Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема2: Особливості створення, функціонування та використання мультимедійної продукції




 

1. Доставка. Щоб Мультимедійна продукція змогла попасти вид її виробника до Користувача, необхідні засоби для її доставки. Доставка може бути автономно (offline) та неавтономною (online) [1].

При неавтономній доставці для передавання інформації від одного комп’ютера (наприклад, сервер) до іншого ( наприклад, персональний комп’ютер користувача) використовується мережа. Це може бути локальна мережа, що обслуговує одну організацію, але швидше всього це буде мережа Internet. До речі, World Wide Web була заснована саме як засіб неавтономної доставки мультимедіа.

Щоб мультимедіа доставлялась автономно, необхідно використовувати якийсь засіб для зберігання інформації, що переносяться. І нашим засобом із середини 90-х років минулого сторіччя стали Компакт-диски. Використання ком пакт-дисків дозволяє тиражування мультимедійну продукцію, вартість тиражування та доставки відносно низька, __________

відтворення інформації зростає у відповідності із покращенням механізмів характеристик приводів та самих компакт-дисків. Та все не безперервне відтворення повносерійного відео із компакт-дисків все ще ___________ без використання додаткового обладнання. Ціни на виробництво та розповсюдження компакт-дисків зменшується значно повільніше розвитку продукції мультимедіа, тому майбутнє у доставці віддають неавтономним засобам. Неавтономна доставка має ряд переваг [1]:

- можливість доставки мультимедійної інформації майже в реальному часі, що дозволяє організацію відео модернізацій;

- доставка активізується: після _____________ доставка може виконуватись якась дія, наприклад, можна отримати якусь відповідь на запитання із бази даних і т.п.

2. НЕЛІНІЙНІСТЬ. Існує дві моделі організації взаємного розташування елементів різних типів засобів інформації:

- управління за сторінками (page-based)

- Управління за часом (time0based).

У першому випадку текст, рисунки та відеозаписи впорядковуються за двомірною структурою. Часові елементи, наприклад, відео-кліпи і звук, розташовуються на сторінці так, як розташовуються рисунки і займають фіксовану площу. Для запуску і зупинення відтворення можуть надаватись панелі керування. Окремі сторінки можна комбінувати з допомогою зв’язків (посилання), які з’єднують сторінки між собою, дозволяючи користувачам переходити із однієї сторінки на іншу. Такі часові мультимедійні продукти із зв’язками називаються Гіпермедіа. Приклад гіпермедійної системи – це World Wide Web. У часових мультимедійних засобах основою організації виступає час. Елементами часової послідовності можуть бути КАДРИ (подібно кадрам на відеоплівці), які прокручуються із певною швидкістю, що створює враження безперервного руху у реальному часі; це можуть бути окремі сторінки, які відтворюються одна за однією подібно слайдам.

Найбільш розповсюдженою часовою мультимедійною для Web – це Flesh; пакети програм для презентацій (наприклад, PowerPoint), зазвичай, дозволяють __________ мультимедійні елементи, тому найпоширенішим типом мультимедійних презентацій є СЛАЙДИ, які виготовляються за допомогою PowerPoint.

Мультимедійні продукти, в основі яких лежить ці дві моделі, часто доповнюються інтерактивними особливостями, що дозволяє користувачу керувати їх діями. Є можливість керувати такими структурами як петлі, організовувати _____________, що нагадує зв’язування сторінок в гіпермедіа. В подібних випадках _____ ____ моделями розмиваються.

Обидві моделі об’єднує поняття не лінійності. При не лінійності фрагменти (кадри) інформації можути передаватися (відтворюються) за змінним ___________.

 

3. ІНТЕРАКТИВНІСТЬ. “Інтерактивність дозволяє користувачам вашого проекту мати додаткові можливості та контролювати вмістими та потік інформації” [1]. Звичайно, такі можливості повинні передбачатись самим мультимедійним додатком. Можливі тільки ті варіанти вибору, які закладені в програму.

Оскільки інтерактивність – це новий вид комп’ютерів у мультимедіа, існує ___________ до того, що всі мультимедійні продукти повинні бути інтерактивними. Але це не так.

Для ___________, ____________ художників створюють свої роботи у виді цифрових мультимедійних продуктів, але у п’ятьох випадках вини хочуть самостійно контролювати те, що показується, і не дозволяють відвідувачам виставки вносити корективи у свою роботу.

 

4. Інтерфейси користувачів. Засоби, з допомогою яких користувачеві надається можливість вибору, можуть бути різними. Одна крайність – стилізований набір елементів користувацького інтерфейсу (_______ діалогові вікна, _____ і т.д.) і традиційні позначення, які використовуються у багатьох традиційних системах і які використовуються у додатках та у Web – форматах. Друга крайність – довільна взаємодія із деякими видами ігор, коли довільна частина виразу обов’язково викликає якусь реакцію у певний час.

Елементи інтерфейсу, які стали самими звичними для користувачів персональних комп’ютерів, розроблялись у контексті нерухомого графічного середовища. Із появою часових засобів передавання (відео, анімацій, звуку) стало можливим здійснення таких нових видів операцій, як запуск відтворення, _____, на сприйняття гучності звуку, тому виникли нові види панелей керування. Ці особливості обумовили розробку нових операцій у створенні інтерфейсів.

 

5. Доступ до мультимедіа. Недоліки:

Серед причин недостатньо використання засобів мультимедіа можна рахувати:

1) Недостатня технічна оснащеність користувача.

2) Недостатні новини роботи.

3) Фізичні недостатки чи нездатність до навчання.

Для деяких людей можуть виникнути цілий ряд проблем, від ______ до захворювань центрального апарату рухомості, які роблять неможливою роботу із звичною клавіатурою мишею та іншими пристроями уводу. Поганий зір чи сліпота потребує нового підходу. Синтезатора мови, брайлевські клавіатури, пристрої виведення можуть допомогти їм. Але у більшій свої частині мультимедійних засобів характерна тенденція до позначень графічних зображень, коли зображення призначаються не тільки для передавання інформації, ______ для навігації та взаємодії з користувачами…

Діапазон труднощів, з лише можуть зіткнутись потенціальні користувачі, дуже широкий і охоплює всі елементи засобів передавання інформації, що повинні враховувати розробники мультимедійних засобів.

Консорціум World Wide Web виконав початкову роботу для вирішення проблеми доступу для інвалідів, але розробник Web – сайтів не дуже прагнуть зробити свої Web – сторінки доступними для всіх людей.

6. Доступ до мультимедіа: виробництво.

Доступність недорогих засобів створення Web – сайтів (а також можливість створення сайтів вручну за допомогою простого текстового редактора) та відносно невеликі зусилля на освоєння цих засобів означає, що всі бажаючі щось оповісти світу, можуть це робити в World Wide Web. Використання відносно добрих комп’ютерів при невисокій вартості доступу до Internet, приведе до засобів виробництва і розповсюдження цифрової інформації.

У той же час доступ до засобів і розповсюдження традиційних засобів передавання інформації дуже обмежений. Так, найдоступнішим засобом інформації є друкована книга. Автор може писати, друкувати та розповсюджувати свої книги, але для цього необхідно знайти кошти, а ймовірність того, що вони коли – небудь _______ досить мала. І це пряма протилежність www, яка потенційно забезпечує кожному бажаючому величезну авдиторію. Подібний стан і з розповсюдженням робіт художників, музичних записів, створенням “малобюджетних” фільмів.

Як висновок, можна констатувати, що доступ до традиційних засобів передавання інформації у великій степені неможливий у порівнянні із доступом до World Wide Web, яка

має ще одну перевагу: підтримує інтернативні мультимедійні засоби.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-23; просмотров: 92; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты