Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача №1. При руйнуванні траншеї противника, яка розташована фронтально отримано в групі з 4 пострілів 3 недольоту та 1 переліт




При руйнуванні траншеї противника, яка розташована фронтально отримано в групі з 4 пострілів 3 недольоту та 1 переліт. Визначити потрібну коректуру в дальності.

Рішення: 1.Визначаємо відсоткове співвідношення перельотів та недольотів: 100/4 х 3 = 75% недольотів

100/4 х 1 = 25% перельотів

2. Наносимо на шкалу розсіювання положення середньої траєкторії і отримуємо, що ціль накрита еліпсом розсіювання, середня траєкторія знаходиться на відстані в сторону недольотів від цілі на 1 Вд- потрібно збільшити кут узвишшя на величину порівняну 1 Вд.

 

 

 

 

Шкала розсіювання Рисунок 2.1

Типові задачі:

Отримано співвідношення знаків 1:1(рівність) Наприклад: 1. +-(або -+) 2. ++-- 3. +++--- При рівності перельотів і недольотів найбільше мабуть, що центр розсіювання снарядів сполучений із метою, ціль накрита смугою кращої половини влучень. Стрільбу варто продовжувати, не змінюючи установок.
Отримано співвідношення знаків 2:1 Наприклад: 1. +--(або -++) 2. ++---- 3. +++----- При співвідношенні знаків 2:1 найбільше мабуть, що центр розсіювання снарядів віддалений від цілі на 0,7Вд(менше 1Вд), ціль накрита смугою кращої половини влучень. Стрільбу доцільно продовжувати, не змінюючи установок.
Отримано співвідношення знаків 3:1 Наприклад: 1. +---(або +++-) 2. ++------ При співвідношенні знаків 3:1 найбільше мабуть, що центр розсіювання снарядів віддалений від цілі на 1Вд, ціль не накрита смугою кращої половини влучень. Для продовження стрільби необхідно ввести коректуру прицілу на 1Вд убік меншого числа знаків.
Отримано співвідношення знаків 4:1 Наприклад: 1. +----(або ++++-) 2. ++-------- При співвідношенні знаків 4:1 найбільше мабуть, що центр розсіювання снарядів віддалений від цілі на 1,3Вд, ціль не накрита смугою кращої половини влучень. Для продовження стрільби необхідно ввести коректуру прицілу на 1Вд убік меншого числа знаків.
Отримано співвідношення знаків 5:1 Наприклад: 1. +----(або +++++-) 2. ++-------- При співвідношенні знаків 5:1 найбільше мабуть, що центр розсіювання снарядів віддалений від цілі на 1,5Вд, ціль не накрита смугою кращої половини влучень. Для продовження стрільби необхідно ввести коректуру прицілу на 2Вд убік меншого числа знаків.

Задачі для самостійного рішення:

1.При стрільбі по цілі, розміри якої значно більш 8 Вд на Прицілі 200 отримано з 30 пострілів 7 перельотів та 23 недольоту . Визначити коректуру дальності, якщо Вд = 18м.

Відповідь: DД = + 18м.(1Вд)

 

2. При стрільбі по цілі, розміри якої значно більш 8 Вд на Прицілі 300 отримано з 12 пострілів 10 перельотів та 2 недольоту . Визначити коректуру дальності, якщо Вд = 25м.

Відповідь: DД = - 50м. (2Вд)

 

 

3. ВИЗНАЧЕННЯ ПОПРАВОК НА ВІДХИЛЕННЯ УМОВ СТРІЛЬБИ ВІД ТАБЛИЧНИХ

Щоб врахувати умови, при яких проводиться дана конкретна стрільба, необхідно знать умови, відповідно до яких розраховані таблиці стрільби. Такі умови називаються нормальними чи табличними. За нормальні (табличні) умови стрільби в артилерії прийняті і зазначені в таблицях стрільби наступні умови.

Топографічні умови:

точка падіння снаряда знаходиться на обрії гармати (тобто кут місця точки падіння дорівнює нулю);

нахил осі цапф ствола гармати відсутні (чи вибирається прицілом, обладнаним поперечним рівнем).

Балістичні умови:

початкова швидкість снаряда таблична (яка відповідає стрільбі з нового ствола зарядами, що забезпечують табличну початкову швидкість);

температура зарядів Тз= + 15°С;

маса снаряда (остаточно спорядженого) таблична;

форма снаряда з підривником відповідає кресленню.

Метеорологічні умови:

атмосфера нерухома (швидкість вітру на усіх висотах дорівнює нулю);

барометричний тиск у точці стояння гармати 750 мм рт. ст.;

температура повітря в точці стояння гармати +15°С.

Кожне з цих умов впливає на дальність (напрямок) польоту снаряда, викликаючи відхилення точки падіння снаряда від точки прицілювання. Тому при визначенні установок для стрільби необхідно враховувати вплив відхилень дійсних умов стрільби від табличних, розраховував і уводячи поправки.

 

 

3.1 Поправки на відхилення балістичних умов стрільби :

1. визначення відхилення початкової швидкості снарядів через знос каналів стволів гармат (DV0ор);

2. визначення різнобою основних гармат батарей щодо контрольного гармати дивізіону і гармат батарей щодо основного (dV0);

3. визначення сумарного відхилення початкової швидкості снарядів (DV0сум) для контрольного гармати дивізіону й основних гармат батарей;

4. визначення балістичних характеристик боєприпасів;

5. визначення температури зарядів;

Таким чином поправка в дальності на балистічні умови

стрільби буде +ΔДq

де DДV0скм – поправка в дальності на відхилення початкової швидкості снаряда;

Тз – поправка в дальності на відхилення температури заряда від табличної.

ΔДq - поправка в дальності на відхилення вагових знаків снарядів.

Сумарне відхилення початкової швидкості

+(dV0)

де Δ V0 гар відхілення початкової швидкості через знос каналу ствола

Δ V0 зар відхілення початкової швидкості через характеристики партії зарядів

Δ V0 r відхілення початкової швидкості через характеристики гільз бойових зарядів

Δ V0 пг відхілення початкової швидкості через використання полум’ягасника

(dV0) різнобій основної гармати батареї щодо контрольної гармати дивізіону.

Визначення зміни початкової швидкості снаряда,викликуваного зносом каналу ствола, виконуєтся по залежності зміни початкової швидкості від числа пострілів (залежність Vо від N) і від подовження зарядної камори (залежність ∆Vо від ∆λо)при стрелянности ствола 4000 бойових пострілів і менше визначення зміни початкової швидкості виробляється по залежності Vо від N, а в інших по залежності ∆Vо від ∆λо.

Для визначення подовження зарядної камори вимірюють її довжину і з отриманої величини віднімають довжину зарядної камори нового ствола (приведену у формулярі).

Довжину зарядної камори вимірюють приладом ПЗК із міряльним кільцем діаметром 124,29 мм із використанням направляючого диска діаметром 139,8 мм.( для Д-30)

Якщо у формулярі немає вказівокпро довжину зарядної камори нового ствола, обмірюваної прибс-юм ПЗК, то цю довжину приймають рівної 594 мм.

залежність Vо від N ( ТС Д-30 №145 вид.4)

Для зарядів ЗМЕНШЕНОГО, ПЕРШОГО, ДРУГОГО, ТРЕТЬОГО і ЧЕТВЕРТОГО

Числі боевых пострілів, N                    
Зміна почат-кової швидкості Vо. %   + 0.25   + 0,50 + 0,75 + 1,0 + 0,75 + 0.50 + 0.25

залежність ∆Vо від ∆λо

подовження зарядної камори ∆λо мм                        
Зміна почат-кової швидкості Vо. % - - 0,5 - 1,0 - 1,5 - 2,0 - 2,5 - 3,0 - 3,5 - 4,0 - 4,5 - 5,0
                             

 

Приклад 1. Число пострілів основної гармати батареї 122мм Г Д-30 взяте з формуляра дорівняно N= 1500 пострілів. Визначити зміну початкової швидкості снаряда ∆ V0 гар. для заряда першого.

Рішення: З таблиці стрільби ( наприклад ТС 122мм Г Д-30 ТС №145 вид.4 стор.205) знаходимо, що ∆ V0 гар = + 0,75%V0

Приклад 1. Число пострілів основної гармати батареї 122мм Г Д-30 взяте з формуляра дорівняно N= 6000 пострілів. Визначити зміну початкової швидкості снаряда ∆ V0 гар. для заряда першого,

якщо за допомогою ПЗК виміряна довжина зарядної камори λвим= 614мм, а довжина зарядної камори з формуляру λ0=594мм.

Рішення: ∆λ= λвим - λ0 = 614мм - 594мм = 20 мм.

З таблиці стрільби ( наприклад ТС 122мм Г Д-30 ТС №145 вид.4 стор.206) знаходимо, що ∆ V0 гар = -1,0%V0

 

Визначення зміни початкової швидкості снаряда,викликуваного характеристикой партії заряда визначаєтся в маштабі дівізіону за допомогою АБС сострілом партії і, як правило передєтся на батарею з пункта управління вогнем дівізіона.

відхілення початкової швидкості через характеристики гільз бойових зарядів Δ V0 r та відхілення початкової швидкості через використання полум’ягасника Δ V0 пг визначаються з таблиць стрільби ( якщо не вказуються в таблицях – їх значення мало і їх вплив на умови стрільби значно не відражаєтся)

поправка на різнобій основної гармати батареї щодо контрольної гармати дивізіону(dV0)використовуєтся, когда на гарматі визначаєтся тількі відхілення початкової швидкості через знос каналу ствола Δ V0 гар, а інші відхілення визначаються для контрольної гармати дівізіону іпередаются на батарею з ПУВД, тогда сумарне відхілення початкової швидкості буде дорівняно :

Δ V0 сум= Δ V0 гар +(dV0).

Для рішення комплексних задач для студентів, як правило, даєтся готове сумарне відхілення початкової швидкості снарядів Δ V0 сум

 

 

Задача №1

Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок. Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова, x=..., y=..., висота 120м, основний напрямок стрільби 50 - 00, снаряди ОФ - 462 , партія зарядів 1 - 84 - 73, температура зарядів +50 С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5% Vо, вагові знаки снарядів «--».Визначити поправку в дальності на балістичні умови стрільби для заряду першого на дальність 7000м.

Алгоритм рішення:

1. З таблиць стрільби ( наприклад ТС №145 Г Д-30 вид 4 стор. 50)

 

Для дальності 7000м на заряді першому снаряд ОФ-462 знаходимо табличні відхилення дальності на балістичні умови стрільби:

 

  Дальность     Поправки
дальности
на изменение
  температуры   заряда на 100       Начальной скорости на 1%   Массы снаряда на один знак
Д   ΔXТз ΔXV0 ΔXq
м м м м
    - -   -1
  -1

 

 

ΔXТз температури заряду на 100 ( -72 м )

ΔXV0 початкової швидкості на 1% ( - 90 м )

ΔXq ваги снаряду на один знак ( - 1 м)

2. Знаходимо відхилення реальних умов від табличних :

А) температури заряду ΔТз= Тз – 150 (віднимаємо табличну температуру) ΔТз = + 50 – 150 = -100

 

Б) початкової швідкості ΔV0сум= -1,5% V0

 

В) ваги снаряду q “ - - ”

 

3. Визначаємо поправки в дальності на відхилення умов стрільби від табличних

А) На температуру заряда ΔДТз = 0,1ΔXТз х ΔТз ( 0,1 – тому що таблична дана на 100) ΔДТз = 0,1 х (-72м) х (-100)= + 72м.

 

Б) на початкову швидкість: ΔДV0 = ΔXV0 х ΔV0сум

ΔДV0 = ( - 90 м ) х -1,5% V0 = + 135 м

 

В) на вагові знаки снаряду :ΔДq = ΔXq х q

ΔДq = ( - 1 ) х (- 2 ) = + 2м

 

Г) Визначаємо сумарну поправку в дальності на відхілення умов стрільби від табличних на баллистичні умови :

ΔДБ = ΔДТз + ΔДV0 + ΔДq

ΔДБ = + 72 + 135 + 2 = + 209 м.

Відповідь :

сумарна поправка в дальності на відхілення умов стрільби від табличних на баллистичні умови дорівняна + 209 м.

 

 

Задачи для самостійного рішення:

( для рішення використовувати Таблицю стрільби Г Д-30 ТС № 145, вид.4)

1.Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок. Старший офіцербатареї доповів: “Батарея до стрільби готова. х=..., у=.. ., висота 180 м основний напрямок стрільби 59 - 00, снарядиОФ - 462 ,партія зарядів 5 - 0 - 11, температура зарядів мінус 30С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 0,5% V0, вагові знаки снарядів “+ +”». Розрахувати поправки на відхилення балістичних умов стрільби восновному напрямку на заряді третьому на 5, 7, 8 км .

Відповідь: 5км – +98м 7км - +125м 8 км - +141м

 

2.Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок. Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова. х=.. , у=..., висота 120 м, основний напрямок стрільби 45 - 00, снаряди ОФ - 462 , партія зарядів 7 - 0 - 02, температура зарядів +5°С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5%V0, вагові знаки снарядів “- - -”». Розрахувати поправки на відхилення балістичних умов стрільби в основному напрямку на заряді третьому на 4, 6, 8 км .

Відповідь : 4 км - +69м 6 км - +104м 8 км - +140м

 

3.2 Поправки на відхилення метеорологічних умов стрільби

До поправок на відхилення метеорологічних умов стрільби від табличних ставляться поправки дальності :

- На відхилення наземного тиску атмосфери на рівні вогневої позиції ΔДH,

- На балістичне відхилення температури повітря ΔДT,

- На подовжню складову балістичного вітру ΔДW

- Поправка напрямку на бічну складову балістичного вітру Δ∂W.

- Поправка напрямку на диревацію Z

 

Для розрахунку перерахованих поправок використовують бюлетень «Метеосередній» і поправки на відхилення метеорологічних умов стрільби від табличних, вказаних в таблицях стрільби.

Табличні поправки обчислені за умови, що відхилення метеорологічних елементів від їхніх табличних значень однакові на усіх висотах. Проте в дійсних умовах відхилення метеорологічних елементів у межах повної висоти траєкторії, як правило, не бувають однаковими.

Тому для розрахунку поправок дійсні, що змінюються з висотою відхилення метеорологічних елементів заміняють умовними, однаковими на усіх висотах у межах заданої висоти траєкторії. Ці умовні відхилення підбирають так, щоб вони за своїм впливом на дальність і напрямок польоту снаряда були рівноцінні впливу дійсних, неоднакових на різних висотах відхилень метеоелементів. Такі умовні відхилення метеорологічних елементів називають балістичними відхиленнями (балістичне відхилення температури, балістичний вітер).

Балістичні відхилення визначають через середні значення (відхилення) метеоелементів, що утримуються в бюлетені «Метеосередній». Балістичні відхилення метеоелементів для траєкторії висотою. Ys приймають рівними середнім значенням (відхиленням) метеоелементів від поверхні землі до висоти входу в бюлетень Yбюл.

Висоту входу в бюлетень Yбюл визначають для кожного заряду даної артилерійської системи по висоті траєкторії, що відповідає обчисленої дальності (кутов прицілювання), по таблицях стрільби. Для знайденої умовної висоти Yбюл лінійної I інтерполяцією визначають по бюлетеню «Метеосередній» метеорологічні дані з точністю: балістичне відхилення температури повітря - до 1°С, дирекційний кут - до 1-00 і швидкість балістичного вітру - до 1 м/с.

Бюлетень «Метеосередній», що складається метеорологічною станцією, призначається для метеорологічної підготовки стрільби усіма видами артилерії

Бюлетені передаються циркулярними радіограмами у визначений час і на встановлених частотах, повторюються два рази і не підтверджуються. З часом метеорологічні умови змінюються, тому встановлений термін придатності бюлетеняз часу закінчення зондування 3 г.

Порядок розшифровування бюлетеня «Метеосередній» роздивимося на прикладі.

Приклад. «Метео 1105-15092-0180-52014-0210-113208-0410-113109- 0808-103206-1207-103207-1606-103107-2005-112906-... - 3030».

 

Порядок розшифровування:

1-я група (1 слово і 4 цифри) Метео 11 – умовне позначення бюлетеня «Метеосередній» 05-умовний номер метеостанції (№5);
2-я груп (5 цифр) 15-й день (число) місяця (15-е число) 09 - години закінчення зондування (9 годин); 2 - десятки промайнуть закінчення зондування(20 хв)
3-я група (4 цифри) 180 Висота розташування метеостанції над рівнем моря (180 м)
4-я група (5 цифр) 520 – відхилення наземного тиску атмосфери на рівні станції від табличного (-20 мм рт. ст.). Цифра 5-умовне позначення знака «-»; 14-відхилення наземної віртуальної температури (з урахуванням вологості повітря) від табличної (+15,9°С) на рівні метеорологічної станції (+14°С). Якщо відхилення температури негативне (наприклад, —14°С), те воно позначається числом (64), у якому перша цифра збільшується на 5 (умовне Позначення знака «-»)
5-я група (4 цифри) 0210 (0410, 0808, 1207,... , 3030)   02, 04, 08,.... 80 – стандартні висоти траєкторії в сотнях метрів (200, 400, 800,..., 8000м). Після 8000 м стандартні висоти даються в кілометрах: 10 (10 км), 12 (12 км),... ,30 (30км); 10-середнє відхилення щільності повітря в прошарку атмосфери від поверхні землі до відповідної висоти у відсотках (+10%). У наземній артилерії не застосовується.
6-я група (6 цифр) 113208 (113109, 103206,103207,... , 112906) 11 - середнє відхилення температури повітря від табличної в прошарку атмосфери від поверхні землі до стандартної висоти. Якщо відхилення температури негативне (наприклад, —11°С), те воно позначається числом (61), у якому перша цифра збільшується на 5 (умовне позначення знака «-»); 32 – дирекційний кут напрямку середнього вітру (відкіля дує) у прошарку атмосфери від поверхні землі до стандартної висоти у великих розподілах кутоміра (32-00); 08 - швидкість середнього вітру в тому ж прошарку в метрах у секунду (8 м/с)
Остання група (4 цифри) 30 – досягнута висота температурного зондування в кілометрах (30 км); 30-досягнута висота вітрового зондування в кілометрах (30 км). Якщо які-небудь дані виражаються меншим числом цифр, чим відведено в групі бюлетеня, те перед числа ставляться нулі. При передачі бюлетеня замість тире вимовляють слова «розділ». Наприклад: «Метео 1105,розділ, 15092, розділ... »

 

 

Задача

Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок. Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова, x=..., y=..., висота 120м, основний напрямок стрільби 50 - 00, снаряди ОФ – 462, партія снарядів 1 - 0 - 04, температура зарядів +50 С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5% Vо». Зі штабу дивізіону передали телефонограму: ««Метео 1105-15092-0180-52014-0210-113208-0410-113109- 0808-103206-1207-103207-1606-103107-2005-112906-... - 3030».

 

Розрахувати виправлення на відхилення метеорологічних умов стрільби в основному напрямку: першому на 7км.

Алгоритм рішення :

1.З таблиць стрільби ( наприклад ТС №145 Г Д-30 вид 4 стор.50)

Для дальності 7000м на заряді першому снаряд ОФ-462 знаходимо табличні відхилення дальності на метеорологічні умови стрільби та групу метеобюлетеня для стандартної висоти, яка відповідає висоті траєкторії на дальності 7000м:

 

  дальність     поправки Высота входа в “Метеосредний” Высота траектории дальність
направления дальности
на деривацию на боковой ветер скоростью 10 м/с на продольный ветер скоростью 10 м/с на изменение
давления воздуха на 10 мм температуры воздуха на 100  
Д Z DZW DXW DXH DXT YБЮЛ YS Д
м тыс. тыс. м м м м м м
- - - + -

 

В дальності:

- DXHна відхилення атмосферного тиску на 10мм.рт.ст.(+30м)

- DXTна відхилення температури повітря на 100С ( -114м )

- DXW -напродольну складову вітру на 10 м/с ( -164м )

 

В напрямку:

- DZW на бокову складову вітру на 10 м/с ( (-10)тис., або

(- 0-10))

- Z- на дерівацію ( (-6) тис., або (-0-06))

Стандартна висота бюлетеня “ Метеосередній” YБЮЛ 800 м, або 08 при висоті траєкторії YS 616м (відповідає дальності 7000м)

2.Знаходимо реальні відхилення метеорологічних умов стрільби:

відхилення атмосферного тиску на рівні вогневої позиції DH , для цього з бюлетеня «Метеосередній» ( 4 група ) визначаємо відхилення тиску на рівні метеостанції від табличного Hамс = 52014 тобто(- 20)мм рт.ст.( цифра 5 позначає що відхилення зі знаком “-”), тобто атмосферний тиск на рівні метеостанції – 730мм.рт.ст.(см. табличні умови), в зв’язку с тим, що метеостанція, як правило, не знаходиться на одному рівні з вогневою позицією, то відхилення атмосферного тиску на рівні вогневої позиції і станції буде відрізняться. Відомо, що при збільшенні (зменшенні) рівня висоти на 10 м, тиск атмосфери буде зменшуватися (збільшуватися) на 1мм.рт.ст.(барометрична ступень). Тому, щоби визначити відхилення атмосферного тиску на рівні вогневої позиції DHнеобхідно до відхилення атмосферного тиску на рівні метеостанції Hамс додати різницю висот станції hамс (третя група «Метео» (0180) – 180м) і вогневої позиції hвп (умови стрільби – 120м) ,яка поділена на 10 (барометричну ступень)

DH = Hамс + ( hамс - hвп )/10

DH = (-20)+ (180 – 120)/10 = (-20)+ 6 =-14мм.рт.ст.

- В – відхилення температури повітря в слою повітря, якій відповідає висоті траєкторії на дальності 7000м. Для цього з бюлетеня «Метеосередній» по висоти входа в “Метео”(800м, або 08) знаходимо групу, яка відповідає цієї висоті –

0808 - 10 32 06( 10 – відхилення віртуальної температури; 32 –дирекційний кут вітру 32-00; 06 – швидкість вітру 6 м/с)

В = + 100С(якщо було (– 100С) – в групі записувалось як

60 32 06 )

- Дію вітру на рух снаряду.Для цього з групи бюлетеня «Метеосередній» потрібно визначити дирекційний кут вітру ташвидкість вітруі по цім параметрам розкласти вітер на продовжну та бокову складові – WX та WZ в наступному порядку :

1. Визначити кут вітру по формулі АW = aОН - aW

де aОН –дирекційний кут основного напрямку стрільби ( умови стрільби aОН = 50-00 ).

aW -дирекційний кут вітру ( з групи “Метео” 32-00 )

АW = aОН - aW = 50-00 –32-00 = 18-00

Якщо дирекційний кут основного напрямку менш дирекційного кута вітру, то при визначенні кута вітру до дирекційного кута основного напрямку додають 60-00.

 

2. По куту вітру 18-00 і його швидкості (з групи “Метео” 6 м/с )по таблиці розложення балістичного вітру ( наприклад з таблиці стрільби Г Д-30 № 145 стор. 200) знаходимо його продовжну та бокову складові:

 

 

Угол ветра дирекционный угол цели минус дирекционный угол ветра   Скорость ветра, м/с
Знаки слагающих ветра продольной боковой
- + + - числитель - продольная слагающая м/с знаменатель – боковая слагающая м/с
+ + - -

 

Продольна складова WX = + 2 м/с;бокова складоваWZ = + 6 м/с.

Знак “+” позначає, що вітер попутний ( боковий зліва направо).

Знак “-” позначає, що вітер назустріч ( боковий справа наліво).

 

3.Знаходимо поправки в дальності і напрямку на відхилення реальних умов стрільби від табличних:

А) в дальності:

- на відхилення наземного тиску атмосфери

ΔДH = 0,1 ΔXH x ΔH( 0,1 – тому що таблична дана на 10мм.рт.ст.)

ΔДH = 0,1 х ( - 14) х (+30) = - 42 м

- на балістичне відхилення температури повітря

ΔДТ = 0,1 ΔXТ x ΔТВ( 0,1 – тому що таблична дана на 100С)

ΔДТ = 0,1 х (-114) х (+ 10) = -114 м

- на подовжню складову балістичного вітру

ΔДW = 0,1 ΔXW x ΔWX( 0,1 – тому що таблична дана на 10 м/с.)

ΔДW = 0,1 х ( - 164) х (+ 2) = - 33 м

сумарну поправку в дальності на відхилення метеорологічних умов стрільби:

ΔДМ = ΔДH + ΔДТ + ΔДW

ΔДМ = (- 42 м) + (-114 м) + (- 33 м) = - 189 м.

Відповідь :Сумарна поправка в дальності на відхилення метеорологічних умов стрільби від табличних на дальності стрільби 7000м складає –189 м.

Б) В напрямку:

- на бокову складову балістичного вітру

Δ∂W = 0,1 ΔZW x ΔWZ ( 0,1 – тому що таблична дана на 10 м/с.)

Δ∂W = 0,1 х ( -10) х (+ 6)=( - 6) тис. ( або (– 0-06) )

- сумарну поправку в напрямку

Δ∂СУМ = Δ∂W + Z

Δ∂СУМ = (-6) + (-6) = (-12)тис. (або (-0-12))

Відповідь:Поправка в напрямку при стрільбі на дальності 7000м в основному напрямку буде лівіше 0-12.

4. РІШЕННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ЗАДАЧИ НА ВИЗНАЧЕННЯ СУМАРНИХ ПОПРАВОК НА ВІДХИЛЕННЯ УМОВ СТРІЛЬБИ ВІД ТАБЛИЧНИХ

Задача № 1

Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок.

Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова. х=... , у=..., висота 130 м, основний напрямок стрільби 40 - 00, снаряди ОФ – 462, партія зарядів 2 - 73 - 63, температура зарядів мінус 1° С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5% Vо, вагові знаки снарядів “+ +”».

Зі штабу дивізіону передали телефонограму: «Метео 1105 – 01053 - 0210 - 01255 - 0206 - 651703 - 0406 - 651604 – 0805 - 661605 - 1205 - 681507 - 1605 - 691509 - 2004 – 711411 - 2403 – 731313 - 3003 - 751115 - 4003 - 770918 – 2626».

Розрахувати виправлення на відхилення балістичних і метеорологічних умов стрільби на заряді повному на 10км в основному напрямку.

Рішення:

1. З таблиць стрільби визначаємо табличні поправки для дальності 10000 м. ( таблиця стрільби Г Д-30 № 145,вид.4, стор.34)

 

Дальность Прицел   Поправки      
механический   направления дальности
    на деривацию на боковой ветер скоростью 10 м/с на продольный ветер скоростью 10 м/с на изменение     Дальность
  давления воздуха на 10 мм рт.ст. температуры воздуха на 10° температуры заряда на 10° начальной скорости на массы снаряда на 1 знак Высота входа в "Метеосредний" Выотас траектории
Д П ∆Xтыс Z ∆ZW ∆XW ∆XH ∆XT ∆X ∆XVo ∆Xq Yм Ys Д
м дел. тыс. м тыс. тыс. м м м м м м м м м
        - - - + - - -        
9 200 -7 1 100   9 200
10 000 -9 1 400 10 000

- ΔXТзтемператури заряду на 100 ( - 85 м )

- ΔXV0початкової швидкості на 1% ( - 106 м )

- ΔXq ваги снаряду на один знак ( - 9 м)

- DXHна відхилення атмосферного тиску на 10мм.рт.ст.(+62м)

- DXTна відхилення температури повітря на 100С ( -164 м )

- DXW напродовжну складову вітру на 10 м/с ( -198 м )

- DZW на бокову складову вітру на 10 м/с ( (-12)тис., або

- (- 0-12))

- Zна дерівацію ( (-7) тис., або (-0-07))

Стандартна висота бюлетеня “ Метеосередній” 1400 м – група “Метео” 1405 – 691508( інтерполіруєм значення груп 1205 та 1605)

2.Визначаємо реальні умови стрільби:

А) балістичні відхилення:

- температури заряду ΔТз= Тз – 150 (віднимаємо табличну температуру) ΔТз = -1 0 – 15 0 = -16 0

- початкової швідкості ΔV0сум= -1,5% V0

- ваги снаряду q “ + + ”

Б) Метеорологічні відхилення :

- відхилення атмосферного тиску на рівні вогневої позиції:

DH = Hамс + ( hамс - hвп )/10

DH = + 12 + (210 - 130) /10 = + 20 мм.рт.ст.

- відхилення температури повітря :

В(з групи “метео” 1405 –691508) =-190С

- дія вітру на рух снаряду :

кут вітру по формулі АW = aОН - aW = 40-00 – 15-00(з групи метео 691508)= 25-00

продовжна складова WX ібокова складоваWZпо куту вітру 25-00

і швидкості вітру 8 м/с( з групи метео 691508)по таблиці розложення балістичного вітру:

 

WX = + 7 м/с ; WZ = + 4 м/с

 

Угол ветра дирекционный угол цели минус дирекционный угол цели   Скорость ветра, м/с
Знаки слагающих ветра продольной боковой
- + + - числитель - продольная слагающая м/с знаменатель – боковая слагающая м/с
+ + - -
                                           

 

 

3. Визначаємо сумарні поправки сумарні поправки в дальності і напрямку на відхилення умов стрільби від табличних:

А) В дальності:

- на температуру заряду ΔДТз = 0,1ΔXТз х ΔТз( 0,1 – тому що таблична дана на 100) ΔДТз = 0,1х (- 85 м) х (-160) = + 136 м.

 

- на початкову швидкість: ΔДV0 = ΔXV0 х ΔV0сум

ΔДV0 = (-106 м) х (-1,5 %) =+ 159 м.

 

- на вагові знаки снаряду : ΔДq = ΔXq х q

ΔДq = ( - 9 ) х (+ 2 ) = - 18 м.

сумарна поправка в дальності на відхилення умов стрільби від табличних на балістичні умови :

ΔДБ = ΔДТз + ΔДV0 + ΔДq = ( +136м)+ (+159м)+(-18м) = +277 м.

 

- на відхилення наземного тиску атмосфери

ΔДH = 0,1 ΔXH x ΔH( 0,1 – тому що таблична дана на 10мм.рт.ст.)

ΔДH = 0,1 х ( +62м) х (+20) = +124 м

- на балістичне відхилення температури повітря

ΔДТ = 0,1 ΔXТ x ΔТВ( 0,1 – тому що таблична дана на 100С)

ΔДТ = 0,1 х (-164м) х (- 19) = +312 м

- на подовжню складову балістичного вітру

ΔДW = 0,1 ΔXW x ΔWX( 0,1 – тому що таблична дана на 10 м/с.)

ΔДW = 0,1 х ( - 198м) х (+ 7) = - 139 м

 

сумарна поправку в дальності на відхилення метеорологічних умов стрільби: ΔДМ = ΔДH + ΔДТ + ΔДW

ΔДМ = (+124 м) + (+312 м) + (-139 м) = +297 м.

Сумарна поправка в дальності на відхилення метеорологічних умов стрільби від табличних

ΔДСУМ = ΔДБ + ΔДМ

ΔДСУМ = (+277 м) +(297 м) = +574 м

Відповідь :Сумарна поправка в дальності на відхилення умов стрільби від табличних на дальності стрільби 10 000м на заряді повному в основному напрямку складає + 574 м.

Б) В напрямку:

- на бокову складову балістичного вітру

Δ∂W = 0,1 ΔZW x ΔWZ ( 0,1 – тому що таблична дана на 10 м/с.)

Δ∂W = 0,1 х ( -12) х (+ 4)=( - 7) тис. ( або (– 0-07)

- сумарну поправку в напрямку

Δ∂СУМ = Δ∂W + Z

Δ∂СУМ = (-7) + (-7) = (-14)тис. (або (-0-14))

 

Відповідь:Поправка в напрямку при стрільбі на дальності

10 000м в основному напрямку буде лівіше 0-14.

Задачі для самостійного рішення:

1.Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок.

Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова. х=... , у=..., висота 130 м, основний напрямок стрільби

40 - 00, снаряди ОФ – 462, партія зарядів 2 - 73 - 63, температура зарядів мінус 1° С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5% Vо, вагові знаки снарядів “+ +”».

Зі штабу дивізіону передали телефонограму: «Метео 1105 – 01053 - 0210 - 01255 - 0206 - 651703 - 0406 - 651604 – 0805 - 661605 - 1205 - 681507 - 1605 - 691509- 2004 – 711411 - 2403 – 731313 - 3003 - 751115 - 4003 - 770918 – 2626».

Розрахувати поправки на відхилення балістичних і метеорологічних умов стрільби на заряді повному на 8 км, 12км в основному напрямку.

Відповідь: 8 км 12 км

ΔДСУМ = + 391 м + 444 м

Δ∂СУМ = - 0-07 - 0-16

2.Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок.

Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова. х=... , у=..., висота 130 м, основний напрямок стрільби 38 - 00, снаряди ОФ – 462, партія зарядів 2 - 73 - 63, температура зарядів мінус 1° С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5% Vо, вагові знаки снарядів “+ +”».

Зі штабу дивізіону передали телефонограму: «Метео 1105 – 01053 - 0210 - 01255 - 0206 - 651703 - 0406 - 651604 – 0805 - 661605 - 1205 - 681507 - 1605 - 691509- 2004 – 711411 - 2403 – 731313 - 3003 - 751115 - 4003 - 770918 – 2626».

 

Розрахувати поправки на відхилення балістичних і метеорологічних умов стрільби на заряді повному на 8,10,12км в основному напрямку.

Відповідь: 8км 10 км 12км

ΔДСУМ = + 403 м +594 +522 м

Δ∂СУМ = - 0-08 -0-13 - 0-20

 

3. Батарея 122 - мм Г Д - 30 зайняла бойовий порядок.

Старший офіцер батареї доповів: «Батарея до стрільби готова. х=... , у=..., висота 130 м, основний напрямок стрільби 42 - 00, снаряди ОФ – 462, партія зарядів 2 - 73 - 63, температура зарядів мінус 1° С, загальне відхилення початкової швидкості снарядів мінус 1,5% Vо, вагові знаки снарядів “+ +”».

Зі штабу дивізіону передали телефонограму: «Метео 1105 – 01053 - 0210 - 01255 - 0206 - 651703 - 0406 - 651604 – 0805 - 661605 - 1205 - 681507 - 1605 - 691509- 2004 – 711411 - 2403 – 731313 - 3003 - 751115 - 4003 - 770918 – 2626».

Розрахувати поправки на відхилення балістичних і метеорологічних умов стрільби на заряді повному на 10км в основному напрямку.

Відповідь: 8км 10 км 12км

ΔДСУМ = + 378 м +555 м + 415 м

Δ∂СУМ = - 0-06 - 0-09 - 0-11

Поправки в дальності і напрямку, як правило, розраховують на три опорних ( обчислювальних ) дальності та одному - трьох напрямках на заряді, який передбачається для подальшої стрільби з метою охоплення передбачаємого району цілей, по яким буде діяти батарея (дивізіон). Для точного визначення поправок при проведенні конкретної стрільби на базі визначених поправок будують графік розрахованих поправок на папері в клітинку, або на лінійці дальності приладу управління вогнем.

5. ПОБУДОВА ГРАФІКА РОЗРАХОВАНИХ ПОПРАВОК (ГРП).

5.1 Побудова графіка на листі паперу в клітинку

Визначення обчислених установок для стрільби здійснюють із використанням графіка розрахованих поправок.

Для побудови ГРП задаються обчисленими дальностями, що називають опорними дальностями. Опорні дальності для розрахунку поправок варто намічати так, щоб ГРП охоплював усі дальності, на які пропонується звістки стрільбу. При визначенні поправок розрахунком топографічні дальності для побудови ГРП визначають вирахуванням сумарних поправок дальності (з урахуванням їхніх знаків) з опорних дальностей, для яких вони розраховувалися.

ДГР = Д ОП - ΔДСУМ

 

Для побудови ГРП на листі картатого або міліметрового паперу відкладають по горизонтальній осі топографічні дальності, а по вертикальній осі - значення поправок дальності. Значення поправок напрямку надписують над лініями поправок дальності, а під ними - поправки в установку дистанційної трубки.

Масштаб графіка вибирають відповідно до розрахованого розміру поправок таким чином, щоб поправку дальності можна було зняти з графіка, із точністю до 10 м, поправку напрямку - із точністю 0-01, а поправку в установку дистанційної трубки - із точністю 0,5 розподіли трубки.

Враховуючи попередні задачи по разрахунку сумарних поправок стбудуємо графік розрахованих поправок на три напрямку –

38-00; 40-00;42-00.

З попередніх задач маємо, що сумарні поправки дорівняни:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты