Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Характеристика ґрунтового покриву




Грунтоутворюючі породи - вихідний матеріал, з якого формуються ґрунти. Вони впливають на видовий, механічний і хімічний склад ґрунтів, біологічну продуктивність рослин, на швидкість розкладання органічних залишків і якість утворення гумусу.

У геологічній будові первинно-акумулятивна рівнина. Причорноморської низовини складена лесовій серією, що з трьох-чотирьох ярусів лесу, загальною потужністю 25-30 м.

Леси розчленовані двома-трьома горизонтами похованих ґрунтів.

Лесова товща - підстеляється червоно-бурими глинами, нижче яких залягають піщані і глинисті відкладення верхньо-пліоценового віку, підстилаються понтичними пористими вапняками.

Леси - є основними і найбільш цінними грунтоутворюючими породами на території господарства. Вони являють собою палевого кольору суглинкову або глинисту добре відсортовану породу з добре розвиненою пористістю (50-53%).

За мінералогічним складом лес є складною породою, але найбільше в ній кварцу (SiO2), глинистих кальцію становить 12-15%, а в горизонті "білозірки", які залягає на глибині 70-120 см його зміст доходить до 17-19%/

Кальцій лесів обумовлює закріплення розкладеної органічної маси, коагулюючи гумусові з'єднання. У лесах містяться також зольні речовини, що використовуються рослинами.

По характеру поверхні територія представляє собою широко-хвилясте плато, південна частина якого більш рівнинна. В напрямку з північного заходу на південний схід територія землекористування порізана балками і лощинами.

Площі схилів часто значно переважають площу рівнини. Балки на території господарства різної глибини, днища їх шириною 10-60 м задерновані, деякі розорюються. Схили балок у верхній частині слабо-пологі (1-3°), внизу крутизна їх збільшується до 5-10°. На крутих схилах багато промоїн. Східною межею території господарства служить Південний Буг. Схили до річки пологі і слабо-спадисті, тому тут розвинені процеси водної ерозії.

Розташування господарства сприятливе для ведення садівництва і виноградарства, але має свої не достатки в тому що частина ріллі знаходиться на схилах балок де можна часто спостерігати при сильному дощі вимивання ґрунту. Також частина території постійно піддається водній ерозії з боку Південного Бугу

Вода, що використовується для поливів - слабомінералізована (щільний залишок 1-3 мг). Хімічний склад хлоридно-сульфатнонатріево-калієвий. Вміст хлору досягає 442,5 мг/л, що майже втричі перевищує норму. Згідно з існуючими нормами вода непридатна для зрошення. Зрошення такою водою призведе до осолонцювання ґрунтів.

В формуванні лучно-чорноземних ґрунтів у водах сприяють делювіальні води атмосферних опадів, які тут періодично накопичуються. Але можуть вони стати джерелом вторинного засолення, якщо не застосовувати гіпсування.

 

 


Таблиця 2


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 84; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты