Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заняття №9. Тема: Обладнання для механізації транспортних та складських робіт.




Тема: Обладнання для механізації транспортних та складських робіт.

Мета:Ознайомитися з конвеєрним транспортом.

Пояснити:принцип дії конвеєрного транспорту.

Тип заняття:лекція.

Література:Константопуло Г.С. «Механическое оборудование заводов железобетонных изделий и теплоизоляционных материалов.» М., Вища школа, 1988р. – 320с. Глава 4 §10-12.

 

План лекції

1. Конвеєрний транспорт.

2. Гідро та пневмотранспорт.

1.Конвеєри з тяговим органом.

Стрічкові конвеєри використовуються на заводах промисловості будівельних матеріалів, в кар’єрах і на будівельних площадках для транспортування насипних і штучних вантажів в горизонтальній і вертикальній площинах з кутом нахилу 200. Тяговим і несучим органом стрічкових конвеєрів є замкнута стрічка, яка підтримується роликами і приводиться в дію барабаном.

Стрічкові конвеєри класифікують:

-по формі стрічки (плоскі і жолобчаті);

-по типу стрічки (тканеві прогумовані, стальні цільнокатані, стальні сітчаті);

-по способу розвантаження (з кінцевого барабану, з проміжним розвантаженням скребком або барабанною тележкою);

Стрічковий конвеєр має раму 4, яка впирається на стійки 11, безкінцеву (замкнуту) стрічку 2, із прогумованої тканини, яка огибає привідний барабан 1, що відхиляючий 13 і натяжний 7 барабани і скребки зкидаючого пристрою 3. Завантажена робоча поверхня стрічки опирається на підтримуючі ролики 5, нижня на ролики 12. Підшипники натяжного барабану 7 закріплені в рухомій рамі, яка опирається на катки 10 і відтягується вправо вантажем 9 за допомогою тросу, який перекинутий через направляючі блоки 8. Зкидаюча тележка, яка забезпечує бокове розвантаження, може передвигатися вздовж рами конвеєру. Завантажуючий пристрій 6 також може бути передвижник. При відсутності зкидаючої теліжки матеріал зкидається скребками або з кінцевого барабану.

Рис. 1 Стрічковий конвеєр

Транспортні стрічки працюють при значних напругах, частих коливаннях температури, дії абразивних матеріалів. Стрічки виготовляють із декількох (від 2 до 12) шарів кордної тканини, яка з’єднана вулканізованою гумою, стандартної ширини від 300 до 1200мм. Випускають також спеціальні стрічки –морозостійкі (для температури до -450С), теплостійкі з азбестовою прокладкою (для температури до 1000С), підвищеної міцності (для конвеєрів великої довжини) з прокольними стальними чотирьох міліметровими тросами.

Пластинчаті конвеєри (Рис 2а). Матеріал із завантажую чого пристрою попадає на пластини рухається разом з ними і скидається при огинанні стрічкою привідних зірочок. Завдяки роликовим опорам і великій міцності пластин пластинчаті конвеєри володіють великою вантажопідйомністю, можуть транспортувати важкі штучні грузи і гарячі матеріали.

Рис. 2 Конвеєри з ланцюговими і канатними тяговими органами:

а) пластинчаті; б) скребкові; в) підвісні.

Скребковий конвеєр (Рис 2б) складається із нерухомого жолоба 3, в якому переміщується тяговий орган у вигляді однієї або двох ланцюгів 1 або канатів з укріпленими на них скребками 2. Матеріал завантажується на початку жолоба, продвигається скребками і скидається в кінці. При необхідності жолоб може мати проміжкові люки, що відкриваються, які дозволяють здійснювати розвантаження по довжині конвеєру в декількох місцях.

Підвісні конвеєри (Рис. 2в) складаються із замкнутого гибкого тягового органу 4 (канату або ланцюга), який з’єднує між собою каретки 3, до яких підвішені полики 5 (люльки), ковші або вилки. При великих відстанях між полками для попередження провисання ланцюга застосовують холості каретки 6. Каретки опираються на нижню полку двохтаврового монорельсу 2, який підвішений до опор 1.

Ковшові елеватори слугують для вертикального і круто нахиленого переміщення сипучих, дрібно кусковий і дрібно штучних вантажів за допомогою ковшів, які розміщені на гибкому тяговому органі. При наклонному переміщенні кут до горизонту складає більше 750. Їх класифікують по направленню транспортування (вертикальні і нахилені); по типу тягового органу (стрічкові, одно ланцюгові, двохланцюгові); за типом ковшів (з глибокими, дрібними і чешуйчатими ковшами); по розміщенню ковшів (з розставленими і зімкнутими ковшами); по характеру завантаження (зачерпуючі елеватори і з засипкою безпосередньо в ковші); по швидкості руху і характеру розвантаження (швидкохідні з центр обіжним розвантаженням і тихохідні з самотічним розвантаженням).


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты