Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ №25




1. Як виконати демонтаж дискових накопичувачів?

2.3. Для того щоб зняти дисковий накопичувач (гнучкий, твердий, CD-ROM) спочатку зніміть кришку корпуса, а потім:

• накопичувач кріпиться до корпуса гвинтами за допомогою спеціальної металевої накладки. Знайдіть гвинти кріплення, відверніть і зніміть їх;

• роз'єднайте кабелі живлення й інтерфейсні кабелі. Звичайно в комп'ютері контакт 1 у плоскому кабелі позначений кольором. Рознімання живлення повинне бути постачене ключем, щоб не можна було вставити навпаки;

• цілком висуньте накопичувач із системного блоку.

 

2. Сторінкова організація пам’яті.

Сторінкова організація пам’яті представляє собою інше рішення проблеми фрагментації. Сторінкова організація використовується в цілому ряді сучасних обчислювальних машин, наприклад, в ЕВМ х DS 940.

Адресний простір, який розділяється на частини по 1000 байтів в кожній, які називаються сторінками. Як і в схемі з розподілом пам’яті переміщаючими розділами користувач не має інформації про це ділення, так як це ділення не являє явного впливу на його адресний простір.

Фізична пам’ять також розділена на частини по 1000 байтів в кожній, які називаються блоками. Як і в схемі з переміщаючими розділами, необхідно забезпечити механізм установлювати відповідність між адресним простором користувача і фізичною пам’яттю. З цією метою для кожної сторінки передбачений спеціальний регістр. Ці регістри часто називають таблицею переадресації сторінок або таблицею сторінок. Фізично ці регістри можуть бути реалізовані або схемно або займають частину оперативної пам’яті. Таблиця переадресації сторінок значно менша адресного простору.

Так, як кожна сторінка може бути переміщена незалежно, нема потреби, щоб виділений для завдання розділ займав непреривний участок пам’яті і тільки комірки однієї сторінки повинні розміщуватись в одному непреривному участку пам’яті. Очевидно, що вибір розміру сторінок суттєво впливає на переміщення цієї схеми. Якщо розмір сторінки занадто великий, він стає рівним з розміром розділу і схема розприділення сторінками перетвориться в схему розприділення переміщаючими розділами. Якщо розмір сторінок занадто малий, необхідно мати багато регістрів переадресації, що різко підвищує вартість обчислювальної системи.

В результаті компромісу враховуючого ці і другі заперечуючі тенденції у багатьох системах з сторінковою організацією сторінки мають розмір 4000 байтів.

З сторінковою організацією зв’язаний ряд важливих проблем.

Перша з них в згубах на перетвореннях адресів. Друга зв’язана з допоміжною пам’яттю або регістрами, необхідними для таблиць переадресації сторінок. Поскільки розмір завдання не обов’язково кратний 1000 байтам, частина останньої сторінки не використовується. Це явище називають пересіканням сторінок. В середньому для кожного завдання губиться половина сторінок. В випадку великої кількості малих завдань це може призвести до серйозних втрат.

3. Опишіть різницю між одноранговими мережами та мережами типу "клієнт-сервер".

Однорангова локальна мережа. .
Однорангові мережі називають робочими групами, не більше 10 комп'ютерів. Вони відносно прості, немає необхідності в потужному центральному сервері або інших компонентах, обов'язкових для більш складних мереж.
У тимчасової мережі кожен комп'ютер функціонує і як клієнт, і як сервер, користувачі повинні мати достатній рівень знань, щоб працювати і як користувачі, і як адміністратори свого комп'ютера.
Тимчасова мережа підходить там, де:
Кількість користувачів не перевищує 10 осіб;
Користувачі розташовані компактно;
Питання захисту даних не критичні;
Не очікується розширення фірми, і, отже, мережі.
Недоліки однорангових мереж.
Користувацька ОС мало пристосована для виконання функцій сервера мережі, яку їй доводиться виконувати. Якщо на якомусь комп'ютері користувач грає в яку-небудь гру, а інші користувачі працюють з файлами на цьому ж комп'ютері, то вони будуть сильно заважати один одному. Також відсутній захист інформації, децентралізоване зберігання даних, ускладнює їх резервування, і недостатня надійність, і багато іншого.
Мережа на основі виділеного сервера.
Виділений сервер - сервер, який функціонує тільки як сервер (виключаючи функції клієнта чи робочої станції). Вони оптимізовані для швидкої обробки запитів від мережних клієнтів і для управління захистом файлів і каталогів.
Спеціалізовані сервери: файл - сервери, принт - сервери, сервери додатків, поштові та факс - сервери, комунікаційні сервери.
Переваги:
1. Поділ ресурсів.
Сервер спроектований так, щоб надавати доступ до безлічі файлів і принтерів, забезпечуючи при цьому високу продуктивність і захист. Адміністрування і управління доступом до даних здійснюється централізовано.
2. Захист.
У таких мережах проблемами безпеки може займатися один адміністратор: він формує політику безпеки і застосовує її щодо кожного користувача мережі.
3. Система резервування даних.
У разі пошкодження основної області зберігання даних інформація не буде втрачена: легко можна скористатися резервної копією.
4. Кількість користувачів
Мережі на основі сервера здатні підтримувати тисячі користувачів.
5. Апаратне забезпечення.
Комп'ютер користувача не виконує функцій сервера, вимоги до його характеристикам залежать від потреб самого користувача.
Гідності.
наявність виділеного сервера підвищує надійність системи в цілому;
збільшення продуктивності;
потужні засоби з адміністрування, управління комп'ютерної мережі;
висока ступінь захищеності в порівнянні з тимчасової мережею;
і багато інших достоїнств.
Недоліки.
обмеження на максимальну кількість користувачів;
вимоги надання окремого сервера, тобто комп'ютера, на якому працювати не можна.
"Файл-сервер" та "Клієнт-сервер".
"Файл-сервер".
Обробка запиту одного користувача:
Звернення до БД (запит);
Перекачування даних із блокуванням доступу інших користувачів;
Обробка даних на комп'ютері користувача.
Обробка запиту декількох користувачів:
Одночасний запит до тих же даних в БД;
Відповідь: "Дані заблоковані, почекайте, або відкрийте в режимі тільки для читання".
Недоліки:
Дуже велике навантаження на мережу, підвищені вимоги до пропускної здатності. На практиці це робить практично неможливою одночасну роботу великої кількості користувачів з великими обсягами даних.
Обробка даних здійснюється на комп'ютері користувачів.
Блокування даних при редагуванні одним користувачем робить неможливою роботу з цими даними інших користувачів.
Безпека.
Наприклад, користувачеві необхідно запустити на своєму комп'ютері клієнтську програму і ввести потрібні критерії відбору. Після чого комп'ютер перекачати з сервера бази даних і завантажиться в оперативну пам'ять файл, що містить всі документи даного періоду та виду. Клієнтський додаток саме проведе обробку цієї інформації і видасть відповідь. Після цього користувач вибере потрібний документ і спробує його відредагувати. Під час редагування відбувається блокування джерела даних. Це означає, що файл буде або зовсім не доступний іншим користувачам, або доступний у режимі перегляду. Тільки після повної обробки документа і виходу з режиму редагування даний файл буде розблокований.
"Клієнт-сервер".
Обробка запиту одного користувача:
Звернення до БД (SQL-запит);
Передача відповіді - результату обробки.
Обробка запиту декількох користувачів:
Одночасний SQL - запит до тих же даних в БД;
Передача відповіді - результату обробки.
При необхідності провести обробку інформації, що зберігається в БД, запущене на комп'ютері користувача клієнтське додаток, що працює з БД, формує запит на мові SQL (Structured Query Language). Сервер бази даних приймає запит і обробляє його самостійно. Ніякої масив даних по мережі не передається. Після обробки запиту на комп'ютер користувача передається тільки результат. Сам же файл, в якому зберігалися дані, залишається незаблокованим для доступу самого сервера за запитами інших користувачів.
В архітектурі "Клієнт-сервер" усуваються всі недоліки "Файл-сервер".
Масиви даних не перекачуються по мережі від сервера БД на комп'ютер користувача. Вимоги до пропускної здатності мережі знижуються. Це робить можливим одночасну роботу великої кількості користувачів з великими обсягами даних.
Обробка здійснюється на сервері БД, а не на комп'ютері користувачів.
Блокування даних одним користувачем не відбувається.
Забезпечується доступ користувача не до цілого файлу, а тільки до тих даних з нього, з якими користувач має право працювати.

 

4. Дайте характеристику старим та новим драйверам пристрою


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.004 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты