Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Придніпровський економічний район




Площа — 59,1 тис. км кв (9,8% території України).

Населення — 5817,9 тис. чоловік (11,5% жителів країни).

Входять: Дніпропетровська і Запорізька області.

Посідає друге місце (після Донецького) за розвитком важкої промисловості. Один з найбільших у світі центрів видобутку залізних і марганцевих руд та виробництва чорних металів. Має сприятливі ґрунтово-кліматичні ресурси для нарощування с/г виробництва.

Придніпровський район багатий на корисні копалини. Тут залягають найбільші у світі родовища залізних і марганцевих руд. Є значні поклади кам'яного вугілля (Західний Донбас), графіту, сировини для виробництва алюмінію, високоякісні глини, буд матеріали тощо. За оцінками фахівців, район перспективний на золото та алмази.

Повсюдно переважають українці. У Дніпроп обл. вони становлять 71,6% усього населення, Запоріз — 63,1%.

Придніпров'я займає вигідне географічне положення. Його територія знаходиться по обох берегах Дніпра, а південна частина Запорізької області безпосередньо виходить до Азовського моря. Найінтенсивніші та стабільні транспортно-економічні зв'язки склалися з Донецьким районом. Залізничні магістралі, що з'єднують ці райони, належать до найбільш вантажонапружених в Україні.Провідними галузями спеціалізації промисловості Придніпровського району є машинобудування і металообробка. Чорна металургія посідає перше місце. У районі концентрується більше половини всього загальноукраїнського випуску чорних металів. Добре розвинуті легка, харчова, хімічна промисловість.Району належить чільне місце у видобутку залізних і марганцевих руд, частина яких експортується. Зростає роль кам'яновугільної промисловості Західного Донбасу на Дніпропетровщині.

Придніпров'я — значний виробник продукції с/г, зокрема пшениці та кукурудзи, а також соняшнику, м'яса, молока, фруктів і винограду. Тут набуло поширення поливне землеробство.

Міста. Економічним, культурним і адміністративним центром району є Дніпропетровськ (до 1926 р. — Катеринослав), що виник у 1776 р. Територія сучасного Дніпропетровська і прилеглих районів — це колишня земля Запорізької Січі. Основна частина міста розташована на високому правому березі Дніпра. Рельєф правобережжя пересічений глибокими ярами і балками, має форму хвилястої височини. Лівобережна територія, де зосереджені нові придніпровські житлові масиви, рівнинна. Клімат помірно континентальний, теплий. У Дніпропетровську є пам'ятки природи, а також парки — пам'ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення.Дніпропетровськ займає вигідне економіко-географічне положення. Він розташований на шляху між вугільним Донбасом і залізорудним Криворіжжям. Місто є найбільшим в Україні та одним з найбільших у світі центром чорної металургії та пов'язаних з нею галузей. Воно не відчуває дефіциту води.У місті працюють два потужні металургійні, два трубопрокатні та два коксохімічні заводи; зосереджені великі підприємства важкого м/б — з випуску металургійного обладнання, верстатобудівний, електровозобудівний, вагоноремонтний, важких пресів, паперового м/б, бурякозбиральних комбайнів. У місті працює один з найбільших у світі завод з виробництва космічної ракетної техніки — «Південмаш». Хімічні підприємства міста спеціалізуються на випуску шин, лаків і фарб, інших хімічних виробів. Виготовляються будівельні матеріали, продукція деревообробної промисловості. Діють великі підприємства з випуску харчових продуктів — м'яса і молока, соняшникової олії. Випускаються трикотажні та швейні вироби, меблі, взуття, годинники.

Дніпропетровськ — відомий науковий та вузівський центр України. В ньому зосереджено близько 60 науково-дослідних і проектно-конструкторських організацій, створено Придніпровський науковий центр Національної академії наук України, Інститут чорної металургії, Інститут трубної промисловості тощо. У місті збереглися цікаві архітектурні пам'ятки. Серед них палац Потьомкіна, Преображенський собор, оперний театр.

Критичною для міста та його околиць є проблема охорони довкілля, викликана високою забрудненістю, викидами промислових підприємств і комунального господарства. Проблема посилюється тим, що на порівняно невеликій відстані від міста знаходяться інші великі забруднювачі довкілля — Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Верхньодніпровськ.

Серед інших великих промислових центрів Придніпровського району виділяються Запоріжжя, Кривий Ріг, Дніпродзержинськ, Мелітополь, Нікополь, Бердянськ, Жовті Води, Енергодар, Марганець та ін. Промисловість Цих міст багатопрофільна з переважанням галузей важкої індустрії, зокрема машинобудування (Запоріжжя, Мелітополь), залізорудної та марганцеворудної промисловості (Кривий Ріг, Нікополь). Енергодар — найбільший в Україні центр виробництва електроенергії; тут розміщені запорізькі ДРЕС і АЕС.

Проблеми розвитку економіки Придніпров'я і підвищення економічної та соціальної ефективності його виробництва приблизно такі самі, як і в Донбасі. Це передусім технічне і технологічне переоснащення виробництва, охорона довкілля, насамперед від забруднення промисловими відходами. Висока територіальна концентрація потужних металургійних та інших великих виробництв, розташованих біля Дніпра, особливо загострює проблему охорони водних ресурсів і всієї природи цього дуже забрудненого району України. Не менш важливою є проблема зменшення використання родючих земель з несільськогосподарською метою. Головні напрями розв'язання цих проблем — впровадження безвідходних технологій, зокрема на підприємствах чорної металургії, гірничодобувної та хімічної промисловості, розробка і здійснення науково обґрунтованих заходів щодо використання відходів виробництва, рекультивація земель.

Великої уваги потребує проблема раціонального використання земель і гідротехнічних меліоративних споруд, забезпечення оптимального розподілу засобів та ресурсів, які спрямовуються на боротьбу з підтопленням земель, зокрема в районі одного з найбільших на Дніпрі Каховського водосховища.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 50; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты