Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВЗАЄМОЗАМІННІСТЬ ШПОНКОВИХ З'ЄДНАНЬ




 

Шпонки призначені для передачі крутних моментів у з'єднаннях між валами та різними тілами обертання, зубчастими колесами, ексцентриками, шківами, маховиками, а також для осьового спрямування при використанні напрямних шпонок з кріпленням на валу.

Шпонкові з'єднання через простоту виготовлення відносяться до одних із поширених видів з'єднань. Залежно від форми шпонки, шпонкового паза і способу установки виділяють з'єднання з призматичними, сегментними, клиновими і тангенціальними шпонками за ГОСТ 23360-78, ГОСТ 24071-80 і ГОСТ 24068-80, на рис.7.1а, рис.7.1а б, рис.7.1в, рис.7.1г відповідно.

Стандарти на з'єднання шпонок, які розроблено з урахуванням рекомендацій ICO, побудовані за одним принципом і містять розміри шпонок, їх граничні відхилення, розміри і граничні відхилення пазів, а також позначення шпонкових з'єднань.

Найбільш широке поширення в машинобудуванні мають призматичні шпонкові з'єднання.

Працездатність шпонкового з'єднання визначається в основному точністю посадок по ширині b. Стандартом передбачена можливість трьох варіантів з'єднань по розміру b: вільного, нормального і щільного.

Паз шпонки на валах виконується з полем допуску; для вільного з'єднання Н9, нормального N9 і щільного Р9, а паз шпонки отвору – для вільного – D10, нормального, – Js9 і щільного – Р9.

Шпонка по ширині завжди виготовляється з допуском по h9.

Решта розмірів задаються так, щоб унеможливити зниження контакту бічних поверхонь та заклинювання шпонки по висоті.

Шпонки з’єднуються з валом по ширині по нерухомій посадці, а з втулками – по одній з рухомих посадок. Натяг необхідний для того, щоб шпонка не переміщалася при експлуатації, а зазор – для компенсації неминучих неточностей пазів і їх перекосу.


 
Рисунок 7.1 – Типи шпонкових з’єднань.

8 ВЗАЄМОЗАМІННІСТЬ ШЛІЦЬОВИХ З'ЄДНАНЬ

 

Шліцові з'єднання порівняно зі шпонковим передають великі крутні моменти, забезпечують краще центрування з’єднуваних деталей. Залежно від профілю зубів шліцьові з'єднання ділять на прямобічні, евольвентні і трикутні.

Розміри, допуски і посадки шліцьових з'єднань з прямобічним і евольвентним профілем стандартизовані ГОСТ 1139-84 і ГОСТ 6033-80, (рис.8.1 і рис.8.2). Шліцові з'єднання з трикутним профілем застосовуються відповідно до стандартів підприємства і галузевих стандартів.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 238; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты