Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст і функції фінансово-господарського контролю та його методи.




 

Господарська діяльність в умовах ринкової економіки узагальнюється з використанням грошового вимірника, тобто фінансового критерію. Тому в системі економічного контролю сформувався фінансовий контроль, змістом якого є виробничі відносини і продуктивні сили у сфері макро- і мікроекономіки господарської діяльності. У сфері макроекономіки функціонує державний фінансово-економічний контроль, який здійснює Рахункова палата Верховної Ради України. Об’єктами його є Державний бюджет України (формування і витрачання), кошториси вищих органів державної виконавчої, судової влади, іноземні валютні кредити, іноземні інвестиції у народно-господарські програми, ін.

На рівні мікроекономіки функціонує фінансово-господарський контроль, який здійснюють ДПА України, Державна контрольно-ревізійна служба України і контрольно-ревізійні підрозділи власників капіталу, а також на замовлення останніх – незалежні аудиторські організації.

Метою фінансово-господарського контролю є сприяння раціональному використанню засобів і предметів праці, а також самої праці для одержання найбільшого прибутку.

Основним контролюючим органом фінансово-господарської діяльності підприємців є Державна податкова адміністрація України. Завдання та функції її визначені Указом Президента України про Державну податкову адміністрацію України та Законом України “Про державну податкову службу в Україні”.

Діяльність Державної контрольно-ревізійної служби регламентована Законом України “Про Державну контрольно-ревізійну службу України”. Дана служба здійснює фінансово-господарський контроль організацій, що фінансуються з бюджету, проводить ревізії і тематичні перевірки витрачання коштів відповідно до затверджених кошторисів, а також перевіряє збереження державної власності, додержання законодавства та нормативних актів у їхній діяльності.

Формами фінансово-господарського контролю є:

- тематичні перевірки – проводять усі контролюючі органи;

- ревізії – власники і Державна контрольно-ревізійна служба України;

- аудит – незалежні спеціалізовані госпрозрахункові аудиторські організації.

В процесі фінансово-господарського контролю використовують слідуючи методи:

1) документальний;

2) фактичний.

До першої групи методів відносяться:

- хронологічні чи систематизовані перевірки;

- зіставлення облікових і звітних даних з плановими показниками та встановленими нормативами;

- логічне дослідження господарських операцій;

- перевірка правильності та повноти оформлення документів і їх взаємозв’язок;

- перевірка правильності та обґрунтованості проведень по кореспондуючим рахункам;

- перевірка правильності записів в облікових регістрах;

- логічна перевірка документів і записів в облікових регістрах;

- вибіркова перевірка господарчих операцій по первинним документам;

- аналіз господарської діяльності.

До другої групи методів відносяться:

- огляд підприємства;

- обстеження окремих об’єктів;

- інвентаризація;

- контрольний запуск сировини і матеріалів у виробництво;

- перевірка обсягів фактично виконаних робіт;

- перевірка виконання прийнятих рішень;

- письмові пояснення посадових осіб.

В практиці роботи підприємства методи документального і фактичного контролю взаємопов’язані, тому спільне застосування їх дає змогу встановити дійсний стан об’єктів, розробити заходи щодо усунення недоліків.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты