Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 9. Проблема свідомості в психології.




Категорія свідомості у філософії та психології.

Свідомість як узагальнене, означене мовою відображення людиною дійсності в її істотних, інваріаційних якостях. Психологічні ознаки свідомості, структура свідомості. Рефлексійна свідомість. Самоусвідомлення людини.

Проблема несвідомого в психології. Структура та основні змісти несвідомого. Взаємовідносини свідомості та несвідомого.

 


Тема 10. Особистість.

Поняття про особистість в психології, індивід, суб'єкт діяльності, індивідуальність, особистість – поняття, за допомогою яких людина характеризується в цілому, у сукупності багатьох її якостей. Три основних історичних періоди у вивченні особистості: філософсько-літературний, клінічний, експериментальний.

Структура особистості. Основні компоненти структури особистості ,їх взаємодія та зв'язок. Спрямованість особистості. Самосвідомість та самооцінка особистості. Рівень домагань. Психологічний захист особистості.

Стійкість особистості. Життєве значення феномену стійкості особистості. Стійкість як відносна постійність поведінки особистості у типових життєвих ситуаціях. Залежність стійкості та мінливості особистісних якостей від віку, індивідуальних особливостей людини, її відношень до оточуючих людей.

Розвиток особистості та його головні рушійні сили. Дві лінії розвитку: нормальна і аномальна. Стадії розвитку особистості та основні особистісні новотворення, що виникають на різних стадіях.

Тема 11. Теорії особистості.

Диференціація напрямів в дослідженнях особистості у 30-ті роки XX ст. Три типи теорій особистості в сучасній психології: психодінамічний, соціодинамічний та інтеракціоністський. Теорія рис особистості. Особистість у фрейдизмі та неофрейдизмі. Гуманістична теорія особистості. Теорія соціального навчання. Феноменологічний підхід до особистості. Вітчизняні концепції особистості.

 

Тема 12. Темперамент.

Поняття про темперамент та його типи: холеричний, флегматичний, сангвінічний та меланхолічний. Темперамент та основні якості нервової системи. Тип вищої нервової системи. Історія вчень про темперамент: гуморальні, конституціональні та нейрофізіологічні теорії темпераменту. Зв'язок темпераменту та індивідуального стилю діяльності. Темперамент та особистість. Темперамент, вразливість, емоційність, імпульсивність та тривожність людини. Темперамент і характер. Темперамент та вчинки. Темперамент та здібності людини.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты