Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3. Економічна система суспільства.




 

План лекції:

1. Поняття та структура економічної системи, закони її розвитку

2. Сутність, елементи i критерії класифiкацiї економічних систем. Концепції періодизації еволюції суспільства:

а) формаційна концепція

б) поділ на економічні системи

в) технократична або технологічна концепція

3.Сутність відносин власності. Форми та типи власності.

 

Система — це множинність елементів, що перебувають у взаємодії та відносинах один з одним, утворюючи єдність; це абстрактна модель, розроблена на основі реального життя.

Економічна система – конкретна iсторична сукупнiсть економiчних вiдносин, що вiдповiдає системi продуктивних сил i взасмодiє з нею, розвивається на основi дiї як об’сктивних економiчних законiв, так i суб’єктивних факторiв.

 

Економічна система вiдображає особливу структуру суспільства, що виникає з практики господарювання даного народу в конкретних умовах. У нiй представленi господарськi навички, традицiї, духовний стан народу, панiвнi цiнностi та своєрiдне розумiння ним свiту. Це об’єктивна єднiсть закономiрно пов’язаних мiж собою явищ i процесiв економiчного життя. Це система взаємозв’язку i взаємообумовленостi мiж людьми у процесi виробництва життєвих благ, їх розподiлу, обмiну i споживання

Економічна система– це складне по структурі утворення, всі елементі якого тісно пов’язані між собою і мають вплив, як прямий так і зворотній.

Кожна система є цілісною і характер взаемодії її елементів визначае тип економічної системи.

По відношенню до системи виділяють такі чинники:

- зовнішні ( екзогенні );

- внутрішні ( ендогенні ).

Основними елементами економічної системи суспільства є :

1) продуктивні сили суспільства;

2) виробничі відносини;

3) економічні закони, які визначають характер взаємодії попередніх двох елементів між собою;

4) економічні інтереси;

5) господарський механізм.

Спосіб виробництва матеріальних благ називаеться матеріальною базою розвитку суспільства. Результатом взаемодії способу виробництва матеріальних благ з економ. інтересами та під впливом дії економ. законів формуеться господарський механізм, який є складовою системою відносин, інститутів, які забезпечують досягнення домінуючих економічних інтересів в суспільстві різних верств населення.

Відповідно до критеріїв, що використовуються вченими економістами для систематизації та періодизації розвитку суспільства виділяють наступні концепції:

1. Формаційна концепція, критерієм періодизації є тип соціально-економічних відносин, тобто відносин власності на фактори виробництва.

Формація включає матеріальну базу, або спосіб виробництва і відповідну їй надбудову. За даною концепцією еволюцію людства було поділено на наступні періоди:1) первісно-общинна формація;

2) рабовласницька;

3) феодальна;

4) капіталістична;

5) комуністична.

Матеріальний базис або спосіб виробництва визначає тип формації та тип надбудови.

2. У другій концепції критерієм для періодизації є тип організаційно-економічних відносин, а точніше відносини управління та координації господарської діяльності людей. За цією концепцією всю еволюцію поділяють:

1) традиційна економічна система;

2) ринкова економічна система;

3) командно-адміністративна економічна система;

4) змішана економічна система.

Періоди переходу від однієї системи до іншої називається перехідною економікою.

3. Технократична концепція періодизації економічної еволюції людства.

Критерієм для періодизації в даній концепції є рівень розвидку продуктивних сил, а точніше – тип засобів виробництва, що використовується; революційні моменти в розвидку продуктивних сил.

За цією концепцією вся еволюція поділяється:

1) до індустріальне суспільство;

2) індустріальне суспільство;

3) постіндустріальне суспільство.

 

Відносини власності – соціально-економічні відносини, що виявляють себе через володіння та відчуження.

Відносини власності реалізуються через володіння, розпорядження, використання та привласнення.

Володіння – юридично закріплене за певною особою право власності на певний об’єкт. Суб’єктами володіння може бути одна особа, група осіб, держава ( суспільство в цілому). Об’єктами власності може бути:

· споживчі блага;

· виробничі ( інвестиційні) блага.

Розпорядження – право власника. Власник має право ( теоретично) робити із майном будь-що. Що стосується розпорядження інвестиційними благами ( підприємства, споруди, земля), то права власника по розпорядженні даними благами можуть обмежуватися ( визначатися) чинним законодавством країни, умовами договору.

Використання – це використання майна за його функціональним призначенням. Може здійснюватися як власником, так і орендатором даного майна.

Привласнення – в результаті функціонування майна створюється нова вартість. Власник має право на привласнення нової власності пропорційно до даного майна.

Відповідно до суб’єктів власності, власність поділяється на наступні форми і типи:

1. Власність однієї особи:

· особиста ( на споживчі блага);

· індивідуальна ( власність однієї особи на невеликі за обсягами інвестиційні блага) передбачає працю родини без використання найманої праці;

· приватна ( власність на інвестиційні блага, але розміри даного майна є значними, як правило виробництво передбачає використання найманої праці).

2. Групова ( колективна) власність: об’єктами можуть бути як споживчі так і інвестиційні блага. Колективна власність на інвестиційні блага може бути у наступних формах:

· кооперативи;

· товариства;

· виробничі об’єднання;

· спільні підприємства;

а) Кооперативи:

· об’єднання людей для спільної трудової діяльності. Доходи в таких кооперативах розподіляюься між учасниками пропорційно до витрат праці;

· об’єктрм спільної власності є паї, земельні ділянки, обладнання, кошти для спільного використання у виробничій діяльності. Частка кожного в доході буде визначатись його паєм у спільному майні.

б) Товариства:

· з повною відповідальністю ( ТПВ) – це об’єднання капіталу кількох осіб з метою отримання прибутків. Повна відповідальність у даному випадку означає, що за результати своєї діяльності члени даного товариства відповідають всім своїм майном;

· з обмеженою відповідальністю ( ТОВ) - дане товариство відрізняється від попереднього ступенем відповідальності (у разі визнання їх неплатоспроможними вони несуть відповідальність лише своєю часткою в спільному майні);

· змішані – частина членів має повну відповідальність, а частина – обмежену. Найбільш розвиненими є акціонерні товариства. Право на власність в АТ засвідчують володінням акцією, що була випущена даним товариством.

Акція – вид цінних паперів, номінальна вартість якого вказує на частку вартості у спільному майні, на яку вона дає право. Акції бувають:

· прості;

· пільгові( привілегійовані);

· на пред’явника;

· іменні.

Пільгові: доходи на акції – дивіденди.

Курс акцій = дивіденд/ банківські проценти* 100%

і = 10% дивіденди = 20 грн. курс = 20/ 10%*100% = 200 грн.

АТ керуються ( управляються ) зборами акціонерів. Члени АТ , які володіють більшою часткою акцій, мають більшу кількість голосів, а, отже, мають більшу можливість впливати на прийняття рішень. Особа, яка має найбільшу частку акцій, вважається власником контрольного пакету акцій.

АТ бувають закритого та відкритого типу.

ВАТ – акції вільного розміщуються на ринку.

ЗАТ – акції розміщуються між певними особами. Вихід і вхід в ЗАТ може здійснюватися на основі рішень зборів АТ. Як правило при виході з АТ акції залишаються у інших власників. Засновники АТ на величині статутного фонду здійснюють випуск акцій. Цей процес називають емісією акцій, а той, хто здійснює емісію – емітентом, а ті, хто купили акції – акціонерами.

в) Виробничі об’єднання як правило виникають в результаті дії процесу інтеграції, концентрації, централізації .

Концентрація – це збільшення розмірів підприємства за рахунок капіталізації частини прибутку.

Централізація – це процес об’єднання, поглинання підприємств.

Інтеграційні процеси є досить часто причиною централізації. Це процес виникнення взаємозалежностей між різними виробниками.

Причини залежності є технологічні, фінансові прагнення контролю за ринком. Інтеграційні об’єднання можуть бути наступних видів:

· горизонтального типу – об’єднання підприємств однієї галузі ( мета: контроль за ринком);

· вертикального типу – об’єднання підприємств суміжних галузей ( причина: технологічна обумовленість та зниження витрат виробництва );

· діагонального типу – об’єднання підприємств ніяк технологічно не пов’язаних між собою.

Види виробничих об’єднань:

· картель ( обговорюються ринки збуту, квоти, ціни);

· синдикати ( продукція окремих підприємств є спільною власністю даного синдикату);

· трест ( повне об’єднання підприємства в одне велике);

· концерн;

· конгломерат;

· холдінг;

· фінансово-промислова група;

· транснаціональне об’єднання.

г) Спільні підприємства – це об’єднання національного та іноземного капіталу.

д) Власність держави :

· місцева ;

· муніципальна ( власність міста);

· власність автономій країн, областей, республік;

· загальнодержавна.

Державна власність розповсюджується як на споживчі товари

(суспільні блага), так і на сферу виробництва.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты