Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості кульутри Стародавньої Греції




Література ранніх греків, як інших народів, сходила до традицій стародавнього фольклорної творчості, що включала казки, байки, міфи і пісні. Зі зміною суспільних умов почався швидкий розвиток народної поезії-епосу, який прославляв діяння предків і героїв кожного племені. До середини II тис. епічна традиція греків ускладнилася, у суспільстві з'явилися професійні поети-сказателі, Аеди. У їхній творчості вже в XVII-XII ст. помітне місце зайняли сказання про сучасні їм найважливіші історичні події. Цей напрямок свідчило про інтерес еллінів до своєї історії, що зуміли і пізніше в усній формі зберегти свою багату легендарну традицію протягом майже тисячі років до того, як вона була записана в IX-VIII ст.
У XIV-XIII ст. епічна література склалася в особливий вид мистецтва зі своїми спеціальними правилами мовного і музичного виконання, віршованим розміром-гекзаметром, великим за пасом постійних характерних епітетів, порівнянь і описових формул. Усна передача чимало сприяла строго об'єктивному відбору творів, які народ втримав у своїй пам'яті.
Про рівень поетичної творчості ранніх греків свідчать епічні поеми "Іліада" і "Одіссея" - видатні пам'ятники світової літератури. Обидві поеми відносяться до кола історичних оповідань про похід ахейських військ після 1240р. до н.е. на Троянське царство.
Слід зазначити, що обидві поеми показують дивне співзвуччя епосу пластичній творчості Греції XVIII-XII ст. Їх об'єднує сила і життєвість образів, багатство уяви і волелюбність. Високе літературне мистецтво ахеян, висунувши шиї на перший план людини і його роль у своїй долі, не дивлячись на приречення богів, є дорогоцінним внеском ранньої Греції у світову культуру.
Крім художньої літератури, в усній традиції греків досліджуваного часу зберігалася також величезна кількість історичних, генеалогічних і міфологічних переказів. Вони були широко відомі в усній передачі аж до VII-VI ст., Коли їх включила розповсюджувалась тоді письмова літера туру.
Значні зміни, що відбувалися у грецькій культурі протягом V ст., Чітко позначаються в літературі. Початок століття бачить захід хорової лірики - того жанру літератури, який панував в архаїчну епоху, тоді ж народжується грецька трагедія - найбільш повно відповідає духу класичного поліса жанр літератури.
Ця рання аттическая трагедія кінця VI початку V ст. ще не була драмою в повному розумінні слова. Вона була одним з відгалужень хорової лірики, але відрізнялася двома істотними особливостями: 1) крім хору, виступав актор, який робив повідомлення хору, обмінювався репліками з хором чи з його ватажком (корифеєм); у той час як хор не залишав місця дії, актор йшов, повертався, робив нові повідомлення хору про події за сценою і за потреби міг змінювати обличчя, виконуючи в свої різні парафії ролі різних осіб; 2) хор брав участь у грі, зображуючи групу осіб, поставлених у сюжетну зв'язку з тими, кого представляв актор . Кількісні партії актора були ще незначні, і він, тим не менше, був носієм динаміки гри, тому що в залежності від його повідомлень змінювалися ліричні настрої хору.
Аристократична за походженням, ідеям, способу висловлювання хорова лірика переходить у V ст. з попереднього в особі таких визнаних майстрів, як Симонид Кеосский і Піндар з Фів - останній і найбільш яскравий співак грецької аристократії (він сам походив з фіванського аристократичного роду). Стиль Піндара відрізняється урочистістю, пишністю, багатством вишуканих образів і епітетів, часто зберігали ще зв'язку з образною системою фольклору.
Більшість дійшли до нас віршів суперника Піндара Вакхилида також відноситься до жанру Епінікії. У творчості Вакхилида чітко помітно прагнення пристосувати традиційний жанр до нових завдань, нових умов життя. Йому чужий суворий аристократизм Піндара. Хоча й у Вакхіліда головна тема - доблесть, але розуміється вже по-іншому, не як сукупність традиційних якостей аристократа, а як здатність бути завжди на висоті, відповідати будь-якій задачі. Більш цікаві його дифірамби, у яких лірично розробляються окремі епізоди міфів. Характерно, що серед дифірамбів Вакхіліда чільне місце займають ті, в яких викладаються афінські перекази, особливо про Тесея.
Ті зміни, які відбулися у суспільстві IV ст., Знайшли відображення в його культурі. У цей період ораторське мистецтво, філософія, історичні твори зайняли провідне місце в літературі, явно витіснивши інші жанри - драму і лірику. Хоча театри, як і раніше процвітали, навіть будувалися нові, і глядачі охоче відвідували їх, смаки істотно змінилися. Моральні основи буття, гострі політичні та соціальні конфлікти, проблеми добра і зла у приватній і державній сферах все менше привертали увагу. Інтереси людей значно звузилися, зосередилися на приватного життя.
Втратила свою популярність трагедія, зате процвітала комедія. До цього часу відносяться дві п'єси Арістофана - "Жінки в народних зборах" і "Плутос", але зеніт творчості драматурга відноситься до попереднього періоду. Після Арістофана сміх перестав бути викривальним, втратив політичну злободенність. Місце "стародавньої" комедії зайняла "середня", розважає публіку обігруванням незначних подій повсякденності. До нашого часу не дійшли твори такого роду, відомі лише імена їх авторів (Алексід, Анаксандід, Антіфан, Евбул) і назви п'єс.
Явний спад спостерігається і в ліриці. Якщо VI і V століття вражають дивовижною різноманітністю талановитих поетів і поетичних шкіл, то IV століття дало тільки одного знаменитого лірика - Тимофія Мілетського, від поетичного доробку якого збереглися лише уривки. Він користувався в Елладі великою популярністю, з похвалою згадується Платоном і Аристотелем.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-05; просмотров: 73; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты