Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Регулювання посилення приймача




Необхідність:приймач має обмежений динамічний діапазон, тобто перевантажується під впливом потужних сигналів; нормальна робота кінцевої апаратури можлива при постійному рівні сигналу на виході приймача; також необхідно мати постійний вихідний рівень сигналу при використанні радіоканалу як частину складеного каналу зв’язку, при спряженні радіоканалу з іншими каналами зв’язку (проводові, релейні т.д.)

Види:

1. Зменшення рівня прийомних сигналів достатньо просто забезпечується включенням на вході приймача спеціального дільника напруги з регулюємим коефіцієнтом ділення – аттенюатора (РРУ). Переваги: при зменшенні рівня сигналу, який впливає на керуючий електрод, одночасно знижується і рівень всіх перешкод, в тому числі і тих, частоти яких знаходяться за межами смуги пропускання приймача, що є важливим – при низькій вибірковості вхідного ланцюга послаблення позасмугових перешкод зменшує вірогідність їх нелінійної взаємодії з прийомним сигналом, що приводить до підвищення реальної вибірковості приймача. Недоліки: прийомний сигнал зменшується до рівня, при якому погіршується співвідношення сигнал/шум; широкий діапазон регулюємого згасання (100-120 дБ) призводить до великої кількості необхідних градацій, особливо при високих вимогах до прийомного сигналу; технічно важко здійснити автоматичне регулювання (складна система управління) – плавне регулювання неможливе через велику інерційність реалізуємих систем.

2. Досить часто регулювання здійснюється шляхом зміни коефіцієнтів посилення окремих каскадів приймача. РРУ в загальному тракті (тракт ПЧ) здійснюється шляхом зміни напруги зміщення, яка подається в ланцюги керуючих електродів посилювального елемента регулюємих каскадів від окремих джерел необхідної полярності. При автоматичному регулюванні АРУ в якості джерела напруги зміщення використовується спрямлена напруга прийомного радіосигналу. Для цього використовуються спеціальні схеми АРУ: АРУ звичайна (наявність регулюємої напруги при будь якому рівні сигналу), АРУ з затримкою (регулюєма напруга з’являється коли рівень сигналу на вході перевищує деякий рівень) або АРУ з посиленням(додаткове посилення перед детектором АРУ).

В таких системах регулююча дія системи АРУ починається при визначеному рівні прийомного радіосигналу, тобто при малих рівнях сигналів затримана система АРУ не здійснює регулюючої дії. Прийомний радіосигнал зазвичай з виходу загального тракту приймача подається на додатковий посилювач системи АРУ. Якщо посилений радіосигнал не перевищує рівень затримки АРУ то на виході детектора, а значить і на виході системи АРУ, регулююча напруга відсутня. Як тільки прийомний і посилений каскадами УПЧ АРУ сигнал перевищить рівень затримки детектора АРУ, на його виході з’явиться постійна напруга, величина якої пропорційна амплітуді сигналe на вході детектора: чим більше сигнал, тим більше напруга на вході детектора АРУ. Ця напруга, посилена в посилювачі постійного струму через ФНЧ подається на керуючі електроди регулюємих каскадів. Система не повинна реагувати на зміни огинаючої прийомного сигналу під дією модульованого сигналу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 61; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты