Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Предметно-групова і змішана форми організації непотокового виробництва.




При використанні групової технології застосовується метод типізації технологічних процесів, за якими деталі розбивають на класи, групи, підгрупи і т.д., аж до типу. До одного типу відносяться деталі, для яких можна розробити загальний типовий технологічний процес.

Метод групової обробки деталейполягає в розробленні технологічного процесу і технологічного оснащення для групи подібних між собою деталей або операцій, для яких повинно використовуватись однотипне устаткування і оснащення. При цьому досягається скорочення різноманітності оброблюваних деталей і операцій. Цей метод сприяє застосуванню технології, яка відповідає рівню технології великосерйного і масового виробництва.

Групове виробництво, наприклад, на стадії механообробки на базі групової технології може бути створено у вигляді подетально-групових цехів, дільниць і групових (багатопредметних) потокових ліній без переналагоджування верстатів.

Рис. 3.3. Види прсдметно-групової форми організації непотокового виробництва.

 

Як основну форму будемо розглядати подетально-групові дільниці, які, крім переваг предметно-замкнених дільниць, мають свої перевалі, зокрема:

– економія часу, яка досягається в результаті зменшення періодичності переналагодження верстатів, що приводить до :зниження собівартості обробки деталей і підвищення продуктивності праці верстатників;

– спрощення внутрішньо-цехового оперативно-виробничого планування в підрозділах і управління за рахунок зменшення зовнішніх зв'язків кожної дільниці ;

– підвищення рівня саморегулювання функціонування дільниць внаслідок збільшення внутрішніх зв'язків на дільницях.

В деяких випадках здійснювати виготовлення деталей на одній дільниці, тобто, виконати всі операції, необхідні для обробки деталі, не вдається з багатьох причин (надто мале завантаження того чи іншого устаткування і робітників, необхідність винесення окремих операцій за санітарно-гігієнічними або технологічними умовами в окремі приміщення тощо). Це призводить до необхідності використання змішаної форми непотокового виробництва, тобто обробки деталей на технологічних і предметно-групових дільницях.

Даній формі властиві переваги і недоліки двох форм, які розглядалися вище, а також наведені нижче додаткові труднощі, зокрема:

1. Вимушений поділ технологічного маршруту на окремі частини, якщо відокремлювані з предметно-групових дільниць операції не початкові і не кінцеві. Це може привести до створення декількох предметно-групових дільниць замість однієї, створюваної без розриву технологічного маршруту.

2. Збільшення відстані, часу і витрат на транспортування деталей, а також тривалості виробничого циклу, оскільки зростає час пролежування виробів міме підрозділами і час їх транспортування.

3. Зниження відповідальності однієї особи (керівника первинної ланки) за терміни і якість виготовлення деталей.

4. Ускладнення оперативно-виробничого планування в підрозділах і організації обслуговування виробництва.

5. Утворення оборотних заділів міме дільницями, що може привести до створення додаткових складських приміщень.

У зв'язку з цим змішана форма має дуже обмежену сферу використання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты