Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Застосування додаткових методів




 

Стандартну методику хірургічної обробки гнійної рани, місцеве патогенетично обгрунтоване лікування із застосуванням сучасних комбінованих препаратів в окремих випадках доцільно доповнювати фізіотерапевтичними методами. У першій фазі ранового процесу застосовують кварцування ран, ультразвукову кавітацію гнійних порожнин, різні види зрошення, гіпербаричну оксигенацію, обробку ран високоенергетичним лазером.

Поряд з фізичними методами, певне значення мають біологічні засоби місцевого лікування (зокрема, застосування бактеріофагів при антибіотикостійкій мікрофлорі ран). Важливим є також застосування ферментних препаратів – хімопсину, хімотрипсину, терилітину, стрептокінази. Ці препарати викликають лізис некротизованих тканин, прискорюють очищення рани, а також впливають на оболонки мікробних клітин, збільшуючи їх чутливість до антибактеріальних засобів, що використовуються.

 

VI Система навчальних завдань для перевірки кінцевого рівня знань.

Ситуаційні задачі.

 

1. У хворого Л. мала місце виробнича травма. При огляді: в середній третині правого передпліччя рана має лінійний вигляд, з рівними краями, зіяє, рясна кровотеча світлого кольору. Яка рана за класифікацією, ваші дії?

Відповідь: різана рана, накласти асептичну давлячу пов’язку, при вираженій кровотечі джгут в верхній третині плеча, знеболюючі.

 

2. У хворого Б. тупим предметом заподіяна рана нижньої кінцівки. Краї Ії нерівні, зазубрені, значне ушкодження навкружних тканин. Яка це рана, об’єм першої допомоги?

Відповідь: забита рана, асептична пов’зка, імобілізація(можливо перелом), знеболення.

 

3. В приймальне відділення поступив хворий С. Добу тому травмувався. В нижній третині лівого стегна різана рана, дно рани та Ії вміст гнійно-кров’янистий, оточуючі тканини набряклі, гіперемовані. Яку обробку ви запропонуєте?

Відповідь: Вторинну хірургічну обробку.

 

4. Хворий К. дві години тому отримав наскрізну вогнепальну рану середньої третини правого стегна. Яку хірургічну обробку рани треба провести і яким хірургічним швом Ії закінчити?

Відповідь: ПХО з первинно відстроченим швом.

 

5. Хворий О. знаходиться в хірургічному відділенні другу неділю. По правій передньо-боковій черевній стінці різана рана 5×2.5 см., краї Ії рухомі , вона виповнюється грануляційною тканиною, виділень немає. Щоб пришвидшити загоєння - який шов Ви запропонуєте накласти на рану?

Відповідь: Вторинний ранній шов.

 

6. Хворий Д. на третю добу після поранення поступив в хірургічне відділення. В лівій надключичній ділянці рвана рана 3×3.5 см. З серозно-геморагічним вмістом та окремою девіталізацією м’яких тканин. Який вид хірургічної обробки Ви запропонуєте?

Відповідь: в даному випадку анатомічні умови обмежують наші ді, тому показана часткова хірургічна обробка рани.

 

8. У хворої Н. після герніотомії та пластики з висіченням жирового фартуха післяопераційна рана в межах підшкірно-жирової клітковини тривалий час(дві неділі) не загоюється. З рани на перев’язках незначне серозне виділення. Рана після операції була дренована поліхлорвініловою трубкою та окремими гумовими стрічками. Дренажі впродовж тижня було видалено. Причина незагоєння?

Відповідь: Хірург після операції дренував рану гумовою стрічкою, яку сестра йому подала надсіченою. Цей фрагмент і залишився в рані.

 

9. Після холецистектомії у хворої К. підпечінковий простір дренований пластиковою трубкою, виведеною через контрапертурний розріз. Трубка забита кров’яним згустком. Розчином чого і якої температури потрібно промити трубку?

Відповідь: розчином любого антисептика для ран(диоксидин, фурацилін), але теплим. Холодний розчин в черевній порожнині може призвести до розвитку колаптоїдного стану.

 

10. У хворої Б. після проникаючого поранення грудної стінки спостерігається задишка, ціаноз, прискорений пульс. На ушкодженій стороні обмеження дихальних рухів. Ваші дії?

Відповідь: накласти оклюзійну пов’язку і в положенні напівлежачи транспортувати в лікарняний заклад.

 

11. Потерпілий З. після транспортної пригоди впродовж декількох хвилин був без свідомості, прийшовши до тями не може згадати як його вдарила машина. Його нудить, дуже болить голова, він блідий, пульс 56,слабкого наповнення. Що з ним, об’єм догоспітальної допомоги?

Відповідь: у хворого струс головного мозку. Потрібно його негайно транспортувати в горизонтальному положенні з імобілізацією голови та шиї підручними засобами, зафіксувавши їх при умові, що немає блювоти.

 

12. У хворого В. перелом правого стегна. Чи можна імобілізувати його кінцівку шинами Крамера при відсутності шин Дітеріхса.

Відповідь: так, можна використати шини Крамера, з’єднані між собою. Накладають їх з зовнішньої, внутрішньої та задньої сторін. Імобілізація 3 суглобів обов’язкова.

 

13. У потерпілого Д. після падіння з висоти підозра на перелом кісток таза. Об’єм першої допомоги?

Відповідь: знеболення, транспортування на твердих ношах або ношах зі щитом. Ноги напівзігнуті в кульшових суглобах, під коліна підкладають валик з одежі, хворого фіксують до ноші, повторюють знеболення.

 

14. Потерпілий Л. впав на ліве плече. Звернувся по допомогу через 10 днів після травми. При огляді: деформація суглобу, відсутність рухів, оніміння кінцівки. Ваш діагноз?

Відповідь: несвіжий вивих лівого плеча зі стисненням нерва.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты