Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Дублювання




самостійне виконання працівником (дублером) професійних обов'язків на робочому місці під наглядом досвідченого працівника з обов'язковим проходженням протиаварійного і протипожежного тренувань.

 

4. СКОРОЧЕННЯ ТА УМОВНІ ПОЗНАЧЕННЯ

 

ЗІС – засоби індивідуального захисту;

ЗЗ – засіб захисту;

НВ – нещасний випадок;

5. ІНДИВІДУАЛЬНА ПІДГОТОВКА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ З ЗАХОДІВ БЕЗПЕКИ

Вивчення заходів безпеки має на меті: набуття військовослужбовцями компетенцій, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності за спеціальністю з урахуванням ризику виникнення техногенних аварій й природних небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на військових об’єктах, а також формування у військовослужбовців відповідальності за особисту та колективну безпеку.

5.1 ЩО ПОТРІБНО ВІДПРАЦЮВАТИ:

1.Вивчити:

культуру безпеки і ризик-орієнтоване мислення, при якому питання безпеки, захисту й збереження навколишнього середовища розглядаються як найважливіші пріоритети в житті й діяльності;

знання сучасних проблем і головних завдань безпеки життєдіяльності та вміння визначити коло своїх обов’язків з питань виконання завдань професійної діяльності з урахуванням ризику виникнення небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на об’єктах господарювання;

вміння оцінити середовище перебування щодо особистої безпеки, безпеки колективу, суспільства, провести моніторинг небезпечних ситуацій та обґрунтувати головні підходи та засоби збереження життя, здоров’я та захисту військовослужбовців в умовах загрози і виникнення небезпечних та надзвичайних ситуацій;

здатність приймати рішення щодо безпеки в межах своїх повноважень.

2.Відпрацювати практично:

здатність орієнтуватися в основних методах і системах забезпечення техногенної безпеки, обґрунтовано вибирати відомі пристрої, системи та методи захисту людини і природного середовища від небезпек;

вміння обґрунтувати та забезпечити виконання комплексу робіт на об’єкті з попередження виникнення надзвичайних ситуацій, локалізації та ліквідації їхніх наслідків;

вміння ідентифікувати небезпечні чинники природного та техногенного середовищ і віднайти шляхи відвернення їхньої уражальної дії використовуючи імовірнісні структурно-логічні моделі;

вміння надати першу медичну допомогу потерпілим та консультації працівників ЗСУ та військовослужбовців з практичних питань безпеки життєдіяльності та захисту у надзвичайних ситуаціях.

5.2 ЧОГО ПОТРІБНО ДОСЯГТИ:

 

Знати: здатність орієнтуватися в основних нормативно-правових актах в області забезпечення безпеки;знання організаційно-правових заходів забезпечення безпечної життєдіяльності та вміння обґрунтувати та забезпечити виконання у повному обсязі заходів з колективної та особистої безпеки; порядок забезпечення координації зусиль військового колективу в попередженні виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.

Вміти: оцінити безпеку технологічних процесів і обладнання та обґрунтувати заходи щодо її підвищення; обґрунтувати нормативно-організаційні заходи забезпечення безпечної експлуатації технологічного обладнання та попередження виникнення надзвичайних ситуацій; оцінювати стан готовності підрозділу до роботи в умовах загрози і виникнення НС за встановленими критеріями і показниками та надавати консультації військовослужбовцям щодо підвищення його рівня; здатність аналізувати механізми впливу небезпек на людину, визначати характер взаємодії організму людини з небезпеками середовища існування з урахуванням специфіки механізму токсичної дії небезпечних речовин, енергетичного впливу та комбінованої дії уражальних факторів;проводити заходи щодо усунення причин нещасних випадків і професійних захворювань на виробництві.

5.3 УМОВИ ВИКОНАННЯ СТАНДАРТУ:

Заняття з заходів безпеки проводиться з підрозділом – взвод та йому рівним (15 -20 військовослужбовців). Керівником заняття являється командир підрозділу.

Для проведення занять з заходів безпеки у військовій частині (закладі) створюється:

навчальний клас (класи) з заходів безпеки, який оснащується стендами, наочними посібниками, навчальними макетами та обладнанням для перегляду відеоматеріалів.

Заняття з заходів безпеки проводяться як теоретично у навчальних класах так і практично, на установці для навчання реанімаційним заходам.

Основний метод навчання – це показ з розповіддю (з використанням фото та відео матеріалів, плакатів), відпрацювання за елементами з поясненням і показом, а потім тренування в цілому. Особливу увагу на заняттях звертають навчанню практичного виконання реанімаційним заходам.

5.4 ТЕМАТИЧНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН:

 

№ теми Назва теми Рекомендуємо кількість навчальних годин
Словесно – наочний метод підготовки Метод вправ тренувальний всього
1. Вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки.   - -
2. Заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами.   - -
3. Загальні протипожежні заходи у військових частинах і підрозділах. Первинні засоби пожежогасіння, їх будова та правила застосування. Основні способи та прийоми гасіння пожеж на об’єктах військових частин. Заходи безпеки під час гасіння пожеж.   - -
4. Заходи безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Профілактика отруєння чадним газом. Надання першої медичної допомоги потерпілим.   - -
  ВСЬОГО -

5.5 АЛГОРИТМ (ПОРЯДОК) ВІДПРАЦЮВАННЯ СТАНДАРТУ:

Фаза 1 – Проводиться протягом 2 годин лекцій з доведення вимог керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки, на яких особовий склад вивчає:

1. Вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки.

2. Заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами

3.Загальні протипожежні заходи у військових частинах і підрозділах. Первинні засоби пожежогасіння, їх будова та правила застосування. Основні способи та прийоми гасіння пожеж на об’єктах військових частин. Заходи безпеки під час гасіння пожеж.

Фаза 2– Проводиться для закріплення теоретичних знань практичними діями шляхом вміння надати першу медичну допомогу потерпілим та консультації працівників ЗСУ та військовослужбовців з практичних питань безпеки життєдіяльності та захисту у надзвичайних ситуаціях.

Під час другої фази з заходів безпеки обов’язково відпрацьовуються наступні питання:

1.Відпрацювання реанімаційних заходів при наданні першої медичної допомоги.

2. Відпрацювання основним способам та прийомам гасіння пожеж на об’єктах військових частин.

 

Додаток №1

до стандарту підготовки з

заходів безпеки

ІНСТРУКЦІЯ ЩОДО ВИКОНАНННЯ ДІЙ ЗА СТАНДАРТОМ

ТЕМА: 1. Заходи безпеки у ході повсякденної діяльності та під час проведення заходів бойової підготовки

 

ЗАНЯТТЯ:Вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки.

 

СПОСІБ ДІЙ:

Тема відпрацьовується на заняттях, в результаті яких ті хто навчаються, повинні отримати чітке уявлення про вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки.

МІСЦЕ:

Під - час словесно – наочного методу підготовки - заняття проводити в приміщенні класу.

 

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДІЙ ЗА СТАНДАРТОМ

Дії керівника заняття Дії особового складу
1. Вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. (1 година).
Командир підрозділу доводе вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки.   здійснюють записи в робочі зошити.

ЗАНЯТТЯ:Заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами.

СПОСІБ ДІЙ: Тема відпрацьовується на спеціальних заняттях, в результаті яких ті хто навчаються повинні: вивчити заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами.

МІСЦЕ:

Заняття проводяться в масштабі взводу в класі.

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДІЙ ЗА СТАНДАРТОМ

Дії керівника заняття Дії особового складу
1. Заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами. (1 година).
Керівник заняття доводе військовослужбовцям заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами. Вивчають: заходи безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами.

ЗАНЯТТЯ:Загальні протипожежні заходи у військових частинах і підрозділах. Первинні засоби пожежогасіння, їх будова та правила застосування. Основні способи та прийоми гасіння пожеж на об’єктах військових частин. Заходи безпеки під час гасіння пожеж.

 

СПОСІБ ДІЙ: Заняття з вивчення первинних засобів пожежогасіння проводяться з використанням тільки навчальних засобів пожежогасіння.

МІСЦЕ:

Під - час словесно – наочного методу підготовки - заняття проводити в приміщенні класу. керівник занять пояснює військовослужбовцям призначення первинних засобів пожежогасіння, після чого, використовуючи макети, плакати та навчальні засоби пожежогасіння, пояснює пристрій і тактико-технічні дані цих засобів.

Під – час підготовки методами вправ і тренувань – тільки з використанням навчальних майданчиків. На цих заняттях військовослужбовці практично навчаються користуванню первинних засобів пожежогасіння.

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДІЙ ЗА СТАНДАРТОМ

 

Дії керівника заняття Дії особового складу
1. Загальні протипожежні заходи у військових частинах і підрозділах. Первинні засоби пожежогасіння, їх будова та правила застосування. (0,5 години)
Командир підрозділу доводе загальні протипожежні заходи у військових частинах і підрозділах. Первинні засоби пожежогасіння, їх будова та правила застосування. Особовий склад ознайомлюється з первинними засобами пожежогасіння, їх будовою та правилами застосування.  
2.Основні способи та прийоми гасіння пожеж на об’єктах військових частин. Заходи безпеки під час гасіння пожеж. (0,5 години)
Переконавшись, що солдати засвоїли матеріал, керівник переходить до наступного навчального питання. На навчальній площадці, де встановлені та підготовлені первинні засоби пожежогасіння,проводиться практичне застосування цих засобів. Особовий склад практично застосовує первинні засоби пожежогасіння.  

ЗАНЯТТЯ: Заходи безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Профілактика отруєння чадним газом. Надання першої медичної допомоги потерпілим.

СПОСІБ ДІЙ: Знайомляться зі заходами безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Яким, чином проводиться профілактика отруєння чадним газом.Порядок надання першої медичної допомоги потерпілим.

МІСЦЕ:

Під - час словесно – наочного методу підготовки - заняття проводити в приміщенні класу.

Під – час підготовки методами вправ і тренувань – тільки з використанням навчальних тренажерів.

ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ДІЙ ЗА СТАНДАРТОМ

 

Дії керівника заняття Дії особового складу
1. Заходи безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Профілактика отруєння чадним газом. (0,5 години)
Повідомивши тему і мету занять, керівник занять роз'яснює, заходи безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Яким, чином проводиться профілактика отруєння чадним газом. Особовий склад вивчає заходи безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Яким, чином проводиться профілактика отруєння чадним газом.Порядок надання першої медичної допомоги потерпілим.  
2. Надання першої медичної допомоги потерпілим. (0,5 години)
Керівник заняття пояснює військовослужбовцям порядок надання першої медичної допомоги потерпілим. Керівник заняття, пояснюючи порядок надання першої медичної допомоги потерпілим, одночасно показує практичні прийоми надання першої медичної допомоги потерпілим. Особовий склад вивчає та практично відпрацьовує порядок надання першої медичної допомоги потерпілим.    

 

 

Додаток №2

до стандарту з заходів безпеки

МЕТОДИЧНИЙ ПОСІБНИК (РЕКОМЕНДАЦІЇ) ЗА ВАРІАНТАМИ ПРОВЕДЕННЯ ЗАНЯТЬ

ТЕМА: 1. Заходи безпеки у ході повсякденної діяльності та під час проведення заходів бойової підготовки

 

ЗАНЯТТЯ:Вимоги керівних документів щодо виконання заходів безпеки під час проведення занять з бойової підготовки. Відповідальність і обов’язки посадових осіб та особового складу щодо дотримання заходів безпеки.

СПОСІБ ВІДПРАЦЮВАННЯ:

Заняття з заходів безпеки проводяться як теоретично – в навчальному класі, так і практично, на обладнаному тренажері, або з навчальними приладами .

Основний метод навчання – це показ з розповіддю, відпрацювання за елементами з поясненням і показом, а потім тренування в цілому. Особливу увагу на заняттях звертають навчанню практичного виконання заходів безпеки під час дій при озброєнні та військової техніки, поводження зі стрілецькою зброєю, бойовими гранатами, боєприпасами, мінами, вибуховими речовинами, освітлювальними та імітаційними засобами. Первинним засобам пожежогасіння, їх будова та правила застосування. Основні способи та прийоми гасіння пожеж на об’єктах військових частин. Заходи безпеки під час гасіння пожеж. Заходам безпеки під час поводження з отруйними і хімічними рідинами та речовинами, а також медичними препаратами і наркотичними засобами. Профілактика отруєння чадним газом. Надання першої медичної допомоги потерпілим.

МІСЦЕ:

- під час словесно-наочного методу підготовки – заняття проводити в приміщенні навчального класу (класів), який оснащується стендами, наочними посібниками, навчальними макетами та обладнанням для перегляду відеоматеріалів;

 

- під час підготовки методами вправ і тренуванням –з готовими, зразково виконаними тренувальними майданчиками.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 104; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты