Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інструменти міжбюджетних відносин




В процесі виконання бюджетів основними є зовнішні бюджетні потоки - вхідні і вихідні. Разом з тим існують і взаємовідносини між окремими ланками - внутрішні бюджетні потоки. Ці взаємовідносини відображають перерозподіл доходів і видатків між бюджетами.

Форми:

1. Субсидіювання.

2. Вилучення коштів.

3. Бюджетні позички.

4. Взаємні розрахунки.

Субсидіювання - передача коштів бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня з метою надання фінансової допомоги. Існує три види субсидіювання: субсидії, субвенції, дотації.

Субсидія може бути цільовою і знеособленою. Не пов’язується безпосередньо з фінансовим станом бюджету, який її отримав.

Субвенція - різновидність цільової субсидії, яка передбачає дольову участь у фінансуванні певних заходів та програм декількох бюджетів.

Дотація - цільова фінансова допомога на покриття дефіциту відповідного бюджету. В залежності від можливостей вищестоящого бюджету покриття може бути повним або частковим.

Вилучення коштів - передача коштів “бюджетного надлишку” з бюджетів вищих рівнів до бюджетів нижчих рівнів. Явище зворотнє до дотації.

Бюджетний надлишок - це перевищення закріплених за даним бюджетом доходів над його нормованими видатками.

Бюджетні позички - надання коштів вищестоящих бюджетів нижчестоячим на покриття тимчасового касового розриву. Касовий розрив - неспівпадання в часі фінансування видатків і надходження доходів.

Бюджетні позички мають характерні ознаки:

- безпроцентних характер;

- мають бути погашені до зарплати поточного року;

- видаються тільки нижчестоящому бюджету, безпосередньо підпорядкованому вищестоящому.

Взаємні розрахунки - передача коштів з одного бюджету до іншого в зв’язку з перерозподілу між ними доходів чи видатків після затвердження бюджетів.

При такому перерозподілі у одного бюджету виникає надлишок коштів і нестача в такому розмірі у другого.

За характером взаємовідносини між бюджетами можуть бути договірними чи обов’язковими. Субсидіювання чи бюджетні позички здійснюються на договірній основі, вилучення коштів і взаємні розрахунки - в обов’язковому. За напрямками проведення взаємні розрахунки діляться на вертикальні і горизонтальні. В Україні є тільки вертикальні.

В Україні традиційно використовують такі інструменти бюджетного регулювання:

• власні доходи;

• відсоткові відрахування від загальнодержавних податків і доходів (регулюючі та закріплені доходи);

• бюджетні трансферти (дотації, субсидії, субвенції, внески до Державного бюджету України, міжбюджетні взаєморозрахунки);

• бюджетні позички.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты