державної адміністрації двічі направлялась механізована колона для визволення з заторів снігу автомобілів на Донецькій та Запорізькій автошляхах.

Сплановані та практично відпрацьовані заходи щодо безаварійного пропуску паводку дозволили уникнути в значній мірі підтоплення на території міста.

Виконання в повному обсязі запланованих заходів по безпеці людей на водних об’єктах міста дозволило уникнути надзвичайних ситуацій в оздоровчий період 2010року.

Щодо попередження надзвичайних ситуацій техногенного характеру в Орджонікідзевському районі на вул. Набережна організовано роботу постійно діючого стаціонарного посту ДАІ.

Взято в роботу розроблений План організаційних і практичних заходів щодо запобігання надзвичайним ситуаціям у разі ризької зміни погодних умов або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру в осінньо-зимовий період 2010-2011рр. у місті Маріуполі.

В цілому з 11 заходів включених до розділу в повному обсязі виконано 4, в роботі знаходиться 6 заходів, за відсутністю бюджетних коштів не виконан 1 захід. Очікувана сума витрат за 2010 рік складе 9946,8 тис. грн., при цьому з міського бюджету 272,1 тис. грн.

Охорона праці. З метою забезпечення реалізації на території міста державної політики в області охорони праці, підвищення ефективної роботи щодо створення та забезпечення здорових, безпечних умов праці, зниження виробничого травматизму, попередження професійних захворювань, підвищення рівня культури виробництва, забезпечення соціального захисту працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності проводяться засідання міської ради з питань безпечної життєдіяльності населення, на яких розглядаються найбільш проблемні питання щодо безпечної життєдіяльності населення, продовжено контроль за виконанням розпорядження міського голови від 19.09.2008 №478р «Про заходи з поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища та з профілактики травматизму невиробничого характеру в м. Маріуполі на 2008-2012 роки».

Загальна кількість травмованих на виробництвах міста за 9 місяців 2010 року склала 248 чоловік, з них із смертельним наслідком 4 чоловіка. У порівнянні з аналогічним періодом 2009 року рівень загального виробничого травматизму збільшився на 11,5%, кількість смертельно травмованих зменшилась на 2 випадки (4 проти 6). Випадків професійних захворювань не зареєстровано. Коефіцієнт частоти нещасних випадків становить 1,47 на 1000 працюючих, аналогічний показник минулого року 1,26.

З нагоди Всесвітнього Дня охорони праці біля монументу пам’яті загиблих учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи було проведено мітинг щодо вшанування пам’яті загиблих з покладанням квітів. Подякою міського голови за сумлінну працю та особистий внесок у забезпеченні безпечних умов праці і профілактики виробничого травматизму були нагороджені робітники промислових підприємств міста.

На виконання Державної програми навчання з питань охорони праці, а також з метою підвищення рівня підготовки в сфері охорони праці в «Учбово-консультаційному центрі» міської ради пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці 91 керівник, 603 спеціаліста та 68 приватних підприємців.

Спеціалістами з охорони праці міської ради було перевірено 157 підприємств міста. Під час перевірок особлива увага приділялась додержанню вимог чинного законодавства про охорону праці молоді, неповнолітніх та інвалідів.

Довідка: за 9 місяців 2010 року в побуті травмувалося 13773 чоловіка. У порівнянні з аналогічним періодом 2009 року загальна кількість травмованих у побуті зменшилась на 50%.

Регуляторна політика та розвиток підприємництва. Мале підприємництво виступає важливим чинником, який впливає на процеси оптимізації структури економіки, зменшення безробіття, подолання бідності.

Останнім часом стабільним залишається процес створення нових суб’єктів господарювання. Кількість підприємців-фізичних осіб складає – 21,5 тис.чол. Кількість малих підприємств міста у розрахунку на 10 тис.осіб наявного населення - 55 одиниць. У 2010 році чисельність робітників підприємств малого бізнесу склала 14,2 тис.чол.

Підприємствами малого бізнесу очікується виконання реалізованої продукції, робіт і послуг на суму 3200,0 млн.грн., що на 278,5 млн.грн., або на 9,5% більше, ніж у попередньому році.

Заборгованість по заробітній платі на підприємствах малого бізнесу складає близько 1,4 млн.грн. У порівнянні з початком 2010 року заборгованість скоротилась на 286,0 тис.грн., або 2%.

Очікуваний розмір середньої заробітної плати в малому бізнесі - 1740,0 грн., що на 25,6% більш ніж у 2009 році.

Надходження до бюджету від діяльності суб’єктів малого підприємництва складе 31,4 млн.грн. або 110,6% стосовно попереднього року.

На сьогоднішній день колективними договорами охоплені всі підприємства малого бізнесу які ведуть фінансово-господарську діяльність (1139 од.) з чисельністю 12698 чоловік

Працює рада громадських організацій підприємців м.Маріуполя, до її складу входять 11 керівників громадських організацій міста, діяльність якого направлена на аналіз практики дерегулювання підприємницької діяльності, моніторингу стану підприємницького середовища, участі в розробці регуляторних актів, вироблення пропозицій і рекомендацій по актуальних питаннях ведення бізнесу.

З метою залучення суб'єктів підприємницької діяльності до участі у формуванні державної політики у сфері підприємництва створена міська галузева рада підприємців з питань торгівлі та послуг.

З метою скорочення податкового навантаження на малий бізнес 11.02.2010 на позачерговій сесії міськради було ухвалено рішення про припинення дії рішення Маріупольської міської ради від 15.12.2009, що істотно підвищує плату за землю для підприємств міста.

Ведеться робота щодо підвищення рівня заробітної плати на підприємствах малого бізнесу. Підприємства міста з розумінням віднеслися до питання підвищення заробітної плати. 925 підприємств на зустрічах у райадміністрації заявили про підвищення заробітної плати своїм працівникам. Підсумок цих зустрічей: на сьогодні підвищили заробітну плату 474 суб'єкти господарювання.

Істотним важелем підтримки суб'єктів підприємницької діяльності з боку міської влади є інформаційне забезпечення. Введена практика проведення інтернет-конференцій з питань малого і середнього бізнесу, як прогресивної форми спілкування між підприємцями і владою. 10.06.2010 проведена перша інтернет-конференція з питань підтримки та розвитку підприємництва.

У відділі розвитку малого бізнесу Департаменту економіки міськради з лютого 2010 р. відкрита телефонна «гаряча лінія» для підприємців.

Ведеться робота щодо розробки Програми розвитку малого підприємництва м. Маріуполя на 2011–2012 роки. ЇЇ пріоритети тісно перекликаються з напрямками, покладеними в основу розробки відповідного розділу Програми економічного і соціального розвитку міста на 2011 рік.

Заробітна плата. У 2010 році в місті проводилася робота щодо підвищення рівня оплати праці, забезпечення своєчасної виплати поточної заробітної плати та зменшення заборгованості з її виплати.

Разом з позитивною тенденцією росту обсягів виробництва з початку року у місті спостерігається тенденція зростання фонду оплати праці, що, в свою чергу, обумовлює ріст середньої заробітної плати.

Динаміка заробітної плати працівників статистичного кола

підприємств у 2010 році, грн.

Протягом року виконавчим комітетом Маріупольської міської ради постійно проводилася робота з керівниками підприємств міста щодо збільшення ФОП та недопущення скорочення чисельності працюючих.

Ураховуючи тенденції оздоровлення міської економіки депутатським корпусом на сесії міської ради 11.02.2010 було прийнято звернення до керівників підприємств усіх форм власності з проханням знайти резерви і використати усі реальні можливості для підвищення заробітної плати штатним робітникам.

На виконання зазначеного звернення районні адміністрації проводили зустрічі - співбесіди з керівниками підприємств щодо підвищення заробітної плати. Питання підвищення заробітної плати неодноразово заслуховувалося на сесіях міської ради та засіданнях виконкому, було основним на зустрічах міського голови з керівниками містоутворюючих підприємств, представниками малого та середнього бізнесу, обговорювався за засіданнях районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати, забезпечення податкових та інших бюджетних надходжень.

Крім того, при реєстрації та перегляді колективних договорів особлива увага приділяється внесенню доповнень щодо недопущення зниження рівня середньої заробітної плати та збереження робочих місць.

Загалом у 2010 році спостерігається тенденція зростання середньої заробітної плати штатних працівників у порівнянні з початком року. Підприємствами міста приймаються заходи щодо недопущення зниження заробітної плати працівників та створюються умови для поступового її нарощення. До кінця року очікується, що заробітна плата складе 2509 грн., що на 9,3% більш ніж у 1 кварталі 2010 року.

Очікується, що фонд оплати праці складе 4,7 млрд. грн., що на 8,8 % більш ніж у порівнянні з 1 кварталом 2010 року.

Середньоспискова чисельність працівників загалом по місту у 2010 році складе 155280 чоловік. У порівнянні з 1 кварталом потчного року показник середньоспискової чисельності зменшився на 0,4 % або 692 чол. Скорочення чисельності працівників обумовлено змінами в організації виробництва.

Протягом 2010 року, у місті не припинялася робота, спрямована на скорочення суми заборгованості із заробітної плати: проводилися засідання комісії з керівниками підприємств, які мають борги, відстежувався рівень і динаміка заборгованості, щомісяця надавалися списки підприємств-боржників у прокуратуру та інспекцію праці, складалися графіки погашення заборгованості, аналізувалося їх виконання.

У результаті проведеної роботи протягом року погасили заборгованість повністю 35 підприємств на загальну суму 4,2 млн.грн. На 01.01.2011 очікується 14,5 млн.грн. боргу з оплати праці, що на 1,5 млн.грн. нижче, ніж на початок 2010 року. Кількість підприємств боржників скоротиться на 24 - з 52 до 28.

41% усієї заборгованості - 6,3 млн.грн. очікується на 15 економічно активних підприємствах, 57% припадатиме на 9 підприємств-банкрутів - 8,6 млн.грн., на 4 підприємствах, які припинили діяльність сума боргу становитиме 0,3 млн.грн.

Динаміка заборгованості з виплати заробітної плати, млн.грн.

 

В структурі загальної заборгованості 55% припадатиме на будівельні організації у сумі 8,3 млн.грн.; 17% або 2,6 млн.грн. складатимуть борги промислових підприємств, 26% або 4,0 млн.грн. - підприємств транспортної галузі.

На 1 січня 2011 у списках боржників із заробітної плати не очікується наявність підприємств державної та комунальної форми власності, окрім 1 підприємства, яке вже тривалий час повністю припинило фінансово-господарську діяльність - ДП „Маріупольській фумігаційний загін” з сумою боргу 148,3 тис.грн.

Найвища заборгованість із заробітної плати є на підприємствах-банкрутах, які знаходяться у стадії ліквідації: ЗАТ Будівельно-монтажна фірма „Донбасмеханомонтаж” та орендне підприємство “Азовське морське пароплавство” у розмірі по 3,3 млн.грн., які планується ліквідувати повністю в 2011 році.

Пенсійне забезпечення. У 2010 році управліннями Пенсійного фонду України в м. Маріуполі здійснюється значна робота та вживаються заходи щодо реалізації пенсійної реформи, яку проводить уряд України та яка спрямована на поліпшення життєвого рівня найуразливіших верств населення.

Внаслідок проведення пенсійної реформи та в результаті проведеної управліннями роботи протягом 2010 року відбувалося зростання середнього розміру пенсій. Так, по місту на кінець 2010 року середній розмір пенсії очікується на рівні 1402,48 грн. Темп росту до 1227,23 грн. на кінець 2009 року складатиме 114,28%. Середній розмір пенсії матиме тенденцію до збільшення у зв`язку з подальшими індивідуальними перерахунками пенсій, масовими перерахунками, зростанням прожиткового мінімуму, а також зростанням надбавок, підвищень, що розраховуються виходячи з встановленого законодавством прожиткового мінімуму.

 

Зростання середнього розміру пенсії за 2008- 2010рік, грн.

Доходи від надходження страхових внесків на поточні рахунки управлінь Пенсійного фонду України в м.Маріуполі (власні надходження) за 2010 рік очікуються на рівні 1974,8 млн.грн, потреба на виплату пенсій та грошової допомоги за той же період по місту складатиме 2240,5млн.грн. Співвідношення обсягів доходів та потреби (забезпеченість власними коштами) за 2010 рік складатиме 88,1%.

У 2010 році відбувається значне зростання видатків, що викликано зростанням мінімальної пенсії, масовими перерахунками, виплатами надбавок до пенсій призначених згідно ЗУ «Про соціальний захист дітей війни», а також виплатами по рішенням суду щодо врахування при обчисленні пенсії середньої заробітної плати по країні за рік, що передує року в якому звернулись за призначення пенсії. Так очікувані фактичні видати за 2010 рік мають скласти 2155,3 млн.грн., що на 11,27% більше відповідного періоду 2009 року та на 3,88% більше запланованого показника згідно Програми.

Співвідношення обсягів доходів та потреби на виплату пенсій

за 2008–2010 рік, млн.грн.

Соціальне забезпечення.Внаслідок виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку міста зберігається позитивна тенденція зростання забезпечення соціальної підтримки та адресної допомоги найбільш вразливих верств населення.

Державну соціальну допомогу згідно ізЗаконами України «Про державну допомогу сім'ям здітьми», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» отримали 31060 чоловік на суму 163,1 млн.грн.

Очікується, що 28498 сімей отримає субсидію на загальну суму 6,3 млн.грн.

На утримання територіальних центрів та відділень для самотніх та непрацездатних громадян, на роботу центрів ранньої соціальної реабілітації дітей-інвалідів, діяльність Маріупольського центру обліку та реінтеграції громадян без певного місця мешкання та осіб звільнених з місць позбавлення волі витрачено 6,9 млн.грн.

На проведення заходів, призначених знаменним датам м.Маріуполя, проведення традиційної акція «Милосердя» для пільгової категорії громадян витрачено 1,1 млн.грн.

На соціальну підтримку визволителів міста надається матеріальна допомога у розмірі 200 грн. Для цієї мети з міського бюджету надано допомоги на суму 3,2 тис.грн.

На фінансову підтримку 49 громадських інвалідних та ветеранських пільгових організацій, на фінансову підтримку бюджетом міста витрачено на погашення комунальних послуг 666,4 тис.грн.

Ринок праці, зайнятість населення.Підтримка балансу на ринку праці, регулювання зайнятості є пріоритетним напрямом державної політики у сфері зайнятості. Сьогодні ринок праці можливо охарактеризувати трьома загальними тенденціями: оживлення, стабілізація і поступовий ріст чисельності вакансій в усіх сферах економіки. Позитивні тенденції відбуваються на місцевому ринку праці, навіть в тих галузях економіки, які в період кризи затримали свій ріст: будівництво, металургія, машинобудування. З’явилась впевненість у завтрашньому дні, роботодавці готові роботи поступові внески у розвиток виробництва і подальше розширюватись.

С початку року підприємствами міста надано списки до центру зайнятості про заплановане звільнення більш 2,2 тис. робітників, фактично було вивільнено – 599 осіб, або 27 % від запланованого. Очікується, що до кінця 2010 року у пошуках роботи до служби зайнятості звернуться біля 11 тисяч незайнятих громадян. Кількість вакансій заявлених роботодавцями міста збільшилась з 350 одиниць у січні, до 620 – одиниць на жовтні.

Але на ринку праці міста продовжує спостерігатися дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили. Коригуванню диспропорції сприяє професійне навчання безробітних, підвищення кваліфікації, у тому числі безпосередньо на робочих місцях. У поточному році за направленням центру зайнятості профнавчання здійснювалося за 36 професіями, які користуються на ринку праці. Планується, що до кінця 2010 року пройдуть профнавчання та перенавчання 590 безробітних, що майже на 50 % більш ніж у минулому році Оплачувані громадські роботи теж є ефективним засобом реалізації політики зайнятості населення, який сприяє мотивації до праці та трудової адаптації безробітних, поліпшує їх матеріальне становище. Організація таких робіт корисна для суспільства і сприяє тимчасовій зайнятості безробітних і в загалом пом’якшенню ситуації на ринку праці. До кінця 2010 році таким активним заходом сприяння зайнятості будуть охоплені 1020 безробітних.

Очікуваний рівень охоплення незайнятих громадян активними заходами сприяння на кінець 2010 року складе 35 %, що на 12,7% вище показника минулого року (22,3%).

Чисельність зареєстрованих безробітних на 1 січня 2011 року складе 2500 осіб. Очікуваний рівень зареєстрованого безробіття на 1 січня 2011 року не перевищуватиме 1,0 %, у 2010 році – 1,7 %.

Охорона здоров’я населення.Діяльність закладів охорони здоров’я міста у 2010 році була спрямована на поліпшення здоров'я і підвищення якості надання медичної допомоги населенню міста, запровадження нових ефективних механізмів фінансування і управління в сфері охорони здоров’я, реформування галузі охорони здоров'я, подальшого розвитку стаціонарозамінних форм медичного обслуговування населення, сімейної медицини, створення умов для формування здорового способу життя. Продовжується робота по відкриттю амбулаторій і дільниць загальної практики-сімейної медицини.

Відкрито Центр медико-соціальної реабілітації населення з ліжками паліативної терапії (за типом хосписа) на 20 ліжок у складі міської лікарні № 10, що дозволить забезпечити якісною медико-соціальною допомогою соціально-незахищених хворих.

Продовжувалося виконання міських і регіональних програм. Виконання заходів програм «Діти України», «Репродуктивне здоров'я населення міста Маріуполя на 2009-2011 роки», «Здоров'я матері і дитини», «Комплексна програма подолання епідемії туберкульозу в м.Маріуполі на 2009-2011 р.р.», «Програма запобігання і лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань в м.Маріуполі на 2009-2011 р.р.», «Завдання і основні заходи профілактиці ВІЛ-інфекції, лікування і допомоги ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД на 2009- 2013 р.р. у м.Маріуполі» дозволило знизити смертність від туберкульозу на 23,3% у порівнянні з 2009 роком (у розрахунку на 100 тис. населення), кількість хворих на туберкульоз з вперше в житті встановленим діагнозом на 2%, у місті відсутні випадки материнської смертності. За рахунок бюджетних коштів діти-інваліди, хворі на цукровий діабет, в повному обсязі забезпечені високоякісним інсулінами і тест-смужками. Ефективна робота Центру невідкладної кардіології і тромболізисної терапії і Центру судинно-мозкових інсультів дозволило знизити летальність від інфаркту міокарду і інсультів 4,3 %.

Забезпечено впровадження в діагностику і лікування 32нових технологій та методик, що сприяло зменшенню термінів лікування та показників інвалідності.

Освіта.Діяльність управління освіти і навчально-виховних закладів спрямовувалась на створення умов для підвищення якості освіти і виховання, всебічного та гармонійного розвитку дітей дошкільного віку, школярів; удосконалення мережі навчальних закладів відповідно до демографічної ситуації, надання рівного доступу до здобуття якісної освіти.

З метою забезпечення рівнодоступної, якісної освіти в місті створено 17 освітніх округів. Досвід роботи освітнього округу №7 (керівник – директор ЗОШ №47 Воробей Н.І.) вивчається на рівні області.

Внаслідок оптимізації мережі навчально-виховних закладів реорганізована вечірня (змінна) школа №1 шляхом об’єднання із загальноосвітньою школою №54.

Дошкільною освітою в місті охоплено 13932 дітей (60 %), при цьому охоплення дітей п’ятирічного віку складає 100%. Середня наповнюваність в групах дошкільних закладів - 19 дітей (95%).

У 2010 році усіма видами харчування охоплено 91,3% учнів 1-11 класів, гарячим харчуванням – 72,2 %. При цьому безкоштовним гарячим харчуванням охоплено 62,5% учнів, у тому числі стовідсотково – діти пільгових категорій.

Програма щодо забезпечення учнів загальноосвітніх шкіл підручниками виконана на 94%. За результатами інвентаризації бібліотечних фондів протягом 2010 року проведено перерозподіл надлишків підручників (понад 2 тис. примірників) між закладами освіти міста.

На виконання Цільової комплексної Програми розвитку та функціонування української мови в місті Маріуполі на 2004-2010 роки функціонують 37 загальноосвітніх навчальних заклади з українською мовою навчання, 447 українських класів в російськомовних закладах, 79 дитячих садків; навчанням українською мовою охоплено 94 % дітей дошкільного віку.

З метою зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти міста проведено капітальні та поточні ремонти за рахунок усіх джерел фінансування на загальну суму 13,8 млн.грн.

Культура, розвиток туризму і курортів.Діяльність закладів культури міста була спрямована на сприяння відродженню традиційного народного мистецтва та народних промислів, збереження та розвиток національної культурної спадщини, збереження та укріплення інфраструктури галузі, розширення доступу до культурних надбань. Одними з пріоритетних напрямків стали заходи щодо збереження та використання об’єктів культурної спадщини, розвитку музейної справи та поповнення бібліотечного фонду, охорона пам’ятків археології та історико-культурного надбання.

Повністю збережена мережа закладів культури, рішенням міської ради створено комунальний заклад «Палац культури «Молодіжний», відкриття якого відбулося 23 жовтня 2010 року. Для задоволення культурних, естетичних, духовних потреб населення у місті та прилеглих до нього населених пунктах Сартана, Талаковка, Гнутого, Старий Крим функціонує 54 заклади культури усіх відомств, працює 111 колективів художньої самодіяльності, більшість з яких носять почесне звання «Зразковий» та «Народний самодіяльний колектив», у яких займається більше 4 тис. чоловік. У комунальних закладах культури працюють 102 колективи, з них 19 колективів мають звання Народний, 8 колективів звання «Зразковий», у яких займається 2116 учасників. У 8 школах естетичного виховання навчаються 3140 учнів. Щорічно вихованці закладів культури успішно приймають участь у Регіональних, Всеукраїнських фестивалях та конкурсах, де займають призові місця.

У 2010 році значно збільшилася кількість і якість культурно-масових заходів, що проводяться в Маріуполі. Проведені Міжнародні, Всеукраїнські, регіональні і міські фестивалі і конкурси по всіх напрямах самодіяльної творчості. Управлінням культури в 2010 році підготовлено і проведено 135 масових заходів, до числа яких увійшли загальнодержавні, професійні і міські свята. У заходах взяли участь більше 800 тис. жителів і гостей міста (День міста, Маріуполець року, Новорічні свята, 8 березня, 1 і 9 травня, День працівників культури, день машинобудівника і ін.).

Підприємствами міста створені всі необхідні умови для роботи і розвитку колективів художньої самодіяльності відомчих Палаців культури, які представляють культуру нашого краю. Колективи ПК Металургів, ПК «Іскра», ПК «Маркохім» постійно беруть активну участь в міських заходах і гідно представляють м. Маріуполь в міжнародних фестивалях за кордоном.

На виконання обласної програми «Культурна спадщина» завершена інвентаризація 113 пам’ятників міста ті для визначення їх оцінної вартості з міського бюджету направлено 75,0 тис.грн.

З метою подальшого розвитку іноземного та вітчизняного туризму проводилася активна робота науковими співробітниками Маріупольського краєзнавчого музею щодо розробки нових туристичних маршрутів для організації автобусних екскурсій по місту, старовинним скіфським місцям, екскурсій по залах краєзнавчого музею, музею побуту та етнографії греків Приазов’я, розташованому у сел.Сартана, а також по залах Художнього музею ім.А.І.Куїнджі.

Фізичне виховання та спорт.З метою виконання Програми, основними напрямками якої є розвиток масової фізичної культури та спорту, удосконалення та розвиток інфраструктури спорту, підготовка спортсменів міста до участі у чемпіонатах України, Європи та світу, організація реабілітаційної та спортивної роботи з інвалідами, проведено майже 200 міських змагань за участю понад 20 тисяч осіб.

Серед них чемпіонати та першості міста з видів спорту та фізкультурно-оздоровчі заходи серед допоміжних шкіл-інтернатів, ветеранів, інвалідів, дитячо-юнацьких клубів, учнів загальноосвітніх шкіл та шкіл-інтернатів дітей-сиріт, технікумів, професійно-технічних училищ, студентів вузів, працівників виробничих колективів, учнів дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спартакіада допризовної молоді, змагання спортивних сімей, «Веселі старти» на шкільних канікулах, легкоатлетична естафета на призи газети «Приазовський робочий», змагання, присвячені до Дня Міста та Дня фізичної культури та спорту України.

Протягом року понад 800 спортсменів міста прийняли участь у обласних змаганнях, в тому числі 176 спортсменів - у обласних змаганнях V літніх спортивних ігор молоді. Команди міста посіли перші місця у змаганнях з плавання, вільної та греко-римської боротьби, другими були легкоатлети, волейболісти та дівчата-футболістки, третіми – гімнасти та велосипедисти.

Для стимулювання зросту майстерності та високих спортивних результатів 12 спортсменів-інвалідів маріупольських спортсменів одержують фінансову допомогу міської ради в розмірі 400 грн. на місяць, що за рік становить.

З метою вдосконалення міжнародних спортивних зв’язків вперше проведений футбольний турнір за участю юнацьких команд України і Греції.

З метою розвитку інфраструктури фізичної культури і спорту міста та масового спорту, на кошти УЄФА, якими було премійовано місто Маріуполь за високий рівень організації проведення європейської юнацької першості 2009 року, в Орджонікідзевському та Іллічівському районах побудовано 2 нових міні-футбольних майданчика із штучним покриттям.

Фінансову підтримку міської ради на заробітну плату отримують дитячо-юнацькі спортивні школи ТСОУ, ВАТ «Азовмаш», СК «Водник».

Серед досягнень спортсменів міста слід відзначити 1 місце Ольги Береснєвої в чемпіонаті Європи з плавання на відкритій воді, 3 місце Артема Удачина в чемпіонаті світу з важкої атлетики, призові місця на чемпіонатах світу серед спортсменів з обмеженими фізичними можливостями зайняли шахісти Тетяна Бакланова та Ігор Ярмонов, плавці Данило Чуфаров та Олександр Комаров, а також завоювання баскетбольною командою „Азовмаш” звання чемпіонів України сезону 2009-2010 року.

Підтримка сім’ї, дітей і молоді.Пріоритетними напрямками міської молодіжної політики у 2010 році було створення сприятливих умов для духовного, культурного і фізичного розвитку дітей та молоді, орієнтація молоді на самовизначення, розвиток творчих ініціатив, профілактика негативних явищ, соціальний захист молодих сімей та неповнолітніх.

Продовжили свою діяльність Маріупольська молодіжна координаційна рада та координаційна рада старшокласників.

Відбулося урочисте відкриття Палацу культури «Молодіжний» та скейт-парку.

Під час проведення Дня Європи у місті працювало 100 волонтерів з числа студентів МДУ та ПДТУ.

Відділом у справах сім'ї та молоді було проведено низку заходів: традиційний міський фестиваль «Студентська весна», акція «Весна без нікотину», обласний чемпіонат по хокею на роликових ковзанах, Молодіжний фестиваль бойових мистецтв, низку заходів до Дня молоді та Дня міста.

Разом з громадською організацією «Маріупольська спілка молоді» розпочата програма «Разом до дії». В рамках цього проекту проведено тренінги з адаптації на робочому місті для випускників шкіл-інтернатів, випускників ВНЗ, технікумів та професійних училищ міста з пошуку роботи та роз’ясненню їх прав, а також для молоді яка бажає відкрити власну справу.

Одним з пріоритетних напрямів молодіжної політики є організація відпочинку та оздоровлення дітей та молоді. Протягом літа було оздоровлено 542 особи з числа дітей та молоді що потребує особливої соціальної уваги, на що з міського бюджету було виділено 446 тис.грн.

Соціальний захист неповнолітніх.Службами у справах дітей організовано і реалізується державна, обласна і міська програми подолання дитячої безпритульності і бездоглядності спільно з органами міліції, утворення, соціальними службами, громадськими організаціями й іншими зацікавленими структурами.

За 2010 рік проведено міські операції «Діти вулиці», «Зимові канікули», «Літо», «Сім'я», «Зайнятість», «Урок». Упродовж року активізувалися рейди, заходи за місцем проживання, надані необхідні допомоги 2013 сім'ям і неповнолітнім, які знаходились у складних життєвих обставинах. На рішення проблем дитячої безпритульності, соціального захисту неповнолітніх направлена і діяльність дитячих центрів реабілітації «Оновлення», «Республіка Пілігрим», «Добрий Самарянин», в яких проживає більше 80 дітей. Міська рада, підприємства міста надають допомоги і сприяють в діяльності центрів, в поточному році надані допомоги у розмірі 480,0 тис.грн.

На виконання і реалізації державної політики з соціального захисту дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, проводиться робота щодо розвитку сімейних форм влаштування дітей, які позбавлені батьківського піклування. В 2010 році в місті створено 3 прийомні сім'ї і 1 дитячий будинок сімейного типу. Усього в місті функціонує 15 прийомних сімей і 3 дитячі будинки сімейного типу, в яких виховується 39 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; дітям і батькам надано із державного бюджету соціальну допомоги у розмірі 840,0 тис.грн. За рахунок міського бюджету дитячому будинку сімейного типу надано допомогу на 20,0 тис. грн. для матеріального забезпечення родини.

Організовано ведення і формування Єдиного електронного банку даних на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування «Діти», на забезпечення якого кошти будуть виділені до кінця поточного року. На обліку служб у справах дітей знаходиться 1125 дітей, з них: 142 дитина, які опинились у складних життєвих обставинах, 983 дитина-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування: 600 дітей - під опікою громадян, 39 дітей - в прийомних сім'ях і дитячих будинках сімейного типу, 344 - виховується в державних закладах.

Забезпечення законності та правопорядку.Протягом 2010 року зусилля міліції м. Маріуполя були спрямовані на забезпечення особистої безпеки громадян, захисту їх прав, свобод, законних інтересів, запобігання правопорушенням та їх припинення, надійної охорони громадського порядку.

У зв’язку зі зменшенням суми неоподаткованого мінімуму прибутків громадян, збільшилась кількість порушених кримінальних справ за фактами крадіжок та їх загальна кількість складає 3487 (+967; + 38,4%).

Одним з пріоритетних напрямків у діяльності органів внутрішніх справ залишається протидія поширенню наркоманії. З початку року за фактами незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів порушено 369 кримінальних справ, з них за збут наркотичних речовин – 51. Вилучено з незаконного обігу 46 кг наркотичних речовин, проведено 26 оперативних закупок, виявлено 4 факти обігу «тяжких» наркотиків на території м. Маріуполя. На обліку з діагнозом «наркоманія» знаходиться 2048 осіб, з них неповнолітніх – 18. Заарештовано осіб за фактами незаконного обігу наркотичних, психотропних речовин та прекурсорів – 41. Ліквідовано 2 канали надходження наркотиків.

За одинадцять місяців 2010 року порушено 265 кримінальних справи за економічною спрямованістю, з них викрито 177 кваліфікованих злочинів, за фактами хабарництва –24, незаконних операцій з металобрухтом – 16.

За звітний період виявлено і притягнуто до адміністративної відповідальності іноземців за порушення правил перебування в Україні – 589 осіб. Виявлено нелегальних мігрантів – 95 осіб, видворено – 85 осіб, скорочено строк перебування – 66 особі, заборонено подальший в`їзд на територію України – 88 особам.

У відповідності до Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» ведеться робота щодо взаємодії атестованого складу міліції з 4-ма громадськими формуваннями, у яких налічується 1343 особи, здійснюється спільне патрулювання та допомога міліції в отримані інформації про здійснені злочини або злочини що готуються.

Станом на 01.10.2010 року розроблено 82 маршрути патрулювання, з яких 37 маршрутів патрулюються щодобово. Всього на території міста працює 40 дільничних пунктів міліції, на 30 з них працюють громадські формування. За минулий період за участю членів громадських формувань було затримано порушників громадського порядку – 1537, проведено профілактичних бесід – 2550, складено адміністративних протоколів – 1584.

Зменшення вбивств, пограбувань, розбійних нападів, тяжких тілесних ушкоджень, незаконних заволодінь транспортними засобами вдалось досягти шляхом зміцнення профілактичної роботи серед населення, націлення роботи на упередження злочинних проявів.

2.Головна мета та пріоритети на 2011 рік

Головна мета Програми - поліпшення рівня і якості життя населення, стабілізації соціально-економічного розвитку міста за рахунок підвищення загального рівня виробництва.

 

Для досягнення головної мети в роботі по соціально-економічному розвитку міста Маріуполя визначені такі пріоритети:

· впровадження основних положень та завдань Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна влада» за напрямками реформ;

· створення сприятливих умов для залучення інвестицій в економіку міста; впровадження науково-технічних досягнень та інновацій;

· підвищення рівня заробітної плати на підприємствах усіх форм власності;

· проведення роботи спрямованої на скорочення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах усіх форм власності;

· підтримка безробітних і сприяння в їх працевлаштуванні, створення нових робочих місць з гідними умовами праці та достойною заробітною платою; гарантоване забезпечення молоді першим робочим місцем;

· впровадження енергозберігаючих заходів і технологій в усіх галузях і сферах економіки;

· підтримка малого і середнього бізнесу; розвиток підприємництва, підтримка місцевого товаровиробника;

· популяризація здорового способу життя;

· здійснення заходів щодо підготовки інфраструктури міста до проведення ігор чемпіонату Європи з футболу Євро-2012

3. Сталий економічний розвиток

3.1.Фінансовий стан суб’єктів господарювання

Головна ціль– організація роботи з покращення фінансового стану підприємств, підвищення їх платоспроможності, сприяння ліквідації збитковості суб’єктів господарської діяльності.

Основні завдання:

Ø проведення роботи, спрямованої на погашення заборгованості із заробітної плати на підприємствах основного кола міста, у тому числі на підприємствах-банкрутах та сприяння не виникненню заборгованості на підприємствах міста;

Ø впровадження нових енергозберігаючих технологій, підвищення рівня ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів;

Ø сприяння подальшого розвитку підприємництва, інвестиційного та інноваційного клімату міста з метою залучення додаткових коштів для створення високотехнологічної продукції.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-15; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты