Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні організаційні форми статистичного спостереження. Види і способи його проведення.




З точки зору організації статистичного спостереження розрізняють три основні організаційні форми спостереження: звітність, спеціально організоване статистичне спостереження та реєстри.

Звітність - Це форма спостереження, при якій кожний суб'єкт діяльності регулярно подає дані в державні органи статистики та відомства у вигляді документів (звітів) спеціально затвердженої форми. Звітність підприємств, установ та організацій є основним джерелом статистичної інформації у нашій країні. У ній передбачається система чітко регламентованих показників, які характеризують діяльність підприємств, установ та організацій. Зміст звіту, форма і термін подання встановлюється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у галузі статистики - Державним комітетом статистики України.

Звітність як форма спостереження має свої переваги. її складають на основі даних первинного обліку, що забезпечує можливість зіставлення і контролю даних. Достовірність звітності гарантується також юридичною відповідальністю керівників підзвітних підприємств та організацій. За різними ознаками статистичну звітність поділяють на окремі види. Насамперед розрізняютьтипову і спеціалізовану звітність.

Типова звітність має єдину форму і зміст для всіх підприємств і організацій незалежно від форми власності та відомчого підпорядкування.

Спеціалізована звітність властива тим підприємствам чи окремим виробництвам, що мають свої специфічні властивості.

Залежно від рівня затвердження та призначення звітність поділяється на зовнішню і внутрішню.

Зовнішня затверджується та збирається органами державної статистики, міністерствами та відомствами, внутрішня - розробляється самим суб'єктом діяльності для власних оперативних, управлінських та аналітичних потреб.

За періодичністю подання звітність буває поточна (тижнева, декадна, місячна, квартальна), яка охоплює показники поточної діяльності суб'єктів, і річна, що підбиває головні підсумки фінансово-виробничої діяльності суб'єктів за рік.

Залежно від терміновості звіти можуть подаватись такими способами: поштою, телетайпом, електронною поштою.

За порядком проходження звітність поділяють на централізовану і децентралізовану. Централізована звітність проходить через систему державної статистики, де обробляється і передається відповідним органам управління. Тобто міністерства і відомства цю звітність підвідомчих підприємств не розробляють, а одержують у готовому вигляді від органів державної статистики.

Децентралізована звітність опрацьовується у відповідних міністерствах чи відомствах, а зведену інформацію подають статистичним органам.

Звітність характеризується такими властивостями, як обов'язковість, систематичність, вірогідність.

Обов'язковість - подання звітів обов'язкове для всіх зареєстрованих суб'єктів діяльності з додержанням уніфікованої форми, затвердженого переліку показників, із зазначенням реквізитів підзвітного об'єкту (назви, адреси, прізвища та підпису відповідальної особи, дати складання звіту).

Систематичність передбачає регулярне, своєчасне складання та подання звітності в затверджені терміни.

Вірогідність - дані, наведені у звітності, мають відповідати дійсності й виключати будь-які викривлення (приховування та приписки). За вірогідність поданих даних суб'єкти діяльності несуть юридичну відповідальність.

Останнім часом звітність значно спростилася за формою, скоротилась за обсягом, ступенем охоплення, переліком показників. Водночас удосконалюється методика обчислення існуючих показників згідно з міжнародними стандартами, розробляється система нових показників, адаптованих до ринкової економіки. Перехід на систему національних рахунків (СНР) потребує не лише системи статистичних показників, а й методів збирання даних, широкого застосування спеціально організованих спостережень на макро- та мікрорівні.

Спеціально організовані статистичні спостереження охоплюють ті сторони суспільного життя, які не відобразились у звітності. До них належать переписи, одноразові обліки, спеціальні обстеження, опитування.

Переписи проводяться періодично або одноразово і дають повну характеристику масового явища станом на якусь дату або певний момент часу. Класичним прикладом є перепис населення, який в більшості країн світу проводиться з інтервалом в 10 років і дає інформацію про віковий і національний склад населення, сімейний стан, джерела засобів існування, житлові умови тощо. У переписах, крім статистиків, беруть участь спеціально підготовлені реєстратори чи обліковці, які записують дані опитування в статистичні формуляри.

Обліки - суцільні спостереження масових даних, які ґрунтуються на даних огляду, опитування та документальних записів. Прикладом можуть бути облік поголів'я худоби за видами, групами і категоріями господарств, а також облік земельного фонду за видами угідь, якістю ґрунту, категоріями господарств тощо.

Спеціальні обстеження - переважно несуцільне обстеження масових явищ згідно з певною тематикою, що виходить за межі звітності. Вони можуть бути періодичними або одноразовими. Наприклад, спеціальні статистичні обстеження застосовуються для обстеження бюджетів сімей різних соціальних прошарків населення, обстеження бюджету часу населення, обстеження з питань неформальної зайнятості населення, маркетингові дослідження тощо.

Опитування - це, як правило, несуцільне спостереження з метою вивчення думок, мотивів, оцінок, що реєструються зі слів респондентів. Винятком є суцільне опитування всього населення - референдум - масове волевиявлення щодо принципових соціально-економічних та політичних питань. Опитування можуть здійснюватись у різних формах: усній (інтерв'ю), письмовій (анкетування), заочній (поштові, телефонні).

Третьою формою статистичного спостереження є статистичний реєстр - це список або перелік одиниць певного об'єкта спостереження із зазначенням необхідних ознак, який складається та оновлюється під час постійного відстежування. У теперішніх планах держстатистики передбачається складання єдиних державних реєстрів: населення, суб'єктів діяльності, домашніх господарств, земельного фонду, технологій. Так, наприклад, органи державної статистики ведуть єдиний державний реєстр підприємств і організацій України, що уявляє собою автоматизовану систему збирання, накопичення та опрацювання даних про всіх юридичних осіб, їх філії, відділення, представництва та інші відособлені структурні підрозділи, що знаходяться на території України, а також про юридичних осіб, їх філії, відділення, представництва та інші відособлені структурні підрозділи, що знаходяться за межами України і створені за участю юридичних осіб України. Цей реєстр забезпечує облік та ідентифікацію всіх зазначених вище суб'єктів, дає змогу налагодити єдиний інформаційний простір, в який входять всі суб'єкти ринку, а також він є основою для проведення державних статистичних спостережень.

Реєстр населення дозволяє нагромаджувати, зберігати та оновлювати паспортні та податкові відомості про кожного мешканця України. Такі реєстри використовуються як база даних для складання списків військовозобов'язаних, виборців, платників податків тощо.

У перспективі роль спеціально організованих статистичних спостережень буде зростати і вони посядуть належне місце в системі збору інформації про складні і різноманітні явища та процеси суспільного життя.

 

Види і способи спостереження

Різноманітність соціально-економічних явищ потребує застосування різних видів спостереження. Різновид спостереження визначається ознакою групування. Класифікація статистичних спостережень здійснюється за декількома критеріями.

За часом реєстрації даних статистичне спостереження поділяють на поточне, періодичне і одноразове.

Поточне спостереження полягає у систематичній реєстрації фактів по мірі їх виникнення або збирання фактів щодо безперервного процесу.

Періодичне спостереження проводиться регулярно, здебільшого через певні (як правило, рівні) проміжки часу. Прикладом можуть бути різного роду переписи, що проводяться в нашій країні з певною періодичністю: перепис населення, пере­пис обладнання, перепис виробничих площ, а також тематичне обстеження суб'єктів бізнесу.

Одноразове спостереження проводять епізодично по мірі виникнення потреби в дослідженні явища чи процесу з метою вирішення певних соціально-економічних завдань. Наприклад, маркетингове дослідження щодо адаптації товару до місцевого ринку, або вивчення думки населення щодо впровадження страхової медицини.

За способом одержання статистичних даних спостереження поділяють на безпосереднє, документальне і опитування.

Безпосередній облік фактів передбачає безпосередній огляд, перелік, вимірювання, зважування та ін. Таким чином проводять облік товарних залишків на складах, інвентаризацію майна, облік готівкової грошової маси в банках тощо. Проте більшість явищ і процесів суспільного життя не підлягають прямому вимірюванню. У таких випадках застосовуються інші два способи.

Документальний облік ґрунтується на даних різноманітних документів первинного обліку. Найбільш широкого вжитку він набув при складанні статистичної звітності. У такий спосіб визначаються всі економічні показники макро- та мікрорівнів: обсяги матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, розмір доходів, капітальних вкладень, обсяги експорту та імпорту товарів тощо.

Опитування респондентів - це таке спостереження, при якому відповіді на питання формуляра записують зі слів респондента. Опитування буває експедиційне, самореєстрація, корепондентське і анкетне.

При експедиційному опитуванні спеціально підготовлені реєстратори заповнюють формуляри спостереження і одночасно перевіряють правдивість відповідей на питання.

Самореєстрація - це опитування, при якому респонденти самі заповнюють статистичні формуляри. Працівники статистичних органів лише інструктують їх і перевіряють правильність одержаних відповідей.

Кореспондентське опитування здійснюють спеціальні дописувачі, які заповнюють формуляри згідно з інструкцією і передають відомості статистичним органам.

При анкетному опитуванні анкети респондентам вручають особисто або висилають поштою.

Опитування може проводитись також у формі інтерв'ю. Цей спосіб допускає довільність відповідей респондентів на поставлені питання, з'ясування їх думок.

За повнотою охоплення одиниць сукупності спостереження поділяють на суцільне і несуцільне. При суцільному спостереженні обстеженню і реєстрації підлягають усі без винятку елементи сукупності, а при несуцільному спостереженні обліку підлягають не всі елементи, а тільки певна їх частина.

Несуцільні спостереження поділяють на такі види: спостереження основного масиву, вибіркове, монографічне, анкетне, моніторинг.

Спостереження основного масиву охоплює переважну частину елементів сукупності, обсяг значень істотної ознаки у яких визначає розмір явища, тобто при обстеженні відкидають певну кількість одиниць, які не можуть істотно вплинути на характеристику сукупності в цілому. Наприклад, цей метод використовують при вивченні рівня цін на ринках. Працівники статистичних органів реєструють рівень цін на основні сільськогосподарські про­дукти, що реалізуються на великих ринках міста, частка торгівлі яких у загальному обсязі становить близько 70%. Цей різновид статистичного спостереження дає значну економію праці і коштів.

При вибірковому спостереженні також обстежуються не всі елементи сукупності, а тільки певна, випадково відібрана їх частина. Прикладом можуть бути вибіркові обстеження підприємств малого бізнесу, бюджетів домашніх господарств, рівня знань студентів державних і недержавних закладів освіти та ін.

Монографічне спостереження передбачає детальне обстеження лише окремих типових елементів сукупності. До цього вдаються з метою поглибленого вивчення тих сторін суспільного життя, які не були висвітлені масовим обстеженням. Прикладом може бути вивчення позитивного досвіду будь-якого суб'єкту діяльності або, навпаки, дослідження певних негативних сторін його діяльності (наприклад, банкрутство підприємства).

Анкетні спостереження розповсюджені в соціальних і демографічних дослідженнях, при вивченні громадської думки щодо різноманітних соціальних питань, таких як умови праці і відпочинку, житлові умови, організація громадського харчування тощо.

Моніторинг - це спеціально організоване систематичне спостереження за станом певного середовища. Наприклад, моніторинг рівня радіаційного забруднення на територіях, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. В економічній сфері моніторинг застосовується при реєстрації даних валютних торгів, аукціонів.

Найбільш поширеним видом несуцільного спостереження є вибіркове спостереження, яке має певні переваги порівняно з суцільним спостереженням, оскільки обстеження за однією і тією самою програмою будь-якої частини сукупності потребує менше коштів і часу, ніж обстеження сукупності в цілому. Організація та методологія проведення вибіркового спостереження розглядається в окремій темі курсу.

Окремі види та способи спостереження можуть використовуватись у комплексі, не виключаючи один одного, залежно від підготовленості до певного методу спостереження, сучасних досягнень щодо методології та організації статистичних спостережень.

У кожному конкретному дослідженні вибір форми, виду і способу спостереження визначається характером досліджуваного явища, відповідно до вимог щодо ступеня точності показників, кадровими і фінансовими можливостями та іншими факторами.

 

3. Програмно-методологічні та організаційні питання статистичного спостереження.

Розробка програмно-методологічних питань плану спостереження полягає в науково-практичному обґрунтуванні та визначенні суті явища, умов його формування та прояву.

Комплекс програмно-методологічних питань може бути поданий у послідовності їх появи та розв'язування (рис. 1).

 

 


Рис. 1. Програмно-методологічні питання статистичного спостереження

 

Програмно-методологічна частина плану - це визначення мети, встановлення об'єкту та одиниць спостереження, складання програми спостереження.

Мета спостереження - отримання статистичних даних, які є підставою для узагальнення характеристики стану та розвитку явища або процесу з визначенням відповідної закономірності. Вона формулюється ясно, чітко, конкретно з урахуванням за­вдань статистичного спостереження.

Відповідно до мети визначають об'єкт і одиниці спостереження. Об'єкт спостереження - це сукупність явищ, що вивчаються в процесі спостереження. Чітке визначення суті та меж об'єкта дозволяє запобігти різному тлумаченню результатів спостереження. Для цього застосовуються цензи. Ценз - це набір певних кількісних обмежувальних ознак, за допомогою яких ті чи інші об'єкти відносять до досліджуваної сукупності. Так, наприклад, за допомогою вікового цензу населення відноситься до працездатного або пенсійного.

Щоб грамотно і методично правильно визначити об'єкт спостереження, в плані повинні обумовлюватись його матеріальні, адміністративно-правові, територіальні та часові межі, в яких проводитиметься спостереження. Наприклад, при вивченні суб'єктів малого бізнесу слід обґрунтувати, яка сукупність буде обстежуватись. Це може бути сукупність всіх зареєстрованих підприємств малого бізнесу або лише діючих. Інша проблема - який суб'єкт бізнесу слід вважати малим? В Україні малим вважається підприємство за чисельністю зайнятих не більше як 200 осіб. Звідси цензом буде максимально припустима кількість зайнятих. Характерною особливістю об'єкта статистичного спостереження є те, що його не можна вивчати в цілому. Вивчення об'єкта передбачає виділення в його складі окремих одиниць, які підлягають спостереженню.

Об'єкт спостереження як сукупність складається з окремих одиниць. Одиницею сукупності може бути підприємство, людина, факт, предмет, процес тощо. Одиниця статистичного спостереження - це складовий елемент об'єкту спостереження, який є носієм ознак, що підлягають реєстрації в процесі даного спостереження. Вибір об'єкта та одиниць спостереження залежить від мети і конкретних умов проведення спостереження. Так, наприклад, студенти, як об'єкт спостереження можуть бути вивчені на рівні навчального закладу, факультетів, курсів, академічних груп та окремих студентів. Таким чином, одиницю спостереження можна назвати складовим елементом об'єкта спостереження, про який роблять ок­ремий запис і ознаки якого реєструються при спостереженні.

Від одиниці спостереження слід відрізняти звітну одиницю. Звітна одиниця - це джерело інформації, тобто елемент сукупності, від якого мають одержати відомості про одиниці спостереження. Якщо елемент об'єкта спостереження є одночасно і носієм ознак, що підлягають реєстрації і джерелом одержання інформації, то одиниця спостереження і звітна одиниця співпадають. Наприклад, при вивченні платоспроможного попиту одиницею спостереження є покупець і якщо реєстратор звертається до нього з питанням, то він одночасно є джерелом інформації, тобто звітною одиницею. Можливі ситуації, коли одиниця спостереження і звітна одиниця не співпадають. Так, при проведенні перепису промислового устаткування одиницею спостереження є одиниця устаткування, оскільки реєструються ознаки, що відносяться до верстата чи механізму, а звітною одиницею є окреме промислове підприємство, від якого одержують інформацію.

Після визначення носіїв ознак і джерел інформації складається програма спостереження. Програма спостереження - це перелік питань, на які намічають дістати відповіді в процесі спостереження відносно кожної одиниці спостереження. Програма статистичного спостереження має бути підпорядкована меті та завданням дослідження і включати лише ті питання чи ознаки, що відображають суть явищ, які вивчаються. При цьому редакція запитань повинна бути конкретною і ясною. Складається такий перелік запитань, який за мінімуму залучених даних дає максимум інформації.

Для реалізації програми статистичного спостереження розробляється статистичний інструментарій. Статистичний інструментарій - це набір статистичних формулярів, а також інструкцій і роз'яснень щодо проведення спостереження, реєстрації даних.

Статистичний формуляр - це обліковий документ, що містить адресну характеристику об'єкта спостереження та статистичні дані про нього. Статистичні формуляри можуть мати форму статистичного звіту, переписного або опитувального листа, анкети, картки або простого бланку.

Застосовують індивідуальний (картковий) та списковий формуляри. В індивідуальному формулярі записують відомості лише про одну одиницю спостереження, у формулярі-списку про певну їх множину. Спискова форма статистичного формуляра більш економічна, ніж індивідуальна, і зручніша для перевірки та машинної обробки.

Забезпечиш правильні відповіді на поставлені в статистичному формулярі питання допомагає інструкція, тобто сукупність роз'яснень і вказівок щодо програми спостереження. Залежно від складності програми спостереження інструкція може бути окремим документом або написана на формулярі спостереження. Коротка і чітка інструкція забезпечує успішне проведення спостереження.

Організаційні питання статистичного спостереження

Організаційна частина плану статистичного спостереження уявляє собою перелік заходів, які забезпечують успішне виконання роботи із збирання і обробки матеріалів. Організаційний план статистичного спостереження визначає місце, час і органи спостереження, календар спостереження, графік підготовки та інструктажу кадрів, джерела і способи одержання даних, матеріально-технічну базу спостереження, систему контролю результатів спостереження (рис. 2).

Організаційні питання тісно пов'язані з програмно-методологічними і залежать від мети та умов обстеження.

Насамперед з'ясовується, на які органи покладено відповідальність за проведення обстежень, їх підготовку (організатори і виконавці), визначаються права і обов'язки виконавців. Залежно від масштабності об'єкта спостереження, а також зацікавленості щодо його результатів можна виділити такі групи органів:

1. Державний комітет статистики України та його регіональні відділення проводять державні обстеження на макрорівні. До таких обстежень належать переписи (населення, земельного фонду, технологій тощо), обстеження соціально-демографічного та економічного характеру (обстеження міграційних потоків населення, зайнятості населення, бюджетів господарств, діяльності суб'єктів бізнесу тощо).

   
 
 
 

 


Рис. 2. Організаційні питання статистичного спостереження

 

2. Статистичні відділи міністерств і відомств проводять державні обстеження локального та тематичного характеру. Наприклад, обстеження, що їх проводять Головна податкова адміністрація, Комітет митного контролю, Державна служба приватизації майна тощо).

3. Спеціальні інститути, агентства, міжнародні організації проводять обстеження, що ґрунтуються на вивченні суспільної думки або мотивації та оцінок окремих суб'єктів суспільно-економічного життя (Інститут соціології НАН України, філіал Інституту суспільної думки Геллапа, Міжнародний інститут соціології, Міжнародна організація праці та ін.).

4. Аналітичні відділи окремих економічних структур (підприємств, організацій, фірм, банків, бірж, страхових кампаній тощо) проводять обстеження на мікрорівні, які мають маркетингове або контролююче спрямування.

Перед статистичним спостереженням здійснюється ряд підготовчих заходів. Насамперед проводять розрахунок потреби в кадрах, їх підбір і підготовку. Кожний орган спостереження визначає кадровий склад, який забезпечує підготовку і проведення спостереження, проводить інструктаж апарата обліково-економічних служб і залучених до збирання даних осіб щодо організації спостереження та обробки його результатів.

Наступним питанням є обґрунтування місця спостереження. Місцем спостереження вважають пункт, де безпосередньо реєструються ознаки окремих одиниць сукупності. Здебільшого воно збігається з місцем знаходження одиниць спостереження. Наприклад, статистичну звітність підприємств, організацій та установ складають за місцем їх знаходження. Проте місце спеціально організованого спостереження треба визначати точно, тому що можуть бути різні тлумачення місця його проведення. Так, наприклад, перепис населення здійснюють за місцем проживання, а не за місцем роботи.

Для забезпечення вірогідності та своєчасності інформації слід вирішити питання часу та періоду спостереження.

Час спостереження (об'єктивний час) - це час, до якого належать дані спостереження. Статистичні дані характеризують досліджуване явище або за певний період часу, або на певний момент часу. Якщо об'єктом спостереження є процес, то обирається інтервал часу, за який нагромаджуються дані. Якщо об'єктом спостереження є певний стан, то обирається момент часу, станом на який здійснюється реєстрація даних. Наприклад, виробництво продукції враховується за певний період часу (декада, місяць, квартал, півріччя, рік), а наявність житлового фонду чи дитячих дошкільних закладів - на певну дату. Момент часу, станом на який проводиться реєстрація ознак одиниць спостереження, називається критичним моментом. Так, критичним моментом перепису населення 2001 року була 12 година ночі з 4 на 5 грудня.

В плані вказується термін проведення спостереження, тобто час початку і закінчення збирання даних. Період, протягом якого реєструються ознаки об'єкта спостереження, називають суб'єктивним часом. При перепису населення він становив 10 днів (з 5 по 14 грудня). Якщо строк подання місячного звіту 5 лютого, то суб'єктивний час, тобто час складання звіту, буде з 1 по 5 лютого, а об'єктивний - один місяць (січень). Суб'єктивний час повинен бути по можливості коротшим і максимально наближеним критичного моменту.

В організаційному плані визначаються джерела та способи одержання даних в процесі спостереження. З метою одержання статистичної інформації органи державної статистики можуть використовувати такі джерела інформації:

• первинні та статистичні дані щодо респондентів, які підлягають статистичним спостереженням;

• адміністративні дані органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб;

• дані банківської і фінансової статистики;

• статистична інформація міжнародних організацій та статистичних служб інших країн тощо.

Рішення щодо вибору джерела статистичної інформації приймається органами державної статистики самостійно, з урахуванням якості і своєчасності подання інформації, витрат, а також обов'язків, які виникають у зв'язку з цим у респондентів.

Основними способами одержання інформації в процесі спостереження є: безпосереднє спостереження, документальне вивчення та опитування. Детальніше про це в розділі про види статистичного спостереження.

Проведення будь-якого статистичного спостереження потребує відповідного матеріально-технічного забезпечення: обчислювальної та множувальної техніки, транспортних засобів, засобів друкування? статистичного інструментарію та рекламних носіїв. Останнє важливо при підготовці макроспостережень, які потребують роз'яснювань і повідомлень для широкого загалу. Наприклад, підготовка до перепису населення включає пропаганду і роз'яснення серед населення через засоби масової інформації заходів, які будуть проводитись в процесі перепису.

З метою одержання вірогідних даних в плані спостереження передбачаються заходи з перевірки повноти охоплення всіх одиниць спостереження, організації перевірки роботи осіб, які задіяні в проведенні обстеження та порядок прийому від них зібраних матеріалів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 233; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты