Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дт 95 Кт 85




Дт 81 Кт 661

Дт 91, 92, 93, 23 Кт 81

При перевірці відрахувань на соціальні заходи встановлюється правильність визначення величини згідно витрат на оплату праці і встановлених відсотків до нього до 01.01.2001 року – 37,5 %, а з 01.01.2001 року – 36,5 % по даним розрахункових відомостей та зведенням по заробітній платі.

Обов`язково встановлюється правильність відображення відрахувань на соц.заходи:

Дт 82 Кт 65

Дт 91, 92, 93, 23 Кт 82

При перевірці амортизації необоротних активів по даним розрахункових відомостей встановлюється правильність нарахування амортизації згідно обраного методу амортизації:

Дт 83 Кт 131, 132, 133

Дт 23, 91, 92, 93 Кт 83

Перевіряючи інші витрати операційної діяльності встановлюють правильність і повноту їх відображення по даним актів приймання виконаних робіт, рахунків-фактури та інших документів, які підтверджують надання послуг перевіряємому підприємству:

Дт 84 Кт 685

Дт 23, 91, 92, 93 Кт 84

Наступним етапом контролю витрат операційної діяльності є перевірка інших операційних витрат якими є витрати інвестиційної та фінансової діяльності; при цьому, згідно первинних документів (акцій, облігацій тощо) встановлюється повнота відображення інших операційних витрат по даним рахунку 85:

Дт 85 Кт 67, 64

Дт 95 Кт 85

Крім того, в процесі ревізії розраховується динаміка елементів затрат за декілька періодів і на основі цього визначаються резерви зниження собівартості.

3. Перевірка формування та обліку собівартості реалізованої продукції, товарів, робіт, послуг.

 

У загальній системі показників, які характеризують ефективність виробництва як усього підприємства, так і окремих підрозділів, основне місце належить собівартості, склад якої визначається витратами, що її формують.

Тому в процесі ревізії здійснюється перевірка собівартості реалізованої продукції, яка розраховується згідно П(С)БО № 9 таким шляхом: сума виробничої собівартості реалізованої продукції, нерозподілених виробничих накладних витрат і наднормативних виробничих витрат.

Отже, ревізія собівартості реалізованої продукції включає перевірку всіх складових, які використовувались для її розрахунку.

При перевірці виробничої собівартості реалізованої продукції встановлюється повнота та правильність визначення наступних витрат, сума яких визначає обсяг виробничої собівартості: прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці , інші прямі витрати і загальновиробничі витрати.

При проведенні перевірки витрат необхідно пам'ятати, що згідно П(С)БО 16 до виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються тільки прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати та змінні і розподілені постійні загальновиробничі витрати. Тобто, здійснюючи перевірку правильності формування собівартості продукції (робіт, послуг) необхідно, передусім, дослідити правильність включення витрат до собівартості.

Вивчаючи достовірність формування прямих матеріальних витратнеобхідно порівнювати фактично списані суми з нормами; при постійному списанні за нормами аналізують залишки в матеріальних звітах; при списанні понад норм з'ясовують причини і напрямки віднесення перевитрат за даними зведених відомостей за відхиленнями; перевіряють правомірність віднесення такого виду витрат до статті "Сировина і матеріали". При цьому використовують дані лімітно-забірних карток, актів-вимог, звітів про рух запасів, норм витрат, актів на списання палива, енергії, зведених відомостей за відхиленнями, карток розкрою, даних рахунків 20, 22, 23, 375.

При перевірці достовірності формування прямих витрат на оплату праці. контролеру необхідно порівняти обсяги фактично виконаних робіт (на підставі первинних документів) з нормами і розцінками, порівняти розцінки з тарифними ставками відрядників за відповідними розрядами робіт і кількістю часу, що вимагається для їх виконання (за даними тарифно-кваліфікаційного довідника, тарифних сіток і ставок), перевірити правильність нарахування оплати праці відрядників у відповідності з проводкою: Д-т 23 К-т 66. При цьому використовуються дані нарядів на відрядні роботи, відомостей норм і розцінок, тарифно-кваліфікаційних довідників, тарифних сіток, тарифних ставок облікових регістрів по рахунках 23, 66.

Основна помилка, що виявляється при перевірках даного елементу собівартості, - це недотримання принципу виробничої направленості витрат. При перевірці первинних документів з нарахування заробітної плати (табелів, розрахунково-платіжних відомостей) контролер може виявити фактор включення до собівартості основної діяльності витрат на оплату праці працівників, зайнятих в інших видах діяльності (будівництво, соціально-культурне обслуговування тощо). Це досягається шляхом звірки даних по кредиту рахунку 66 в частині сум, списаних на рахунки виробничих витрат і показників за підсумком зведеної відомості з оплати праці в частині її нарахування.

При проведенні перевірки правильності формування інших прямих витрат необхідно враховувати, що до їх складу включаються всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкту витрат, зокрема відрахування на соціальні заходи, плата за оренду земельних і майнових паїв, амортизація тощо.

При перевірці правильності віднесення на собівартість відрахувань на соціальні заходи необхідно звернути увагу на дотримання прямої залежності джерела нарахування внесків до позабюджетних фондів від джерела нарахування самого фонду оплати праці.

Перевірка вказаних витрат відбувається по даним первинних документів (матеріальних звітів, нарядів, розрахункових відомостей, ж/о №3, №5 та калькуляцій). Що стосується загальновиробничих витрат, то крім перевірки їх формування (по кошторису), контролюється їх розподіл (основна заробітна плата чи час працювання може бути базою розподілу).

Далі в процесі ревізії встановлюється, що відноситься на перевіряємому підприємстві до нерозподілених накладних витрат і наднормативними виробничими витратами, а потім, згідно первинних документів і розрахункових відомостей перевіряється правильність їх визначення та відображення (нерозподілені накладні витрати – це постійні загальновиробничі витрати, перелік яких встановлюється підприємством самостійно).

 
 

 

 


Списуються на об`єкти (рахунок 23) Списуються одразу на собівартість (рахунок 90) – це і є накладні виробничі витрати.

І на завершення перевірки формування собівартості реалізованої продукції встановлюється правильність кореспонденції рахунків до рахунку 90:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты