Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік вибуття необоротних активів




Необоротні активи вибувають з різних причин:

· повного фізичного зносу і непридатності для подальшого використання;

· відчуження (реалізації) надлишкових та таких, що не використовуються об’єктів;

· нестач у зв’язку з втратами, псуванням та крадіжками;

· пошкодження внаслідок аварій чи стихійного лиха;

· безоплатної передачі іншим військовим частинам за розпорядженнями вищих органів постачання;

· переведення до складу оборотних активів;

· знесення будівель і споруд через недоцільність їх використання та з метою будівництва на їх місці нових об’єктів.

Для списання необоротних активів застосовуються такі типові форми актів, передбачені спільним наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів, що належать установам і організаціям, які утримуються за рахунки Державного або місцевих бюджетів, та Інструкції з їх складання» від 02.12.1997 №125/70:

· акт прийняття-передачі основних засобів (ф. №03-1 (бюджет);

· акт про списання основних засобів (ф. 03-3 (бюджет));

· акт про списання автотранспортних засобів (ф. 03-4 (бюджет));

· акт про списання з балансу бюджетних установ і організацій вилученої з бібліотеки літератури (ф. №03-5 (бюджет)).

У Міністерстві оборони застосовуються також інші форми актів та інших документів на списання матеріальних засобів, у т.ч. необоротних активів, передбачених Керівництвом по списанню з обліку матеріальних та грошових засобів у Збройних Силах України.

Так, за актами технічного стану списуються необоротні активи, які враховуються за номерами та технічним станом, що прийшли до непридатного (граничного) стану:

· після закінчення встановлених строків служби (носіння, придатності) або вироблення технічного ресурсу;

· у процесі випробувань або дослідницьких робіт, проведених згідно з планом;

· після закінчення встановленого строку зберігання у запасі (резерві) з дотриманням установлених норм зберігання, порядку оновлення та технічного обслуговування, якщо вони за своїм технічним станом не можуть бути відремонтовані та використані за прямим призначенням.

За актами технічного стану списуються також матеріальні засоби безстрокового використання, що прийшли до непридатного (граничного) стану у процесі правильної експлуатації, якщо вони за своїм технічним станом не можуть бути відремонтовані та використані за прямим призначенням.

Списання матеріальних засобів (у тому числі й необоротних активів) може здійснюватись за інспекторськими свідоцтвами.

Списані необоротні активи, які непридатні для навчальних цілей, реалізації, розбирання з метою використання придатних агрегатів, вузлів, деталей та матеріалів, беруться на облік як металобрухт, ганчір’я та інші вторинні ресурси, що реалізуються в установленому порядку.

Списані необоротні активи, які є матеріальними носіями секретної інформації, підлягають поверненню заводам-виробникам (ремонтним підприємствам Міністерства оборони) без розбирання або знищення в установленому порядку.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты