Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікації маніпуляцій.




Виділяють три рівні маніпулювання:

* Перший рівень - посилення існуючих у свідомості людей потрібних ідей, установок, мотивів, цінностей, норм;

* Другий рівень пов'язаний з частковими, незначними змінами поглядів на ту чи іншу подію, процес, факт, що також впливає на емоційний і практичне відношення до конкретного явища;

* Третій рівень - корінна, кардинальна зміна життєвих установок шляхом повідомлення об'єкту нових, сенсаційних, незвичайних, драматичних, надзвичайно важливих для нього відомостей (даних).

За допомогою маніпулювання можна добитися зміни життєвих установок на перших двох рівнях впливу. Кардинальні зміни поглядів окремої людини, групи людей або соціальної спільності вимагають комплексного впливу на свідомість людини всіма наявними методами і способами протягом тривалого часу.

Метою будь-якого комплексу маніпулятивних впливів є зміна інформаційного стану об'єкта. З точки зору кібернетики вони в тій чи іншій мірі впливають на три основні підсистеми.

Насамперед трансформується наявна база поточної інформації про обстановку. Стосовно до людини це комплекс різних уявлень, якими індивід користується в повсякденному житті для прийняття рішень і реагування на зовнішні подразники. Спотворення такої системи веде до невірних кроків, які мають деколи фатальні наслідки для особистості або колективу. Коли некоректні реакції стають масовими, вірогідний помилковий вибір шляху розвитку суспільства, що призводить до відчутних матеріальних втрат. Однак такі спотворення носять відносно короткостроковий характер - брехня в кінцевому підсумку виявляється (часом досить швидко) і положення може бути виправлено.

Набагато гірше, коли зміни зачіпають логічні механізми прийняття рішень особистістю. Методологія мислення є у кожної людини незалежно від її розвитку. Відмінності між людьми з тим чи іншим інтелектуальним рівнем полягають лише в складності цього механізму, здатності враховувати різноманіття факторів, що впливають на реальні процеси. Саме розвитком цього аспекту інтелектуальної діяльності відрізняється «мозок добре влаштований» від «мозку добре наповненого» (але недостатньо влаштованого).

Внести спотворення в логічні механізми прийняття рішень значно важче. Як правило, це не може бути здійснено безпосередньо подачею інформації. Це відбувається як наслідок сприйняття відомостей про деякі явища, які змушують людину змінювати логіку міркувань. Тобто трансформація методології мислення стає результатом впливів на оперативну інформаційну базу. Причому чим більше розвинена ця методологія, тим складніше її змінити в бажаному напрямку, оскільки в ній ефективніші компенсаторні і захисні механізми, що перешкоджають перекручуванню. У таких випадках потрібен особливий комплекс впливів.

Спотворення в логіці мислення усуваються значно довше і призводять до істотно великих втрат, ніж у випадку змін, які зачіпають лише поточну інформаційну базу.

Ще більш важкі наслідки мають місце, коли деформується система світоглядних постулатів, зокрема про те, що добре, а що погано. Суспільство, де люди мають різні уявлення про добро і зло, принципово не здатне консолідуватися, у ньому не може бути досягнуто згоди. Адже якщо одна людина вважає щось хорошим, а інша те ж саме - поганим, між ними ніколи не встановиться повне розуміння. Тому впровадження плюралізму в систему моральних цінностей роз'єднує народи і закладає основи для розпаду держав.

Методів спотворення свідомості досить багато - від високотехнологічних «інформаційних бомб» і бойових комп'ютерних вірусів до банальної брехні. Більшість людей стикаються з навмисним маніпулятивним впливом через ЗМІ, головним чином у вигляді «авторитетної думки відомих експертів» або «позиції вченого». І як правило, мета виявляється досягнута.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 85; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты