Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні поняття про вплив діяльності людини на довкілля




З моменту появи людини на нашій планеті її природа зазнає постійного і безпосереднього впливу. Цей вплив особливо посилився з настанням так званої промислово-технічної революції. Нині він досяг практично своєї критичної точки і загрожує існуванню біосфери. Розрізняють кілька основних шляхів антропічного пресу на довкілля: 1) техногенне забруднення довкілля; 2) необґрунтоване використання природних ресурсів; 3) руйнування природних ландшафтів.

Техногенне забруднення довкілля відбувається на всіх стадіях виробництва: видобуток, транспортування та зберігання сировини, виготовлення продукції виробництва та утилізації відходів виробництва. Техногенне забрудненняхарактеризується численністю видів та джерел внаслідок використання практично всіх хімічних елементів для забезпечення сучасних технологічних процесів. Основними джерелами штучного забруднення довкілля слу­жать промислові, транспортні і побутові викиди в атмосферу, стічні води промислових підприємств, великих тваринницьких комплексів та комунального господарства, а також змиті опадами з сільськогосподарських угідь добрива, пестициди.

Нераціональне використання природних ресурсів виражається у знищенні лісів, виснаженні ґрунтів і пасовищ, використанні родючих земель під забудову. Неправильне використання поверхневих і підземних вод, мінеральних та інших природних ресурсів призводить до їх вичерпування. З метою раціонального використання ресурсів було створено державний фонд родовищ корисних копалин і його резерв та розроблено положення про його використання.

Руйнування природних ландшафтів виражається в утворенні внаслідок техногенної діяльності людей кар'єрів, шламонакопичувачів, териконів. Під час будівництва доріг вздовж трас вирубується ліс, знищується трав’яний покрив, чагарники, порушується родючий шар ґрунту, внаслідок спорудження заглиблень-приямків змінюється режим ґрунтових вод. Необхідно здійснювати рекультивацію порушених територій – тобто комплекс робіт (інженерних, гірничо-технічних, меліоративних, сільськогосподарських, лісогосподарських тощо), спрямованих на відновлення продуктивності порушених промисловістю ландшафтів та повернення їх в різні види використання, а також на поліпшення умов довкілля.

Екологічні проблеми та сукупність пов’язаних з ними наслідків виникають через порушення екологічної рівноваги.

Головними екологічними проблемами нині є забруднення атмосфери, парниковий ефект, озонові дірки, забрудненя гідросфери, деградація біосфери, деградація ґрунтів, опустелювання.

Зміни, що відбуваються на нашій планеті під впливом діяльності людини, ведуть до зміни екологічної рівноваги, що складалася на планеті упродовж мільярдів років. Все частіше людство стикається з катастрофами, спричиненими не природними явищами, а її діяльністю.

Однією з головних причин порушення екологічної рівноваги як в окремих регіонах так і на планеті в цілому є забруднення навколишнього середовища.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты