Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Історичне значення марксизму




Теоретичний спадок К. Маркса — важливий та багатий за змістом напрям економічної думки, який вражає дослідників гли­биною узагальнень, логічною строгістю аргументації, органічною єдністю історичного та логічного аналізу. "Маркс був, безумовно, генієм, — зазначають Р. Хейлбронер і Л. Туроу, — людиною, яка змінила характер нашого мислення про суспільство (у всіх ас­пектах, як в історичному і соціологічному, так і економічному) настільки ж радикально, як Платон змінив характер мислення філософського, а Фрейд — психологічного ...він вплинув на біль­шість з нас, навіть якщо ми самі цього не визнаємо"[61].

Найважливіші здобутки марксизму:

Збагачення методології дослідження економічних і соці­альних процесів, створення оригінального аналітичного апарату наукового аналізу,заснованого на виявленні взає­мозв'язку технічних, економічних, політичних проблем, звер­нення до соціальних аспектів економічних процесів і явищ. "Значення Марксової теорії для сучасності, — писав відомийамериканський економіст В. Леонтьєв, — зводиться до ...методології"[62].

Обґрунтування концепції історичної єдності людського суспільства,формулювання фундаментальної ідеї "...що ка­піталізм — це система, яка розвивається, яка вийшла із кон­кретної історичної епохи і повільно, нерівномірно рухається до іншої форми суспільства..."[63].

Глибоке дослідження еволюції індустріально-ринкового господарства, яке дало змогу виявити ряд важливих рис капіталістичної економічної системи."Значення Маркса
для сучасної економічної теорії, — зазначав В. Леонтьєв, — полягає в тому, що його праці — це невичерпне джерело прямих, безпосередніх спостережень дійсності... Його сила полягає в реалістичному, емпіричному знанні капіталістич­ної системи". Варто також зазначити, що вперше в історії економічної думки капіталізм досліджувався як єдина си­стема законів та категорій, що еволюціонують як історично, так і логічно.

- Розвиток теорії суспільного відтворенняна основі засто­сування балансового методу моделювання натуральних і вар­тісних відповідностей результатів виробництва, їх розподілу і споживання, що у подальшому сприяло формуванню нових розділів економічної теорії: моделювання економічного зро­стання та аналізу міжгалузевих зв'язків методом "затрати— випуск".

Аналізуючи схеми відтворення К. Маркса, відомий дослід­ник історії економічної думки М. Блауг зазначав, що "вони цікаві з історичного погляду не лише тому, що ніколи не переставали вабити послідовників Маркса, а й тому, що це один із перших прикладів аналізу, який у наш час пов'яза­ний з іменами Гарода і Домара. Проблема полягає у тому, щоб сформулювати макроекономічні умови рівноважного безперешкодного зростання системи і тим самим поставив­ши питання про те, чи справді воно можливе"[64]. Відтак західні дослідники звертають увагу на те, що "трудова теорія вар­тості дала марксистським авторам зручний... механізм агревання, який допоміг їм випередити свій час в галузі макродинаміки"[65].

Поєднання в єдиній теоретичній схемі ідей регулярності відтворювального процесу та системної обумовленості
економічних криз;
виявлення деяких важливих тенденцій
розвитку ринкової економіки у другій половині XIX ст.: зро­стання концентрації виробництва і капіталу, посилення кри­зових явищ в економічних циклах, об'єктивної необхідності соціалізації капіталістичного суспільства тощо.

На думку відомого австрійського економіста Й. Шумпетера, теорія К. Маркса "...пояснює цілий ряд явищ, в першу чер­гу, циклічної кон'юнктури, більш вдало, ніж це можливо завдяки використанню засобів апарату Вальраса або Маршалла". Водночас, як стверджував В. Леонтьєв, важливість марксистської політекономії для сучасної теорії ділового циклу полягає ...не в спробах знайти кінцеве вирішення про­блеми (вони непереконливі), а скоріше у підготовчій роботі... Я маю на увазі знамениті Марксові схеми відтворення капі­талу"[66].

Фундаментальні тенденції розвитку сучасного ринкового су­спільства підтверджують виявлену К. Марксом тенденцію до

 

соціалізації суспільного виробництва та власності, розвитку асоційованої праці, планомірності, перетворення науки у безпосередню продуктивну силу тощо.

Поглиблення трудової теорії вартості та розв'язання на
її основі ряду проблем, невирішених класичною школою;
розвиток теорії потреб, еволюційної концепції грошей; аналіз органічної будови капіталу та впливу науково-технічного про­гресу на процес капіталістичного нагромадження і економічного зростання тощо.

Водночас сучасна оцінка економічної теорії К. Маркса дає змогу виявити її суттєві обмеження та вразливі місця, у тому числі:

1.тенденційність, політичну упередженість і запрограмо­ваність кінцевих результатів наукового дослідження;поєднання глибокого теоретичного аналізу з прагненням вирі­шити злободенні політичні питання.

Намагаючись довести неминучість відчуження праці за умов капіталістичного суспільства, у якому експлуатація виникає не з індивідуальних ситуацій, випадково або несподівано, а є результатом самої логіки капіталістичної системи, неминучої і незалежної від індивідуальних намірів, К. Маркс спрямував свої економічні дослідження на обґрунтування висновку про неминучість загибелі капіталізму, зосередивши свою увагу виключно на аналізі суперечностей і кон­фліктів, їх екстраполяції на майбутнє;


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 49; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты