Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Анксіолітики




  • Діазепам (Diazepam) * (див. п. 5.1.1. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Хлордіазепоксид (Chlordiazepoxide) (див. п. 5.1.1. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Оксазепам (Oxazepam) (див. п. 5.1.1. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Альпразолам (Alprazolam) (див. п. 5.1.1. розділу "ПСИХІАТРІЯ, НАРКОЛОГІЯ. ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ")
  • Гідазепам (Hydazepam)

Фармакотерапевтична група: N05BA24 - транквілізатори

Основна фармакотерапевтична дія:анксіолітична, активуюча дія, слабо вираженою міорелаксантною дія; належить до групи похідних бенздіазепінів, виявляє дію “денного” транквілізатора та селективного анксіолітика; відрізняється від інших бенздіазепінів наявністю вираженого активуючого ефекту, слабо вираженою міорелаксантною дією; має оригінальний спектр фармакологічної активності, сполучаючи анксіолітичну дію з активуючою і антидепресивними компонентами при малій виразності побічних проявів та низькій токсичності; не проявляє снодійну дію, не прискорює стомлювання у процесі оперантної діяльності.

Показання для застосування ЛЗ: як “денний” транквілізатор, для лікування дорослих та хворих літнього віку при невротичних, психопатичних астеніях, при стані, який супроводжується тривогою, страхом, підвищеною роздратованістю, порушенням сну, а також при емоційній лабільності, для купірування абстинентного с-му при алкоголізмі та підтримуючій терапії під час ремісії при хр. алкоголізмі, при логоневрозах, мігрені.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: призначають внутрішньо, приймають не розжовуючи, по 0,02-0,05 г, 3 р/добу, при необхідності поступово підвищуючи дозу до отримання терапевтичного ефекту; середня добова доза препарату при лікуванні хворих на невротичний, неврозоподібний, психопатичний, психоподібний стани становить 0,06-0,15-0,2 г; при мігрені – 0,04-0,06 г; для купірування алкогольної абстиненції початкова доза становить 0,05 г, середня добова доза – 0,15 г; вища добова доза при цих станах становить 0,5 г; тривалість курсу терапії – від декількох днів до 1-4 місяців - визначається лікарем.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: при застосуванні великих доз і при передозуванні - сонливість, млявість, м'язова слабкість, зниження швидкості реакцій.

Протипоказання до застосування ЛЗ: виражена тяжка міастенія, порушення функцій печінки та нирок, вагітність, лактація, дитячий вік до 16 років.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 0,02 г, по 0,05 г .

Торгова назва:

І. ГІДАЗЕПАМ ІС, ВАТ "Сумісне українсько-бельгійське хімічне підприємство "ІнтерХiм",м. Одеса, Україна
  • Гідроксизин (Hydroxyzine)

Фармакотерапевтична група:N05BB01 - анксіолітики. Похідні дифенілметану.

Основна фармакотерапевтична дія:виражена седативна дію і помірна анксіолітична; механізм дії обумовлений впливом на субкортикальні структури; має також антихолінергічну, спазмолітичну, антигістамінну, бронхолітичну і протиблювотну дію; значно зменшує свербіж у хворих на кропив’янку, екзему і дерматит; при тривалому застосуванні не відмічено с-му відміни і погіршення когнітивних функцій.

Показання для застосування ЛЗ:симптоматичне лікування тривожних станів у дорослих; як седативний засіб у період премедикації; симптоматична терапія свербежу БНФ.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим для симптоматичного лікування тривожних станів - 25-100 мг на день окремими дозами протягом дня чи на ніч, стандартна доза 50 мг на день (12,5 мг вранці, 12,5 мг вдень, 25 мг на ніч); у тяжких випадках доза може бути збільшена до 300 мг на день; для премедикації в хірургічній практиці - 50-200 мг за 1 год до операції; для симптоматичного лікуваня свербежу - початкова доза 25 мг, у разі необхідності доза може бути збільшена в 4 рази (по 25 мг 4 рази на день) БНФ; одноразова максимальна доза не повинна перевищувати 200 мг, максимальна добова доза становить не більше 300 мг; для симптоматичного лікування свербежу у дітей віком від 12 місяців до 6 років - 1 мг/кг до 2,5 мг/кг на день у роздільному дозуванні (3 р/добу); від 6 років і старше - 1 мг/кг до 2,0 мг/кг на день у роздільному дозуванні; для премедикації – 1мг/кг за 1 год до операції, а також додатково на ніч перед анестезією.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:антихолінергічні ефекти - сухість у роті, затримка сечовиділення, запор чи порушення акомодації відмічаються рідко, в основному у хворих похилого віку, сонливість, загальна слабкість, особливо на початку лікування препаратом; інше - головний біль, запаморочення, підвищена пітливість, артеріальна гіпотензія, тахікардія, АР, нудота, пропасниця, зміни функціональних проб печінки, бронхоспазм.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, цетиризину, амінофіліну чи етилендіаміну; порфірія; вагітність, у період пологів і годування дитини груддю.

Форми випуску ЛЗ:табл., вкриті оболонкою, по 25 мг

Торгова назва:

II. АТАРАКС®, ЮСБ Фарма С.А., Бельгія

 

  • Тофізопам (Tofisopam)

Фармакотерапевтична група:N05BA23 - анксіолітики.

Основна фармакотерапевтична дія:не викликає міорелаксації та седативного ефекту, транквілізатор – анксіолітик; регулює психовегетативні реакції, а також має помірну психостимулюючу активність.

Показання для застосування ЛЗ:лікування слабких психіатричних розладів, які характеризуються напруженням, вегетативними порушеннями, слабким та помірним відчуттям тривоги, відсутністю мотивації, втомлюваністю, апатією, неактивністю внаслідок неврозів (особливо виснажуючий невроз), реактивною депресією, неврастенією, сексуальною неврастенією; в терапії: для зниження проявів вторинних невротичних розладів внаслідок первинного захворювання, іпохондрії, крім того, для зменшення вираженості симптомів клімактеричного періоду; при абстинентному с-мі - для зменшення вегетативних симптомів і стану збудження при пределірію та делірію.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:звичайною дозою для дорослих є 1-2 табл. 1-3 р/добу (50-300 мг/добу); щоб уникнути погіршення засинання, останню добову дозу слід прийняти до 17 год; тривалість лікування – 4-12 тижнів, включаючи час, необхідний для поступової відміни препарату; при абстинентному с-мі для профілактики і лікування делірію – від кількох діб до 3 - 4 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:зниження апетиту, нудота, метеоризм, сухість у роті, можлива жовтяниця; головний біль, порушення сну, надмірне пожвавлення, гіперактивність, агресивність; екзантема, свербіж; пригнічення дихання, біль у м’язах.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; некомпенсована ДН або респіраторний дистрес-с-м; в анамнезі пацієнта – с-м припинення дихання в період сну, раніше перенесена кома; агресивно-імпульсивна психопатія; вагітність і годування груддю.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 50 мг

Торгова назва:

II. ГРАНДАКСИН®, ВАТ Фармацевтичний завод ЕГІС, Угорщина

 

  • Феназепам (Phenazepam)

Фармакотерапевтична група:N05BА25 - анксіолітики.

Основна фармакотерапевтична дія: транквілізатор з групи похідних бенздіазепіну, що має анксіолітичну, протисудомну, міорелаксуючу та снодійну дії.

Показання для застосування ЛЗ: застосовується при різних невротичних, неврозоподібних, психопатичних, психопатоподібних захворюваннях, які супроводжуються тривогою, страхом, підвищеною роздратованістю, напруженістю, емоційною лабільністю, при реактивних психозах, іпохондрично-сенестопатичному с-мі, вегетативних дисфункціях і розладах нічного сну; профілактика станів страху та емоційного напруження; для лікування гіперкінезів і тиків, ригідності м'язів.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:приймають внутрішньо; разова доза для дорослих, звичайно, становить 0,0005-0,001 г (0,5 - 1 мг), а при порушеннях сну 0,00025 – 0,0005 г (0,25 – 0,5 мг) за 20 - 30 хв до сну; для лікування невротичних, психопатичних, неврозоподібних і психопатоподібних станів препарат, звичайно, призначають всередину, початкова доза становить 0,0005 – 0,001 г (0,5-1 мг) 2 - 3 р/добу; через 2-4 дні з урахуванням ефективності та чутливість до препарату доза може бути збільшена до 0,004 – 0,006 г/добу (4-6 мг), ранкова та денна доза становить 0,0005 – 0,001 г, на ніч 0,0025 г; при значно вираженій ажитації, страхові, тривозі лікування починають з дози 0,003 г/добу, швидко збільшуючи дозу до отримання терапевтичного ефекту; при лікуванні епілепсії доза на прийом всередину становить 0,002 – 0,01 г/добу; для лікування алкогольної абстиненції - всередину в дозі 0,0025 – 0,005 г/добу; у неврологічній практиці при захворюваннях з підвищеним тонусом м´язів препарат призначають всередину по 0,002 – 0,003 г 1 – 2 р/добу; середня добова доза - 0,0015 – 0,005 г, її поділяють на 2-3 прийоми, звичайно по 0,5-1,0 мг вранці та удень і до 2,5 мг на ніч; МДД - 0,01 г (10 мг); тривалість курсу лікування при призначенні всередину до 2 місяців визначається лікарем; при відміні препарату дозу зменшують поступово.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:сонливість, м´язова слабкість, можливі запаморочення, нудота, атаксія, порушення координації руху, порушення менструального циклу та зниження статевого потягу.

Протипоказання до застосування ЛЗ:міастенія, значні порушення функції печінки і нирок, вагітність, лактація, дитячий вік до 16 років, отруєння іншими транквілізаторами, нейролептиками, снодійними, наркотичними засобами, етиловим спиртом.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 0.0005 г, 0.001 г, 0.0025 г.

Торгова назва:

І. ФЕНАЗЕПАМ, ФЕНАЗЕПАМ® ІС, ВАТ "Сумісне українсько-бельгійське хімічне підприємство "ІнтерХiм",м. Одеса
  • Мебікар (Mebicar) **

Фармакотерапевтична група: N05BX05 - транквілізатори

Основна фармакотерапевтична дія:має помірну анксіолітичну дію; має помірну транквілізуючу (анксіолітичну) активність, усуває або послаблює відчуття неспокою, тривоги, страху, внутрішнього емоційного напруження та дратування; транквілізуючий ефект препарату не супроводжується міорелаксацією та порушенням координації рухів; на цій підставі мебікар називають денним транквілізатором; снодійного ефекту не має, але посилює дію снодійних засобів і поліпшує перебіг сну, якщо він порушений, полегшує або купірує нікотинову абстиненцію.

Показання для застосування ЛЗ: неврози і неврозоподібні стани, що супроводжуються явищами дратування, емоційної нестійкості, тривоги та страху; для поліпшення переносимості нейролептиків і транквілізаторів з метою усунення спричинених ними соматовегетативних і неврологічних побічних ефектів; кардіалгії різного генезу (не пов’язані з ішемічною хворобою серця); у складі комплексної терапії як засіб, що зменшує потяг до паління.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: застосовують внутрішньо, незалежно від прийому їжі, по 300 - 600 мг 2 - 3 р/добу; максимальна разова доза - 3 г, МДД - 10 г; тривалість курсу лікування - від декількох днів до 2-3 місяців; як засіб, що зменшує потяг до паління, препарат призначають по 600 - 900 мг 3 р/добу щоденно, протягом 5 - 6 тижнів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: АР та диспептичні розлади після застосування великих доз; зниження АТ і t°, які нормалізуються самостійно.

Протипоказання до застосування ЛЗ: індивідуальна непереносимість препарату; дитячий вік; вагітність; період лактації.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 300 мг, по 500 мг.

Торгова назва:

I. МЕБІКАР ІС, ТРАНКВІЛАР® ІС, ВАТ "Сумісне українсько-бельгійське хімічне підприємство "ІнтерХiм", м. Одеса, Україна
II. АДАПТОЛ, АТ Олайнський хіміко-фармацевтичний завод "Олайнфарм", Латвія
АДАПТОЛ®, АТ "Олайнфарм", Латвія
МЕБІКАР-ТАТХІМФАРМ, ВАТ "Татхімфармпрепарати", м. Казань, Російська Федерація

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.018 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты