Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗАХОДИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ В ПОБУТІ




Найчастіше пожежі з трагічними наслідками виникають через куріння людей у нетверезому стані. Діти спричиняють пожежі, а потім гинуть у вогні переважно внаслідок пустощів із сірниками, запальничками тощо. Багато нещасть відбуваються тоді, коли необачні батьки залишають дітей самих у квартирах (оселях) без нагляду дорослих або, що суттєво ускладнює ситуацію, доручають їм нагляд за приладами опалювання чи побутовими електроприладами. Непоодинокими є випадки, коли причиною загибелі дітей, що залишилися наодинці, були несправна піч або кустарні електрообігрівачі.

Звичайно батьки мають надійно ховати вогненебезпечні предмети від дітей, не допускати пустощів малюків із вогнем та не залишати їх самих.

Необхідно привернути увагу до пожежної небезпеки предметів побутової хімії, особливо аерозолів і мастик. Відомо, що в жодному разі не можна розігрівати мастику на відкритому вогні, а аерозолі розпилювати поблизу газових конфорок, які працюють, або коло інших джерел відкритого вогню.

Причиною пожежі в побуті може бути коротке замикання електропроводки, перевантаження електромережі одночасним увімкненням потужних електричних споживачів (підлогонатирач, пральна машина, пилосос тощо). У випадку, якщо електромережа не має надійних автоматів захисту або стандартних електрозапобіжників (використовуються так звані «жучки»), пожежа стає неминучою.

Велику пожежну небезпеку становлять такі електропобутові прилади, як праски. Під час роботи їх слід ставити на негорючі підставки; залишаючи приміщення, потрібно обов'язково вимикати їх із електричної мережі.

Окремо можна зупинитися на приладах опалення, особливо печах, які дуже розповсюджені у сільській місцевості.

Підлога з горючих матеріалів під топковими дверцятами (топковим отвором) має захищатися металевим листом розміром 0,7 х 0,5 м, який розташовуєть­ся своїм довгим боком уздовж печі.

На горищах усі димові труби й стіни, в яких про­ходять димові канали, мають бути заштукатурені та побілені.

Золу й шлак, що їх вигрібають із топки, слід заливати водою та виносити в спеціально відведені місця. Не дозволяється висипати їх поблизу будівель.

Не дозволяється: залишати печі, які топляться, без нагляду або доручати нагляд за ними малим дітям; користуватися печами, які мають тріщини; розміщати паливо та інші горючі речовини й матеріали безпосередньо перед топковим отвором.

Установлюючи газові балони для постачання газом кухонних та інших плит, слід дотримуватися вимог «Правил безпеки в газовому господарстві». Меблі та інші вироби (предмети) з горючих матеріалів установлюються не ближче як за 0,2 м від газових приладів.

Застосовувати вогонь для виявлення витікання газу з газогонів, а також користуватися газовими пальниками й приладами в разі їх несправності чи несправності газогонів та арматури забороняється. Виявивши у приміщенні запах газу, слід негайно припинити його подачу, викликати аварійну газову службу й провітрити приміщення. До усунення несправностей у цьому приміщенні забороняється запалювати сірники, курити, застосовувати відкритий вогонь, вмикати й вимикати електроприлади.

Нині велике розповсюдження в побуті отримали кондиціонери. Під час експлуатації побутових кондиціонерів забороняється:

  • у разі встановлення кондиціонера у віконному прорізі використовувати як опорні конструкції горючі елементи конструкцій рам замість монтажних кріплень заводського виготовлення або інших металевих конструкцій; переробляти кондиціонери для зміни їх функціонального призначення;
  • замінювати триполюсні штепсельні роз'єднувачі на двополюсні.

 

 

Історія пожежної справи


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 70; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты