Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Початкові поняття і терміни оцінки якості.




 

Якість є основною і найбільш загальним поняттям в системі початкових понять кваліметріЇ - науки про методи кількісноЇ оцінки якостей різних об'єктів.

Найбільш поширена думка про те, що якість є "сукупність характеристик об'єкту". Проте численними дослідженнями доведено, що якість - це не просто сукупність властивостей об'єкту і його характеристик, а єдина синергетична система елементів, якими є властивості з Їх характеристиками. Тому принципово важливо визначитися: якість об'єкту це сукупність його властивостей або характеристик або це сукупна характеристика всіх властивостей об'єкту в цілому.

Якщо вважати, що якість є сукупність характеристик, то вона повинна оцінюватися певними характеристиками. Але якщо якість є самостійна характеристика суті об'єкту, повинен бути рівень якості оцінюваного об'єкту або по відношенню до якостей інших однорідних об'єктів, або по відношенню до еталонноЇ якості. Фактично кваліметричними методами якість об'єкту оцінюється одним узагальненим показником. Цим доводиться, що якість - це сукупна характеристика суті об'єкту, обумовлена його властивостями і ознаками.

Отже, якість - атрибут, певна суть об'єкту, показником якоЇ є сукупна характеристика всіх його властивостей і ознак.

Деякі основоположні терміни кваліметріЇ і Їх визначення.

Об'єктивне свідоцтво - дані, підтверджуюча наявність або істинність чого-небудь. Воно може бути отримане шляхом спостереження, вимірювання, випробування або іншими способами.

Контроль - процедура оцінювання відповідності продукціЇ, процесу або послуги вимогам шляхом спостереження, вимірювання, випробування або калібруванням.

Верифікація - підтвердження на основі представлення об'єктивних свідоцтв того, що встановлені вимоги виконані.

Валідізация - підтвердження на основі об'єктивних даних того, що вимоги по використанню або застосуванню виконані.

Кваліфікація - демонстрація здатності виконувати встановлені вимоги.

Вимоги - потреба або очікування, яке встановлене, зазвичай пропонується або є обов'язковим.

Властивість - це особливість об'єкту.

Розмір - властивість кількісноЇ визначеності об'єкту і його властивостей. Розміри і величини бувають фізичними і нефізичними. Розмір виражається кількістю одиниць відповідноЇ розмірності.

Величина - значення, кількісна характеристика розміру.

Вимірювання - визначення кількісного значення фізичного розміру за допомогою еталонних вимірювальних засобів. Отже, вимірюються за допомогою якоЇ-небудь міри тільки фізичні розміри і при цьому визначаються Їх фізичні величини. Вимірюваний розмір і його чисельна величина об'єктивні. Погрішність вимірювання регламентуєма і виявляєма.

Вимірювання - це предмет метрологіЇ - науки про вимірювання фізичних розмірів і визначення Їх величин, а також про методи і засоби забезпечення єдності вимірювань і способи досягнення необхідноЇ точності результатів вимірювань.

Оцінювання буває: 1.кількісно невизначеним, тобто за змістом, по суті (часто таке оцінювання називають "якісним");

2.кількісним або кваліметричним.

Кількісне оцінювання - визначення чисельних характеристик розмірів (фізичних і нефізичних) без використання матеріальних засобів. Погрішність оцінювання не регламентується, але вона може бути розрахована.

Спільність вимірювання і кількісного оцінювання полягає в тому, що в обох випадках Їх результатом є чисельний вираз раніше невідомого розміру.

Одиниця вимірювання - умовна величина, в порівнянні з якою визначають значення (величину) розміру.

Фізична величина - кількісна характеристика розміру конкретноЇ властивості матеріального об'єкту (предмету, явища або процесу), вимірювана фізичними одиницями вимірювань.

Одиниця фізичноЇ величини або фізична одиниця вимірювання - ця фізична величина фіксованого розміру, умовно прийнята для порівняння з нею однорідних величин, якою привласнюється числове значення, рівне 1. Наприклад: 1м - одиниця довжини,1кг - одиниця ваги і т.д.

Нефізична величина - величина нематеріального розміру, що оцінюється неінструментальними методами, а також величина розміру нематеріального об'єкту або його особливостей.

Фізичними величинами є чисельні значення, наприклад, маси тіла, його об'єму, температури і ін. Нефізичними величинами оцінюють розум, знання, безпеку, привабливість і так далі

Вимірювані величини можуть бути розмірними і безрозмірними.

Розмірність - покажчик роду величини у відповідних одиницях вимірювань.

Параметр - величина приватноЇ складовоЇ зміряноЇ фізичноЇ величини. Наприклад, при вимірюванні напруги змінного електричного струму його амплітуду і частоту розглядають як параметри напруги. Інший приклад. Зазвичай при виробництві продукціЇ вимірюють ЇЇ основні параметри - величини властивостей, по яких здійснюють параметричний контроль якості. Отже, фізичні величини властивостей об'єкту можна назвати параметрами.

Показник - це чисельне значення розміру, по якому можна судити про стан, зміну або розвиток чого-небудь.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты