Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Сульфаніламіди




Найбільш відомий протимікробний сульфаніламідний препарат сульфацетамід (сульфацил натрію) використовують як для монотерапії, так і в комбінації з антибіотиками для лікування інфекційних захворювань допоміжного апарату та переднього відділу ока. Сульфаніламіди також використовують при непереносності антибіотиків або стійкості до них мікробної флори. За активністю вони значно поступаються антибіотикам, проте більш ефективні відносно грампозитивних та грамнегативних коків, кишкової палички, шигел, клостридій, деяких простіших та інших. АБ-активність сульфаніламідів різко знижена при великій кількості гнійного виділення, тобто в присутності високих концентрацій параамінобензойної кислоти.

 

  • Сульфацетамід (Sulfacetamide) **

Фармакотерапевтична група:S01AB04 – засоби, що застосовуються в офтальмології. Сульфаніламіди.

Основна фармакотерапевтична дія:має бактеріостатичний ефект щодо грампозитивних і грамнегативних бактерій - стрептококів, пневмококів, гонококів, кишкової палички, хламідій, актиноміцетів; механізм дії препарату зумовлений конкурентним антагонізмом з параамінобензойною кислотою (ПАБК) і конкурентним пригніченням дигідроптероатсинтетази, що призводить до порушення синтезу тетрагідрофолієвої кислоти, необхідної для синтезу пуринових і піримідинових основ; внаслідок цього порушується синтез нуклеїнових кислот (ДНК та РНК) бактеріальних клітин і гальмується їх розмноження.

Показання для застосування ЛЗ:інфекційно-запальні захворювання очей, спричинених чутливими до дії препарату бактеріями: кон’юнктивіт, блефарит, гнійні виразки рогівки, кератит, гонорейні захворювання очей у дорослих і новонароджених, профілактика бленореї новонароджених.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослим закапують по 2-3 крап. в уражене око 5–6 р/добу (через кожні 4–5 год); для дітей застосовують р-н 200 мг/мл по 1-2 крап. в уражене око 4-5 р/добу; курс лікування залежить від тяжкості захворювання; для профілактики бленореї новонароджених у кожне око безпосередньо після народження закапують по 2 крап. р-ну 300 мг/мл препарату, а потім ще по 2 крап. через 2 год після народження.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:фотосенсибілізація, подразнення кон’юнктиви, АР, місцеве подразнення, набряк, почервоніння, запальні реакції, головний біль, головокружіння, дезорієнтація.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, важкі порушення функції печінки, ниркова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:краплі очні 20 % по 1 мл, 30% по 5 мл або 10 мл.

Торгова назва:

I. СУЛЬФАЦИЛ, ВАТ "Фармак", м. Київ, Україна
СУЛЬФАЦИЛ НАТРІЮ, ТОВ "Стиролбіофарм", м. Горлівка, Донецька обл., Україна
СУЛЬФАЦИЛ-НАТРІЮ, ВАТ "Біофарма", м. Київ, Україна

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты