Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Охарактеризувати карту вин бару.




Згідно національного стандарту України «Заклади ресторанного господарства»

ДСТУ 4281:2004карта вин бару повинна бути : асортимент широкий, різноманітний, карта художньо оформлена

Зовнішній вигляд. Карта неодмінно має виглядати так, щоб її приємно було тримати в руках. Сторінки повинні легко вставлятися і вийматися. Даній вимозі цілком відповідають папки з прозорими файлами в шкіряній обкладинці з витисненим написом "Карта вин" ("Винна карта", "Винний лист", "Винна книга").

Крім того, значно зручніше, коли карта своїм зовнішнім виглядом (форматом, кольором, тисненням) відрізняється від меню.

Структура. При визначенні структури винної карти доводиться шукати відповідь на три основні запитання: які пункти до неї включити, в якій послідовності їх розмістити і яку мову обрати для заголовків.

Враховуючи традиції нашої країни, вина і міцні спиртні напої перераховуються в такій послідовності, в якій вони зазвичай вживаються під час трапези: спочатку аперитиви, потім вина (білі, рожеві, червоні, ігристі, десертні), міцні спиртні напої (горілка, віскі, бурбон тощо), лікери, пиво, безалкогольні напої, дижестиви (коньяк, арманьяк, бренді).

У групі вин та спиртних напоїв спершу записують вітчизняні напої, потім імпортні. Великі вина записують окремо в карті вин. Мінеральну воду слід пропонувати в такій послідовності: місцева природна, національна природна, міжнародного значення (Perrier, Evian, мінеральну воду без газів, джерельну воду, столову воду - Bonaqua).

За строком витримування спочатку вказують "молоді" вина, потім витримані.

У розділі вин слід зазначити:

- назву вина;

- назву виноградника (апеласьйона), продукція якого має право на вищу якісну категорію;

- марку вина, тобто назву господарства, де було виготовлене вино, або компанію, де його розливали у пляшки;

- ємність пляшки або величину порції (для вин, які подають на розлив). Краще виразити її в літрах. Іноді обирають інші одиниці виміру, при цьому слід зазначити: 1 мілілітр (ml) дорівнює 0,001 л, 1 сантилітр (cl) - 0,01 л;

- ціну - в ресторані можна мати декілька екземплярів винної карти, зокрема "для дам", де ціни не позначені.

Карта вин має бути збалансованою і різноманітною, відповідати спеціалізації закладу.

При складанні карти вин важливо правильно підібрати їх асортимент, який би доповнював і вдало відтіняв страви даного бару.

6.Назвати етапи життєвого циклу бару. На якому етапі перебуває це підприємство?

Життєвий цикл організації, вся її діяльність охоплює низку стадій (фаз).

На стадії народження (реєстрація, початкове інвестування діяльності) визначається мета, яка полягає у виживанні, а також формується стиль керівництва. Ставиться основне завдання — вихід на ринок, забезпечення виживання в умовах збиткової діяльності, забезпечення в достатніх обсягах капітальних вкладень для започаткування діяльності організації та досягнення високих темпів зростання прибутку.

На стадії розвитку пріоритети змінюються. Метою стають прискорення зростання, нарощення обсягів виробництва і збуту, формування іміджу, зростання прибутку, виживання за рахунок жорсткого керівництва, розширення частини ринку, збільшення оплати праці.

На стадії зрілості мета полягає в систематичному збалансованому зростанні, максимізації прибутків та обсягів виробництва, формуванні індивідуального іміджу, завоюванні більшої частини ринку, орієнтації на галузеву диверсифікацію діяльності з метою підтримання конкурентоспроможності.

На четвертій стадії старіння (спаду) організації метою стає збереження досягнутих результатів. Поступово згортається діяльність, знижуються прибутковість, фінансова стійкість, спостерігається бюрократична криза.

На стадії відродження мета полягає в оновленні всіх функцій організації за рахунок колективізму і впровадження наукової організації праці (НОП), забезпеченні умов для зростання прибутковості, залученні значних обсягів інвестицій.

Це підприємство перебуває на стадії розвитку.

7. Дати правову оцінку дій власника бару, який відмовив студенту кооперативного коледжу Олешку Г.П. у працевлаштуванні, мотивуючи тим, що він неповнолітній(17років).

Дії власника бару є неправомірними так, як статтею 22 КЗпП України встановлено, що забороняється необґрунтована відмова у прийнятті на роботу. Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника можуть встановлюватись законодавством України. В свою чергу в статті 188 КЗпП України зазначено, що не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років, отже підстава на яку посилається власник бару, при відмові у працевлаштуванні 17-річного Олешка Г.П., не є обґрунтованою.

 

БІЛЕТ №23

Ви - адміністратор десертного бару "Старе місто" при театрі. За останні чотири місяці суттєво зменшився обсяг продажу продукції. Адміністрація активізує діяльність щодо стимулювання збуту продукції та послуг закладу, поглиблення асортименту гарячих напоїв та десертів.

Вам необхідно:

1. Організувати робоче місце бармена.

2. Визначити засоби зовнішньої і внутрішньої реклами щодо стимулювання збуту продукції та послуг бару.

3. Охарактеризувати техніку подавання солодких страв.

4. Охарактеризувати карту кави для бару "Старе місто".

5. У заклад надійшла партія молочної продукції фірми "Вершковий рай". Змоделювати процес приймання товарів відповідно до санітарних вимог, зазначити умови їх зберігання.

6. Охарактеризувати функцію планування. Які види планів використовуються в управлінні підприємством?

7. Барист Старченко В.О. був прийнятий на роботу в десертний бар "Старе місто" 05 січня поточного року. У серпні місяці Старченко В.О. подав заяву з проханням надати щорічну основну відпустку. Адміністратор бару відмовив йому, мотивуючи це тим, що відпустки надаються тільки тим працівникам, які працюють більше року.

Надайте відповідь на питання:

  1. Які є види відпусток?
  2. Чи має право на відпустку Старченко В.О. ?
  3. Яка мінімальна тривалість щорічної основної відпустки встановлена законодавством?

4. Організувати робоче місце бармена.

Організація робочого місця бармена

У робочій зоні, розташованій на нижній стільниці барної стійки, бармен кладе дерев'яну дошку, ножі для нарізання цитрусових і зрізання з них шкірочки й інший інструмент. Слід дотримуватися бездоганної чистоти і порядку, оскільки гість бару завжди стежить за роботою бармена. На робочому місці кожна річ: пляшка, інструмент і інше завжди повинні бути на своєму постійному місці, що необхідно для швидкої і технічної роботи.

Зліва розташовують посуд і інвентар для готування змішаних напоїв. Тут же розміщена ванна для мийки посуду, інвентарю. Мити посуд і обладнання потрібно одразу ж після використання, тому що засохлі залишки продуктів дуже тяжко відчистити.

Склянки і келихи, чарки після миття слід ставити перекинутими на таці і накривати серветкою. Скляний посуд перед використанням ретельно протирають чистою серветкою до блиску.

Справа від бармена розміщена холодильна шафа для зберігання кондитерських виробів, фруктово-ягідного пюре, крюшону та ін. Над холодильною шафою ставлять рядами фужери для коктейль-салатів, креманки для фруктово-ягідного пюре, розетки для ягід, ближче до середини - крюшонницю і чашки для крюшону.

Справа від бармена в робочій зоні знаходиться посуд з льодом і фруктовими компонентами, шампанське у відерці з льодом, напої у фабричній упаковці або глечиках, які він розставляє в такій послідовності (справа ближче до бармена): спиртні напої (горілка, коньяк, ром), потім лікери і креми, кріплені вина й в останньому ряду - столові вина. Разом із напоями ставлять соки і сиропи.

Справа розташовують також лотки з тістечками й іншими кондитерськими виробами і відповідний інструмент: лопатки, щипці, ножі, які використовують при їх подаванні і порціонуванні.

2. Визначити засоби зовнішньої і внутрішньої реклами щодо стимулювання збуту продукції та послуг бару.

Питання формування попиту населення на продукцію і послуги ресторанного господарства безпосередньо пов’язані з організацією рекламної роботи. Реклама покликана стимулювати розвиток попиту на ті чи інші страви, кулінарні і кондитерські вироби, напівфабрикати, послуги закладів ресторанного господарства.

У галузі ресторанного бізнесу головна мета рекламної діяльності досягається шляхом виділення економічних, соціальних та інформаційних завдань.

До економічних завдань реклами відноситься збільшення обсягів виробництва і реалізації кулінарної продукції, надання послуг, покращення економічних показників виробничо-торговельної діяльності, підвищення ефективності рекламних засобів. Соціальні завдання реклами пов’язані із збільшенням чисельності населення, яке користується послугами підприємств громадського харчування, розвитком культури харчування населення на основі принципів раціонального харчування.

Інформаційні завдання реклами полягають у формуванні раціонального попиту на продукцію і послуги громадського харчування, в наданні постійним і потенційним споживачам лаконічної і доступної інформації про страви, кулінарні і кондитерські вироби, напівфабрикати, способи їх виробництва, подавання, зберігання, використання, про прогресивні форми обслуговування, додаткові послуги, нові підприємства і режим їх.

Сучасна реклама не тільки повідомляє потенційним покупцям про можливі покупки того чи іншого товару. Вона допомагає їм більш зважено і розумно здійснювати покупки шляхом інформування про якість, ціну, способи застосування та інші фактори, які покупці хочуть знати. Крім того, реклама сприяє підвищенню життєвого рівня людей, здійснюючи стимулювання їх зусиль у придбанні більш якісних товарів і послуг. Вона також спонукає підприємства ресторанного господарства пропонувати споживачам продукцію і послуги кращої якості.

Рекламування передбачає використання різноманітних засобів: періодичні видання (газети, журнали та ін.); засоби прямої реклами (рекламні матеріали для розсилки поштою – каталоги, проспекти, буклети, календарі); реклама по радіо, телебаченню, публічні звернення і гучномовці; засоби внутрішньої і зовнішньої реклами. За допомогою цих засобів реклама здійснює довгостроковий і короткостроковий вплив на споживачів. Вона спонукає їх до прямої або непрямої дії, викликає бажання користуватися послугами підприємств харчування. Прямий вплив розрахований на негайну реакцію споживача і спонукає його до відвідування закладів ресторанного господарства. Непрямий вплив розрахований на те, щоб потенційний споживач запам’ятав дане підприємство, його характерні особливості і в разі необхідності скористувався його послугами.

Пряма реклама відрізняється від інших засобів тим, що вона дає можливість суб’єкту рекламного процесу (власнику закладу ресторанного господарства) направляти свої рекламні матеріали безпосередньо тим людям, до яких він хотів би звернутися. Пряма реклама дозволяє виготовляти таку кількість примірників рекламних матеріалів, яку працівник реклами вважає необхідною.

Незалежно від того, чи відсилаються рекламні матеріали поштою, розносяться або вручаються відвідувачам у підприємстві, адміністрація знаходить можливість увійти в контакт з відносно невеликим, але достатньо перспективним колом потенційних споживачів.

Засобами прямої реклами є поштова реклама (директ мейл): листи, вкладиші в конверти, циркуляри, поштові листівки, проспекти і каталоги. До змішаних засобів прямої реклами відносяться оголошення, листівки і проспекти, вкладиші в покупки, упаковка, товарні ярлики і етикетки, подарункові сувеніри з рекламою підприємства. Як засіб прямої реклами використовується телефон.

 

Підприємства ресторанного господарства як великі, так і малі застосовують радіо, як другорядний рекламний засіб, який доповнює інші основні засоби реклами. . Відсутність можливості продемонструвати продукцію, короткочасність рекламної передачі є перешкодою для застосування радіо як основного рекламного засобу. Але радіореклама має і суттєві переваги. Вона привертає увагу великої кількості радіослухачів, дозволяє своєчасно передавати рекламні звернення, є гнучким засобом реклами, який активно доповнює інші рекламні засоби.

Телевізійна реклама не тільки доповнює вплив окремих основних рекламних засобів, але й у багатьох випадках з успіхом заміняє їх. Це пояснюється здатністю телебачення, в доповнення до розповіді про продукцію і послуги, “показати” їх, тобто продемонструвати глядачам. Разом з тим лише деякими підприємствами постійно застосовується цей засіб в повсякденній рекламній практиці. Висока вартість і короткочасність телевізійної реклами, швидке “старіння” рекламної програми – основні причини, якими обмежується застосування телебачення як основного рекламного засобу підприємств громадського харчування. Подібно радіо, телебачення зарекомендувало себе досить ефективним додатковим рекламним засобом для багатьох підприємств, особливо під час транслювання коротких рекламних оголошень, які включаються в різноманітні телевізійні програми.

Образотворча реклама здійснює передачу рекламного матеріалу за допомогою надписів і малюнків, виготовлених типографським способом або вручну на папері, картоні, фанері, металі, пластиках та інших матеріалах. Вона відрізняється різноманітністю розмірів і видів: маленькі цінники, оголошення, плакати і величезні панно на вулицях і магістралях. Характерною особливістю реклами є те, що вона виставляється на виду у публіки і розташовується у певних місцях.

Засобами образотворчої реклами є:

а) вулична і придорожня реклама – афіші, плакати, щити, транспаранти, світлова реклама;

б) транспортна реклама – оголошення у вагонах метро і залізничного транспорту; тексти на зупинках, автобусні і тролейбусні плакати;

в) змішані засоби образотворчої реклами – оголошення в таксі, оголошення, надписи і афіші на спеціалізованому вантажному транспорті, діапозитиви, короткометражні фільми, вуличні плакати.

Виключно важливе значення мають внутрішні засоби, які ефективно використовуються з моменту заснування підприємства. До них відносяться всі елементи системи обслуговування на підприємствах ресторанного господарства: інтер’єр, емблема підприємства, стиль і дизайн, методи і форми обслуговування, зручність і комфорт, форма персоналу, меню, якість страв і послуг та інші. Внутрішні засоби реклами призначені для прямого і непрямого впливу на споживачів. Вони покликані переконати споживачів продовжити користуватися послугами підприємства і через них спонукати інших потенційних споживачів користуватися його послугами. Це необхідно для підтримки і розвитку попиту на продукцію і послуги підприємств громадського харчування.

Найважливішим внутрішнім засобом реклами є інтер’єр підприємства. Його основні складові – планувальне рішення залів для обслуговування споживачів, їхнє оснащення і обладнання, художнє оформлення. Інтер’єр підприємства повинен мати єдине стильове рішення, якому підпорядковуються всі інші елементи системи обслуговування. В цьому випадку забезпечуються не тільки зручність, комфорт, естетичне задоволення споживачів, але і досягається головна мета реклами – створюється певний позитивний образ підприємства і таким чином забезпечується довгостроковий вплив на споживачів.

Меню є таким засобом внутрішньої реклами, на який звертають увагу всі споживачі. Тому, важливо правильно оформити меню. На папері та інших матеріалах типографським або іншими способами відображається постійна інформація: емблема підприємства, його призначення, слово “Меню”, назва фірмових та інших основних груп страв, кулінарних виробів, напоїв та іншої продукції. Інформація, яка змінюється, друкується на спеціальних укладках або на вільних місцях бланків. На деяких підприємствах невеликі, мальовничо оформлені картки меню разом з буклетами або календарями вручаються відвідувачам як сувеніри. Меню може бути оформлене у вигляді плакату-запрошення, світлового табло, відображатися на екрані дисплея або телевізора. Воно повинно показувати особливості підприємства, бути зручним в користуванні, привертати увагу потенційних споживачів. Обкладинки меню на підприємствах з високим рівнем обслуговування виконуються з щільного паперу або картону з глянцевим покриттям у вигляді папки, з використанням методу художнього тиснення. На обкладинці, крім емблеми, може бути виконаний малюнок, який відображає тематичну спрямованість підприємства.

Важливими внутрішніми засобами реклами є якість страв і обслуговування споживачів. У цьому випадку у споживача не тільки створюється позитивний образ підприємства, але й забезпечується прямий вплив на нього. В результаті споживач стає постійним клієнтом підприємства, купляє більше страв і виробів, може відвідати підприємство декілька разів на день, купити або замовити кулінарну продукцію додому. Розповсюджуючи серед знайомих людей інформацію про високу якість страв і високий рівень обслуговування на даному підприємстві, постійні споживачі забезпечують вплив на оточуючих і перетворюють їх у потенційних споживачів.

До зовнішніх засобів реклами в ресторанном бізнесі відносяться вивіски, вітрини, плакати та інші. Вивіски є невід’ємною частиною зовнішнього оформлення підприємства в тій частині населеного пункту, де воно розташоване. Вивіски відображають інформацію про назву підприємства, його тип, спеціалізацію, режим роботи. У назві підприємства можуть бути підкреслені національний стиль, історична тематика, особливості інтер’єру, місце розташування підприємства.

Вивіскиоформлюються за допомогою різних художньо-архітектурних і технічних засобів. Майже завжди всі вони світлові, що сприяє посиленню їх рекламного впливу на споживачів. Вивіски є основним засобом впливу на споживачів у межах певного мікрорегіону (вулиці, площі і т.д.).

Важливим засобом посилення місцевого впливу на споживачів і додатком до вивісок є вітрини підприємств. Вивіски і вітрини оформлюються в одному стилі і складають завершену композицію. Вони відображають стиль підприємства, його тип і спеціалізацію. Для оформлення вітрин застосовуються різноманітні декоративні матеріали з використанням оптичних і світлових ефектів, фотопанно. За допомогою цих засобів вітрини забезпечують споживачів інформацією про особливості підприємства і його кухні, комплекс послуг, які надаються.

Ефективним зовнішнім засобом є рекламна афіша. В ресторанному бізнесі , як засіб реклами, поширені плакати. Вони розташовуються на зупинках пасажирського транспорту, транспортних магістралях, на вулицях, площах, на вході у підприємство, на транспортних засобах. Афіші і плакати забезпечують короткостроковий і довгостроковий вплив на людей, спонукають їх до прямої або непрямої дії. Це залежить від змісту плакату і місця його розташування.

Плакати містять інформацію про нові підприємства і їхнє розташування, режим роботи, нові страви і вироби, додаткові послуги. За допомогою плакатів населення інформується про проведення декад національних кухонь, виставок-продажів кулінарної продукції, дегустації страв.

Крім рекламної афіші в підприємствах ресторанного господарства використовуються такі засоби друкованої реклами, як листівка, буклет, вітальна картка, запрошення.

3) Охарактеризувати техніку подавання солодких страв.

Солодкі страви поділяються на дві групи: холодні та гарячі.

До холодних належать натуральні фрукти, компоти, желе, мус, крем, самбук, що подають при температурі 7-14°С, киселі і компоти - 12—16°С. Морозиво подають при температурі від 0 до -4°С.

Гарячі солодкі страви - гуріївську кашу, яблучну бабку (шарлот) - подають при температурі 65°С, пиріг (суфле) - відразу після випікання та фламбування.

Перед подаванням солодких страв зі столу збирають вико­ристаний посуд. Залишають фужер, келих для шампанського (при за­мовленні шампанського), мадерну чарку (для десертного або лікер­ного вина).

Стіл сервують десертними тарілками і десертними або фруктовими наборами.

При індивідуальному обслуговуванні солодкі страви подають на десертних тарілках, в креманках; соус - у соуснику. їх ставлять на підставні тарілки бажано з різною паперовою серветкою. На підстав­ній тарілці поряд з соусником і креманкою кладуть десертну або чайну ложку. При подаванні в обнос на таці в однопорційному посуді страви приносять у зал: один офіціант несе тацю, другий - подає страви на стіл. Для цього до гостя підходять справа, другий офіціант бере страву з таці і правою рукою ставить її перед гостем..

У ресторанах категорії «люкс» та вищого розряду за бажанням гостя подають страви та десерти, які доготовляють та фламбують у присутності замовника. Фламбування десертів — це підпалювання солодкої страви, яку облили спиртом або коньяком. Цей спосіб подавання вносить різноманітність в обслуговування гостей у ресторані, дає можливість відчути аромат страви, що готується.

ПІДГОТУВАННЯ ВІЗОЧКА АБО СТОЛИКА

На верхню поличку візочка або столика ставлять спиртівки — 2 шт., наповнені спиртом. На одному краю полички ставлять спеції та необхідні соусники. На другому кінці або в спеціальному гнізді — пляшки з напоями, необхідними для фламбування. Біля комплектного приладдя розміщують робоче приладдя. Продукти або напівфабрикати, призначені для фламбування, розміщують на середині полиці на тарілках або тарелях. На нижні полички розставляють необхідні тарілки та сковорідки. Столове приладдя кладуть у ящик біля тарілок.

Офіціант, отримавши замовлення на фламбування, підвозить візок до столу гостей і встановлює його так, щоб він нікому не заважав і був видимий для гостей.

Робота відбувається в наступному порядку:

— запалюють вогонь у спиртівці;

— кладуть на сковорідку певну кількість масла, щоб розтопити його;

—показують напівфабрикат відвідувачам і кладуть смажити, легко помішуючи і перевертають, не проколюючи вилкою, щоб не витікав сік;

— наприкінці смаження в розливній ложці або турці розігрівають на іншій спиртівці напій, вибраний для фламбування, причому ложку нахиляють, щоб запалити напій;

— поливають страву палаючим напоєм один, два або три рази, щоб утворилось інтенсивне полум'я;

— ставлять гарнір у сковорідці на спиртівку, щоб розігріти його, і перекладають на тарілку страву, що перестала горіти;

--- додають гарніри і подають гарно оздоблені порції.

ФЛАМБУВАННЯ ФРУКТІВ

Для фламбування підходять банани, ананаси, абрикоси, персики, яблука і т. д. Щоб фламбувати банани необхідно взяти бананів 167 г, цукрової пудри — 20 г, вершкового масла — 20 г, рому або коньяку — 40 мл.

На сковорідці легко карамелізувати частину цукру і відразу додати масло. Після того, як масло розтопилося, кладуть банани, розрізані по довжині. їх легко обсмажують з двох сторін і посипають рештою пудри, а за нею заливають палаючим ромом або коньяком. Після того, як згорить ром, банани кладуть на тарілку, заливають соусом зі сковорідки і подають до столу.

При груповому обслуговуванні солодкі страви можна подати на стіл у багатопорційному посуді: фрукти - у вазах; кавун, диню, пудинг, кошички з ягодами, яблуко в тісті, яблучну бабку, яблуко в слойці - на порцеляновому або металевому блюді.

4. Охарактеризувати карту кави для бару "Старе місто".

Карта кави характеризується наявністю різних видів кави з урахуванням назви бару. Але необхідно пам’ятати, що найкраще запропонувати широкий асортимент, це:

Кава "Сhicco d'Oro" кава еспрессо Сhicco d'Oro
Кава "Сhicco d'Oro" з корицею кава "Сhicco d'Oro" з легким ароматом кориці
Кава "Американо" неміцна кава-еспрессо
Кава "Панна" кава "Сhicco d'Oro" з ніжними вершками
Кава "Гляссе" кава "Сhicco d'Oro" з кулькою вершкового морозива
Молоко до кави
Вершки до кави
Гаряча чорна чоколяда чорний натуральний шоколад, вершки
Кава по-французьки кава "Сhicco d'Oro", лікер "Крем де Кафе", вершки
Кава "Бейліс" кава "Сhicco d'Oro", лікер "Бейліс", вершки
Капучіно-еспрессо "Сhicco d'Oro" кава "Сhicco d'Oro", молочна пінка
Кавовий коктейль «Льєжуа» Яєчний жовток, цукор, еспресо
Кавовий коктейль з корицею Еспресо, коричний сироп, вершки
Кавовий коктейль «Ісландія» Молоко, ячмінний сироп, шоколадний соус, еспресо
Коктейль Black & White Білий шоколад, темний шоколад, молоко, еспресо
Кава Граніта з лікером Калуа
Кава по Ірландськи

6. Охарактеризувати функцію планування. Які види планів використовуються в управлінні підприємством?

Планування – це спосіб за допомогою якого керівництво забезпечує єдиний напрямок зусиль всіх членів організаціях для досягнення загальної цілі.

Таким чином:

1. Призначення планування – як функції менеджменту полягає в бажанні завчасно врахувати всі внутрішні і зовнішні фактори, які забезпечують сприятливі умови для нормального функціонування і розвитку підприємства;

  1. Планування передбачає– розробку комплексу заходів, які визначають послідовність досягнення конкретних цілей з урахуванням можливостей найбільш ефективного використання ресурсів кожним виробничим підрозділом або всім підприємством
  2. Планування призвано – забезпечити взаємозв’язок між окремими структурними підрозділами фірми, які включають весь технологічний ланцюг: дослідження, розробку, виробництво і збут.

Види планів

За призначенням:

  1. Для визначення стратегії розвитку організації
  2. Для обґрунтування нового виробництва, нової продукції, нового проекту
  3. Для розробки тактики діяльності організації на конкретний період

За змістом

  1. По основним напрямкам розвитку організації
  2. По окремим проблемам
  3. Детальні програми виробничо-господарської діяльності

За періодом дії

  1. Довгострокові
  2. Середньострокові
  3. Короткострокові

7. Барист Старченко В.О. був прийнятий на роботу в десертний бар "Старе місто" 05 січня поточного року. У серпні місяці Старченко В.О. подав заяву з проханням надати щорічну основну відпустку. Адміністратор бару відмовив йому, мотивуючи це тим, що відпустки надаються тільки тим працівникам, які працюють більше року.

Надайте відповідь на питання:

1. Які є види відпусток?

2. Чи має право на відпустку Старченко В.О. ?

3. Яка мінімальна тривалість щорічної основної відпустки встановлена законодавством?

Відповідь на питання

Згідно ст. 4 Закону України «Про відпустки» установлюються такі види відпусток:
1) щорічні відпустки:
- основна відпустка;
- додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;
- додаткова відпустка за особливий характер праці;
інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;
2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;
3) творча відпустка;
3-1) відпустка для підготовки та участі в змаганнях

4) соціальні відпустки:
- відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами;
- відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
- відпустка у зв'язку з усиновленням дитини;

- додаткова відпустка працівникам, які мають дітей;
5) відпустки без збереження заробітної плати.
Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть встановлюватись інші види відпусток.

2) Згідно ч. 5 ст. 10 Закону України «Про відпустки» право працівника на щорічні основну та додаткові відпустки повної тривалості у перший рік роботи настає після закінчення
шести місяців безперервної роботи на даному підприємстві. Значить Старченко В. О. має право на відпустку.

3) Згідно ч. 1 ст. 6 Закону України «Про відпустки» щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік,який відлічується з дня укладення трудового договору.

 

 

БІЛЕТ № 24

Ви - адміністратор прес-бару м. Києва, де проходить черговий V З'їзд Профспілки працівників споживчої кооперації України. Організатори заходу для делегатів зібрання оформили замовлення на організацію кави-брейк у цьому закладі.

Вам необхідно:

1. Охарактеризувати меню кави - брейк.

2. Скоординувати роботу обслуговуючого персоналу щодо організації підготовчих робіт для обслуговування кави - брейк у прес-барі.

3. Дати характеристику методу обслуговування офіціантами у барі.

4. Розрахунок за обслуговування кави - брейк було здійс­нено готівкою та за допомогою кредитних карток. Охаракте­ризуйте дані форми розрахунку.

5. Указати санітарні вимоги, що пред'являються до зовнішнього вигляду барменів та офіціантів закладу.

6. Дати характеристику міжособистісних методів управління конфліктами.

7. Проаналізувати правомірність дій директора закладу щодо звільнення прибиральниці залу прес-бару Чорноус Л.І., за п.2 ст.40 Кодексу Законів про працю України, оскільки вона за станом здоров’я має третю групу інвалідності й з урахуванням характеру її хвороби не має права доступу до продуктів харчування. Жінка звернулась із позовом про поновлення на роботі, мотивуючи тим, що прямого контакту з приготуванням, реалізацією та обслуговуванням споживачів не має.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 159; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты