Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Ринкових інститутів




Концепція шокової терапії була розроблена Л. Бальцеровичем. Саме Бальцерович вважається автором концепції радикального реформування пострадянських економік, відомої як „шокова терапія”, саме його ім'я стало знаковим для прихильників твердого монетаристського економічного курсу. В 1989 році польський економіст став віце-прем'єром і міністром фінансів у першому некомуністичному уряді Т. Мазовецкого. План стабілізації економіки, запропонований ним при участі гарвардського економіста Дж. Сакса, передбачав рішучу лібералізацію цін, антиінфляційні заходи, стабілізацію курсу.

Результат реформ Бальцеровича, що залишався в уряді протягом 800 днів, дотепер інтерпретується по-різному. Деякі експерти вказують, що саме завдяки їм, полякам, удалося домогтися стійкого економічного зростання. Інші згадують про зниження життєвого рівня населення в перші роки реформ.

Другий прихід Бальцеровича в уряд відбувся в 1997 році. На той час він уже був лідером правого „Союзу волі”. Вибори 1997 року привели до формування коаліційного уряду, в якому Бальцерович став віце-прем'єром, відповідальним за фінанси. Цю посаду він залишив наприкінці 2000 року, коли стали очевидні розбіжності усередині правлячої коаліції. В січні 2001 року польський сейм за пропозицією Президента Польщі соціал-демократа Олександра Квасневського затвердив кандидатуру Бальцеровича на посаді президента Національного банку Польщі.

У Росії також обговорюються проблеми, зв'язані з більшою лібералізацією банківської системи і більш тісними відносинами з західними банками. В Польщі це був останній крок у ході здійснення довгого процесу фінансової лібералізації.

Під керівництвом Л. Бальцеровича продовжувався курс на зниження інфляції. Вона скоротилася з 8% два роки тому до 2% на сьогодні. Це Головне завдання Центрального банку ¾ стабілізація цін.

Відомо, що після кризи 1998 року, викликаної азартною грою уряду на ринку державних облігацій, російська банківська система знаходилася в стані повного колапсу. За минулі чотири роки відбулися деякі зміни на краще.

За оцінками МВФ, банківська система Росії має потребу в розвитку, тому що її частка в загальній економічній системі низька навіть у порівнянні зі Східною і Центральною Європою. Цей розвиток може бути тільки поступовим, тут „шокова терапія” неможлива. Треба створювати передумови для зростання довіри, по-перше, до карбованця, по-друге, до банківської системи. Це здійснюється тільки при правильній макроекономічній політиці, шляхом інституціональних змін, таких, як компетентний незалежний банківський нагляд.

У Польщі приватний сектор займає те ж місце, що і в Греції, тобто 70% валового продукту виробляється в приватному секторі. Треба цю частку підвищувати, щоб покращувалось функціонування таких галузей, як енергетика, газ, навіть залізниці.

У більшості західноєвропейських країн роль держави вище, ніж це передбачає економічна доктрина, якої дотримуються. Можна згадати про „соціальну державу” в Німеччині, Фінляндії, Швеції.

На думку Л. Бальцеровича, в різних країнах існують свої проблеми. Так Швеція і Німеччина опікуються проблемою високого рівня розвитку. В Росії і Польщі цього поки ще немає. Щоб досягти швидкого зростання і скорочення різниці між економіками різних країн необхідно впроваджувати механізми адаптації окремих економічних систем до змін зовнішнього середовища. Країни лідери досягали швидкого зростання тоді, коли в них було набагато менше суспільних витрат. Це найголовніший урок, для країн, що хочуть зростати більш швидкими темпами.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты