Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


СПАДКОВА СХИЛЬНІСТЬ ДО ХВОРОБ




 

Генотип певною мірою пластичний. Завдяки цій властивості організм змінюється залежно від умов зовнішнього середовища. В одних випадках розвиток хвороби визначається тільки спадковими факторами, а в інших – факторами зовнішнього середовища. Між цими крайними станами містяься хвороби, розвиток яких детермінується як генетичними, так і екзогенними факторами. В таких випадках говорять не про спадкові хвороби, а про спадкову схильність.

Один і той самий зовнішній фактор може зумовити різні хвороби залежно від спадкової схильності. Наприклад, психічне перенапруження і негативні емоції в одних людей сприяють розвитку гіпертонічної хвороби у другиї – нервових и психічних захворювать, у третіх – цукрового діабету. Залежно від генотипу перенапруження очей в одних випадках спричинює далекозорість, в інших – косоокість.

Основу спадкової схильності становить гетерозиготне носійство. В гетерозиготному стані, як відомо, рецесивний мутантний ген не проявляє себе клінічно, але навантаження на певну ланку метаболізму може виявити його неспроможніть, функціональну недостатність.

Це стосується більше всього ферментопатій. Діагностується понад дві сотні патологічних гетерозиготних станів. За несприятливих умов життя дефект може виявити себе хворобою. Наприклад, цукровий діабет юнаків зумовлений рецесивним патологічним геном у гомозиготному стані. Гетерозиготи здорові. Однак при навантаженні на панкреатичні острівці цей ген може виявитися розвитком цукрового діабету в гетерозигот у похилому віці.

Основою спадкової схильності є також полігенне успадкування.

К хворобам з спадковою схильністю належать хронічні неінфікційні захворювання, головні терапевтичні хвороби. На їх долю падає біля 94% всеі спадкових хвороб.

Клінічні форми можуть бути вираженими та прихованими, варює вік проявлення.

Змінюючи зовнішні умови, можна значно змінити прояви таких хвороб, як цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, хоча дослідження однояйцевих близнюків і родоводу свідчать про роль генетичних факторів. Такі хвороби дістали назву багатофакторних.

Прикладом патологічної спадкової схильності є процеси, які вивчає імуногенетика. Може успадковуватись дефект виробленя імуноглобулінів, недостатність фагоцитарної активності лейкоцитів, дефіцит В- або Т-лімфоцитів, а клінічно ці дефекти виявляються схильністю до інфекційних захворювань, зниженням імунологічної реактивності, аутоалергією.

Природними механізмами спадкова схильність не компенсується. Пристосування полягає в тому, що компенсується не генетичне порушення, а порушення функції в залежності від хвороби.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты