Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Критерії п’ятої інформаційної ситуації




На відміну від пасивних середовищ і середовищ із заданим розподілом ймовірностей, - активне середовище прагне до вибору таких станів із множини , для яких функціонал оцінювання приймає мінімальне значення з множини своїх можливих значень.

У теоретичній моделі ступінь невизначеності зменшена за рахунок допущення, що економічне середовище активно протидіє досягненню найбільшої ефективності прийнятих рішень шляхом вибору таких своїх станів, що поведуть до мінімуму максимальну ефективність процесу управління.

Критерій Вальда.

Основною ціллю об'єкта управління в даній ситуації є забезпечення собі гарантованих (максимальних) рівнів значень функціонала оцінювання.

Тоді, при , відповідно до принципу максиміна кожному рішенню присвоюють показник його гарантованого рівня:

. (3.14)

Оптимальним вважають таке рішення , для якого відповідний показник максимальний:

, (3.15)

тобто оптимальним є рішення, що призводить до найкращого з найгірших значень оцінного функціонала.

 

Критерій Сэвіджа.

Критерій Севіджа використовують коли .

Цей критерій рекомендує в умовах невизначеності вибрати ту стратегію, при якому розмір ризику приймає найменше значення в самій несприятливій ситуації (задовольняє принципу мінімакса).

Таким чином, у відповідності з цим критерієм оптимальним рішенням є рішення , що задовольняє умові:

. (3.16)

 

Критерії Сэвіджа і Вальда - це критерії крайнього песимізму

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты