Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Система економічних поглядів К. Маркса




Система економічних поглядів К. Маркса знайшла найпов­ніше відображення у його фундаментальній праці "Капітал" (табл..6.2.).

Таблиця 6.2. Структура і основний зміст "Капіталу" К. Маркса

Том Рік видання Підзаголовок Ключова проблема Структура Основні категорії та поняття
І 1867. Ви­йшов з друку за життя К. Маркса за прямого сприяння і матеріаль­ної під-трим­ки Ф. Ен­гельса Процес вироб­ництва капіталу Теорія до­даткової вартості як основа роз­витку і ви­раження відносин найманої праці і ка­піталу 7 відділів, 25 розділів. Відділ 1."Товар і гроші". Відділ 2. "Перетворен­ня грошей в капітал". Відділ 3. "Виробництво абсолютної додаткової вартості". Відділ 4. "Виробництво відносної додаткової вартості". Відділ 5. "Виробництво абсолютної і відносної додаткової вартості". Відділ 6. "Заробітна плата". Відділ 7. "Процес на­громадження капіталу" Споживча вартість; мінова вартість; вар­тість; конкретна і абстрактна праця, гроші; функції грошей;товар "робоча си­ла"; додаткова вар­тість; абсолютна і від­носна додаткова вар­тість; постійний і змін­ний капітал; норма експлуатації; заробіт­на плата; органічна будова капіталу; загальний закон капі­талістичного нагро­мадження; закон на­громадження.
п 1885. Був підготовле­ний до друку Ф. Енгель­сом, який виконав запо­віт К. Марк­са, доопра­цювавши його руко­писи Процес обігу капіталу Теорія від­творення як єдність виробни­цтва та обі­гу індивіду­ального і суспіль­ного капі­талу 3 відділи, 21 розділ. Відділ 1. "Метаморфо­зи капіталу та їх кругооборот". Відділ 2. "Оборот капі­талу". Відділ 3."Відтворення і обіг усього суспільно­го капіталу" Капітал; грошова, продуктивна і товарна форми капіталу; обо­рот капіталу; стадії обороту капіталу; кругооборот капіталу; час обороту капіталу; швидкість обороту ка­піталу; основний і обо­ротний капітал; два підрозділи суспільного виробництва; схеми простого і розширено­го відтворення; еко­номічні кризи
ш 1894. Був підготовле­ний до ви­дання Ф.Енгель-сом. Ма­теріал потре­бував знач­ного доопра­цювання та логік-ного впо-рядкуван- ня. Енгельс доповнив цей том двома влас- ними стат- тями "За-кон вар- тості і норма при- бутку" та "Біржа"   Процес капіталі­стичного вироб­ництва, взятий в цілому Теорія "пе­ретворених форм" додат­кової вар­тості: при­бутку, про­цента, торго­вельного прибутку і земельної ренти 7 відділів, 52 розділи. Відділ 1. Перство-рен­ня додаткової вартості в прибуток і норми додаткової вартості в норму прибутку". Відділ 2. "Перство-рен­ня прибутку в середній прибуток" Відділ 3. "Закон тенден­ції норми прибутку до до зниження". Відділ 4. "Перство-рення товарного капіталу і грошового капіталу у товарно-торговий капітал і грошово- торговий капітал "(купецький капітал)". Відділ 5. "Поділ прибутку на про-цент і підприєм-ницький дохід. Капітал, що дає процент." Відділ 6. "Перство-рення додаткового прибутку у земельну ренту". Відділ 7. "Доходи та їх джерела».   Прибуток; норма при­бутку; внутрішньогалузева і міжгалузева конкуренція; ціна ви­робництва; закон тен­денції норм прибутку до зниження; торго­вельний капітал; тор­говельний при-буток; позичковий капітал; банків-ський капітал; фіктивний капітал; акціонерні това-риства; диференті-альна рента І і II, абсолютна рента, монопольна рента
IV 1905—1910. Був виданий К. Каутсь- ким на осно- ві частини рукопису К. Маркса 1861 — 1863 рр. Теорії до- даткової вартості Критичний огляд відо- мих на той час еконо- мічних теорій з по- гляду трак- тування суті та фор- ми розпо- ділу додат- кової вар- тості 3 частини І частина (7 розділів, додатки). II частина (19 розділів, додатки). III частина (6 розділів, додатки) Теорія вартості А. Сміта; "догма Сміта"; мерканти-лісти; фізіократи; економічна таблиця Ф. Кене; теорія вар- тості і земельної ренти Д. Рікардо вульгарна і класична політична економія; суспільне відтворення;еко- номічні кризи; про- дуктивна і непро-дуктивна праця; абсолютна і дифе-ренціальна рента; прибуток; ціна виробництва

 

Наріжним каменем економічної теорії К. Маркса є учення про вартість і додаткову вартість. Акцентуючи увагу на тому, що кінцевою метою здійсненого у "Капіталі" дослідження бур­жуазного способу виробництва і відповідних йому відносин ви­робництва і обміну є "...відкриття економічного закону руху суспільного виробництва"[8], вчений розпочав аналіз з виявлення природи товару. Він визначив останній як продукт праці, призначений не для власного споживання, а для обміну, і проаналізував дві основні властивості товару:

споживчу вартість,пов'язану із корисністю речей, їх здат­ністю задовольняти людські потреби;

мінову вартість,яка "має насамперед вигляд кількісного
співвідношення, вигляд пропорції, в якій споживчі вартості
одного роду обмінюються на споживчі вартості іншого роду"[9].

Аналізуючи мінову вартість як "необхідний спосіб вира­ження або форму прояву вартості", К. Маркс розглядав остан­ню як "те спільне, що виражається в міновому відношенні", і "визначається лише кількістю праці, або кількістю робочого часу, суспільно необхідного для... виготовлення" певної споживчо'і вартості[10]. При цьомусуспільно необхідний робочий частрактувався вченим як "той робочий час, який потрібен для ви­готовлення якої-небудь споживчої вартості за наявних суспіль­но нормальних умов виробництва і при середньому в певному суспільстві рівні вмілості та інтенсивності праці"[11].

Діалектичний взаємозв'язок вартості та споживчої вартості К. Маркс пояснював двоїстим характером праці, втіленої в то­варі:"Будь-яка праця, — писав учений, — є, з одного боку, ви­трачання людської робочої сили у фізіологічному розуміння сло­ва, — і в цій своїй якості однакової, або абстрактно людської, праця утворює вартість товарів. Будь-яка праця є, з іншого боку, витрачання людської робочої сили в особливій доцільній формі, і в цій своїй якості конкретної корисної праці вона створює спо­живчі вартості"[12].

Абсолютизуючи роль праці як єдиного фактора вартості, К. Маркс стверджував, що всі товари як вартості є кристалізо­ваною людською працею. Відтак, на відміну від Д. Рікардо, він трак­тував працю не лише як мірило, але і як субстанцію вартості.Автор "Капіталу" стверджував, що "складна праця означає лише піднесену до степеня або, скоріше, помножену просту працю, отже, менша кількість складної праці дорівнює більшій кількості простої"[13]. Зведення складної праці до простої здійснює, на думку вченого, су­спільний процес, який встановлює обмінні пропорції на ринку.

Розвиваючи свої економічні міркування, К. Маркс зазначав, що за умов ринкової економіки обмін товарів здійснюється за законом вартості, тобто усі товари обмінюються на основі втіле­ної в них людської праці (суспільно необхідного робочого часу).

Спираючись на трудову теорію вартості, вчений обґрунтував теорію додаткової вартості,виробництво і розподіл якої є вуз­ловою проблемою "Капіталу". Слід зазначити, що рікардіанська теорія не могла пояснити походження прибутку капіталіста без визнання порушення одного із найважливіших для класичної школи принципів: трудової вартості й еквівалентності обміну. Згідно з цим підходом купівля капіталістом праці за її вартістю унеможливлювала прибуток; водночас наявність прибутку свідчи­ла про порушення закону вартості. Проблема полягала у тому, що власник грошей повинен був "купити товари за їх варті­стю, продати їх за їх вартістю і все-таки отримати в кінці цього процесу більше вартості, ніж він вклав у нього"[14].

К. Маркс вирішив цю проблему, ввівши в науковий обіг нове поняття — товар "робоча сила". Він дотримувався думки, що капіталіст купу є на ринку не працю (яка товаром бути не може, оскільки процес поєднання робочої сили і засобів виробництва не існує до моменту продажу), а здатність до праці — робочу силу. У специфічних особливостях цього товару вчений вбачав тає­мницю капіталістичної експлуатації.

"Під робочою силою, або здатністю до праці, — писав дослід­ник, — ми розуміємо сукупність фізичних і духовних здібностей, які має організм, жива особистість людини, і які пускає вона в хід коленого разу, коли виробляє які-небудь споживчі вартості"[15]. Як і будь-який товар робоча сила має дві властивості:

вартість, яка "визначається робочим часом, необхідним для
виробництва, а значить і відтворення цього специфічного предмета торгівлі" і є еквівалентною вартості життєвих за­собів, необхідних для того, щоб "виробити, розвинути, збе­регти і увічнити робочу силу"[16];

споживну вартість, яка "...виявляється лише в процесі дійсного використання, в процесі споживання робочої сили" і "відрізняється від іншої товарної черні тим, що ...створює вартість, і до того жбільшу вартість, ніж коштує вона сама"[17].

Такий підхід уможливив висновок вченого про те, що вартість праці є лише ірраціональним вираженням вартості робочої сили. "Само собою зрозуміло, — писав К. Маркс, — що вартість праці завжди має бути меншою, ніж створена працею нова вартість, бо капіталіст завжди примушує робочу силу функціонувати дов­ше, ніж це потрібно для відтворення її власної вартості"[18].

Різницю між вартістю робочої сили і новою вартістю, створеною робітником, вчений назвав додатковою вартістю, визначивши її як специфічну ознаку та основну мету капіта­лістичного виробництва.

Маркс хотів довести, що експлуатація не виникає з окремих ситуацій вряди-годи і випадково, а випливає із самої логіки капіта­лістичної системи неминуче і цілком незалежно від будь-якого інди­відуального наміру. Й.Шумпетера

Термін "додаткова вартість" належить соціалісту-рікардіанцю В.Томпсону (1785—1833). Пропагуючи соціалістичні ідеї, соціалісти-рікардіанці опирались на теоретичну спадщину Д. Рікардо: по­ложення про протилежність інтересів робітників та капіталістів та порушення закону вартості при обміні живої праці на капітал. Під додатковою вартістю В. Томпсон розумів продукт, вироблений ро­бітниками і привласнений капіталістом з порушенням закону вар­тості. У працях "Дослідження про принципи розподілу багатства, найсприятливіші для людського щастя"(1824) та "Винагорода праці" (1827) вчений обґрунтовував необхідність привласнення робітника­ми всього створеного продукту.

Над "Капіталом" К. Маркс працював більше сорока років. Задуманий як практичний огляд поширених у ті часи економічних теорій, цей твір знайшов початкове втілення у економічних рукопи­сах 1857—1858, 1861—1865 рр., на основі яких К. Маркс планував видати працю в 6 томах, розглянувши проблеми капіталу, земель­ної власності, найманої праці, держави, міжнародної торгівлі, світо­вого ринку.

Однак після видання першої книги ("До критики політичної еко­номії") вчений змінив свої наміри. У 1866 р. він писав про підготов­ку "Капіталу", який планував видати у 4 книгах: І — "Процес вироб­ництва капіталу", II — "Процес обігу капіталу", III — "Форми всього процесу в цілому", IV — "До історії теорії".

І том "Капіталу" був опублікований у Німеччині в 1867 р. тиражем 1000 екземплярів. Закінчити II і III томи К. Маркс не зміг. їх видав Ф. Енгельс після смерті К. Маркса у 1885 та 1894 рр. У 1905—1910 рр. К. Каутський опублікував під назвою "Теорії додаткової вартості" ще чотири томи економічних досліджень із Марксової спадщини (IV том "Капіталу").

Переклад та видання "Капіталу" в Англії та США були здійснені лише через 20 років після його виходу в Німеччині та Франції, твір видавався окремими випусками протягом 1872—1875 рр. Водночас у Росії (де на той час ще не було робітничого руху) І том "Капіталу" був опублікований уже в 1872 р. тиражем 3000 екземплярів. Роботу над перекладом твору російською мовою розпочав друг К. Маркса, один із членів російської секції Комуністичного Інтернаціоналу Г. Лопатін (1845—1918), але у зв'язку з арештом він не зміг завер­шити роботу. Переклад закінчив російський економіст М.Ф. Даніельсон (1844—1918), який переклав також II і III томи "Капіталу". Дозволивши видання книги в Росії, петербурзький цензор написав у висновку: " Можна стверджувати, що мало хто прочитає її в Росії, а ще менше — зрозуміє".

Доля праць К. Маркса виявилась драматичною. Більша частина його цілісних фундаментальних досліджень, у т.ч. II—IV томи "Капі­талу", залишилась після смерті вченого в рукописах і була опубліко­вана лише у кінці XIX ст. — першій половині XX ст. Відтак багато ідей німецького мислителя ввійшли в науковий вжиток лише у XX ст., залишаючись довгий час невідомим широкому загалу. На думку відо­мого американського економіста Дж.К. Ґелбрейта, "З біблейських часів немає іншої видатної особистості, чия творчість піддавалась би настільки різним інтерпретаціям, як "Капітал" К. Маркса".

 

Детально проаналізувавши процес створення додаткової вар­тості, К.Маркс поділив робочий день найманого робітника на дві частини. "Ту частину робочого дня, протягом якої він вироб­ляє денну вартість робочої сили, — писав він, — я називаю необ­хідним робочим часом,а працю, затрачувану протягом цього часу, — необхідною працею... Другий період процесу праці — той, про­тягом якого робітник працює уже за межами необхідної праці ...я називаю додатковим робочим часом,а затрачену протягом ньо­го працю — додатковою працею"[19].

Вбачаючи сутність капіталістичної експлуатації в привлас­ненні капіталістами неоплаченої (додаткової) праці робітників вчений ввів поняття норми додаткової вартості:

Норма додаткової вартості = Додаткова праця (додатковий продукт) / необхідна праця (необхідний продукт) х 100%.

При цьому він стверджував, що "норма додаткової вартості є точним вираокенням експлуатації робочої сили капіталом, або робітника капіталістом"[20].

Найкраще в моїй книзі: 1) підкреслений уже в першій главі подвійний характер праці... 2) дослідження додаткової вартості не­залежно від її специфічних форм: прибутку, процента, земельної ренти і т.д.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты