Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прилади для вимірювання рівня радіоактивного зараження місцевості




За призначенням усі дозиметричні прилади, які використовують формування ЦЗ в польових умовах, можна поділити на три групи:

 

– прилади радіаційної розвідки;

 

– прилади контролю ступеня радіоактивного забруднення;

 

– прилади контролю доз радіоактивного опромінювання.

 

.Прилади радіаційної розвідки призначені для виявлення наявності радіоактивного зараження місцевості та вимірювання потужності дози випромінювання (рівня радіації).

 

До цієї групи належать такі прилади:

 

1. Індикатори – сигналізатори ДП-64, ГСП-І та ін., які виявляють тільки наявність радіоактивного випромінювання за перевищеного порогового рівня радіації (0,1–0,2 Р/год).

 

Сигналізатор ДП-64 установлюють у приміщенні пункту управління, сховища ЦЗ, що дозволяє виявити радіоактивне зараження із приміщення у разі наявності гамма-випромінювання вище порогового рівня 0,2 Р/год. Має звукову і світлову сигналізацію.

 

Сигналізатор ГСП – (газосигналізатор автоматичний) призначено для визначення в повітрі наявності і типу ОР, а також для виявлення радіоактивного зараження місцевості вище порогового рівня 0,1 Р/год. Прилад перевозиться на автомобілі (бронетранспортері) підрозділу розвідників і включається в безперервну роботу на маршруті руху. Має звукову і світлову сигналізацію.

 

2. Вимірювачі потужності дози радіації ДП-5А (Б, В), ІМД-ІР та інші не тільки виявляють наявність випромінювання, але і вимірюють рівень радіації (потужність дози).

 

Рівень радіації (потужність експозиційної дози) характеризує інтенсивність випромінювання, швидкість накопичування дози радіації – це доза за одиницю часу, яку отримує людина, перебуваючи на зараженій місцевості, тобто характеризує ступіньнебезпеки для людей. Прилади розраховані на вимірювання радіації у позасистемних одиницях виміру: рентген за годину (Р/год), мілірентген за годину (мР/год).

 

Прилади контролю ступеня радіоактивного забруднення призначено для визначення радіоактивного забруднення поверхні різних предметів, обладнання, транспортних засобів, одягу, шкіри людини, тварини, а також продуктів харчування, води, кормів для тварин тощо.

 

Виміряне значення радіоактивного забруднення порівнюють з допустимими нормами. Якщо ступінь забруднення предмета перевищує допустиме значення, то його потрібно знезаражувати (проводити дезактивацію). Прилади цієї групи іноді називають радіометричними, їх функції можуть виконувати вимірювачі потужності дози ДП-5А (Б, В), ІМД-ІР.

 

Прилади контролю доз радіоактивного опромінювання (доз радіації) призначено для визначення отриманої людиною дози за час перебування на зараженій місцевості. Отримана доза радіації не повинна перевищувати встановленої величини щоб запобігти ураженню людей.

 

До групи приладів дозиметричного контролю належать такі прилади:

 

– комплекти індивідуальних дозиметрів ДП-24, ДП-22В;

 

– вимірювач доз IД-І.

 

Прилади розраховані на вимірювання доз радіації у позасистемних одиницях виміру: рентген (Р), рад.

 

Для радіаційної розвідки і контролю зараження радіоактивними речовинами використовують радіометри-рентгенометри. В системі цивільної оборони використовують ДП-5А/Б/, ДП-5В, ДП-ЗБ, ДІ1-64, ПРХР та ін. Вимірювачі потужності дози ДП-5А/Б/ і ДІЇ-SB призначені для вимірювання рівнів радіації на місцевості і радіоактивної зараженості різних предметів по гама-випромінюванню. Потужність гама-випромінювання визначається в мілірентгенах чи рентгенах на годину для тієї точки простору, в якій розміщений при вимірах відповідний лічильник приладу. Крім того, є можливість виявлення бета-випромінювання. При вимірюванні прилад повинен знаходитися на висоті 0,7-м від поверхні землі. Ступінь радіоактивного зараження шкіри людей, їх одягу, сільськогосподарських тварин, техніки, обладнання, транспорту та ін. визначається в такій послідовності. Вимірюють гама-фон в місці, де буде визначатися ступінь зараження об'єкту, але не менше 15-20 м від об'єкту, який обстежується. Потім зонд (блок детектування) упорами вперед підносять до поверхні об'єкту на відстань 1,5-2 см і поволі переміщують над поверхнею об'єкту (екран зонду в положенні "Г'). З максимальної потужності експозиційної дози, виміряної на поверхні об'єкту, віднімають фон. Результат буде характеризувати ступінь радіоактивного зараження об'єкту. Для визначення наявності наведеної радіоактивності техніки, що підпадала під вплив нейтронного випромінювання, проводять два виміри — ззовні і зсередини техніки. При визначенні радіоактивного зараження води беруть дві проби загальним об'ємом 1,5-2 л. Одну — з верхнього шару джерела, іншу — з придонного шару. Виміри проводять зондом в положенні "Б", тримаючи його на відстані 0,5-1 м від поверхні води і знімають показники верхньої шкали амперметра. На внутрішньому боці кришок футлярів надруковані допустимі норми радіоактивного зараження і вказані діапазони, на яких зони вимірюються.

 

Вимірювач потужності дози ДП-ЗБ. ДП-ЗБ призначений для визначення рівня радіації на місцевості, зараженій радіоактивними речовинами. Діапазон вимірів від 0,1 до 500 Р/год. Для підвищення точності виміру діапазон вимірів розбито на чотири піддіапазони: 1 — від ОД до 1 Р/год; II — від 1 до 10; III — від 10 до 100; IV — від 50 до 500 Р/год. Пристрій можна встановити на автомобілях, літаках, вертольотах, річних катерах, тепловозах, а також сховищах і протирадіаційних укриттях. При зовнішньому огляді перевіряється: наявність і працездатність усіх пристроїв, які входять в комплект приладу, герметичність кришок корпусу, захисного скла мікроамперметра і корпусу виносного блока, чіткість фіксації положень перемикача, відповідність вказівок ручки перемикача піддіапазонів. Зібрати і підключити до джерела живлення і перевірити його працездатність. На місцевості, зараженій радіоактивними речовинами, при включенні приладу, який реєструє випромінювання, і у зв'язку з цим при натисканні кнопки "Перевірка" стрілка мікроамперметра може відхилятись за поділку шкали — 0,8.

Індикатор-сигналізатор ДП-64. Прилад ДП-64 призначений для звукової і світлової індикації при наявності гама-випромінювання. Працює в постійному режимі і забезпечує сигналізацію при потужності дози гама-випромінювання 0,2 Р/ год. Стаціонарний. Джерелом електроживлення може бути мережа напруг 127/220 В або акумуляторна батарея напругою 6В динаміка вказують на наявність гама-випромінювання на місці знаходження датчика —о".

 

Прилад радіаційної і хімічної розвідки ПРХР

 

ПРХР призначений для безперервного контролю за наявністю гама-вппромінювань ядерних вибухів. Встановлюється на броньованих засобах. Приладом ПРХР визначаються бойові отруйні речовини типу зарину, які знаходяться зовні броньованих засобів.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 159; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты