Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Задача № 4. Побудувати графік розрахованих поправок на аркуші паперу в клітинку( міліметровому ),якщо в батареї 122мм Г Д-30 розраховані поправки на 4км +80;-0-02,на 6км




Побудувати графік розрахованих поправок на аркуші паперу в клітинку( міліметровому ),якщо в батареї 122мм Г Д-30 розраховані поправки на 4км +80;-0-02,на 6км +130;-0-05,на8км +220;-0-08.

Визначити обчислені установки по цілі 102 ,якщо Дцт=6630

цт=ОН+2-42 αон=2-00

Відповідь:ДОБ = 6800 ∂ ОБ =ОН + 2-36

 

6. ВИЗНАЧЕННЯ ТОПОГРАФІЧНОЇ ДАЛЬНОСТІ І ДОВОРОТУ ВІД ОСНОВНОГО НАПРЯМКУ АНАЛІТИЧНИМ СПОСОБОМ

Визначення по відомим координатам двох точок відстані між ними і дирекційного куту напрямку з однієї точки на другу має назву “ рішення зворотньої геодезичної задачі”.

Аналітичний засіб визначення топографічних даних засновано на рішенні прямокутного трикутника з застосуванням тригонометричних функцій. У прямокутному трикутнику (див.малюнок) катети визначаються як різниця координат цілі і вогневої позиції:

∆X = Хц –Хб ,

∆Y = Yц – Yб

Сутність визначення топографічних даних аналітичним способомРисунок 6.1

 

Для зручності розраховують завжди менший кут трикутника ρ (кут, що лежить проти меншого збільшення координат) шляхом ділення меншого катета (меншої різниці координат — МРК) на більший (більшу різницю координат — БРК) :

tg p = МРК /БРК

За значенням тангенса кута визначають кут р. По р і більшому катеті (більшої різниці координат) визначають гіпотенузу - дальність до цілі топографічну ДТЦ:

ДТЦ = БРК / cos p = БРК х sec p

Обчислення можуть вироблятися на спеціалізованої ЕОМ, за допомогою мікрокалькуляторів, артилерійської логарифмічної лінійки, обчислювача СТМ, таблиць логарифмів.

Для аналітичного способу розрахунку топографічної дальності до цілі і доворота від основного напрямку на ціль складена спеціальна таблиця (Таблиця Кравченка),яка мається в Правилах стрільби і управління вогнем.

У цій таблиці Кн (коефіцієнта напрямку) - значення tg р, а Кд (коефіцієнт дальності) — значення sес р. Визначення топографічної дальності і доворота від основного напрямку аналітичним способом за допомогою таблиць здійснюється в наступному порядку:

1. Визначають різниця координат цілі і вогневої позиції

∆X = Хц –Хб , ∆Y = Yц – Yб

2. Меншу за абсолютним значенням різницю координат поділяють на більшу з точністю до третього десяткового знака й одержують коефіцієнт напрямку Кн

3. У графе Н таблиці відшукують число, рівне за значенням отриманому значенню коефіцієнта напрямку найбільш близьке до цього значення; одночасно виписують з таблиць значення коефіцієнта дальності Кд (графа Д), розташований праворуч від значення Кн (графа Н).

4. Визначають дирекційний кут напрямку на мету в залежності від знаків різниць координат і знайденого значення Кн, при цьому число сотень розподілів кутоміра (великих розподілів) беруть у верхніх чи нижніх рядках там, де виявиться записаним у загальному виді дія, що виконували згідно п., 2; число десятків і одиниць розподілів кутоміра відшукують у тім же рядку, де знайшли значення Кн. у крайній лівій графі, якщо число великих розподілів кутоміра взяли з верхньої частини таблиці, чи в крайній правій графі, якщо число великих розподілів кутоміра

узяли з нижньої частини таблиці.

5. Визначають дальність стрільби, для чого велику різницю координат (за абсолютним значенням) множать

на виписане з таблиці значення КД

6. Визначають доворот від основного напрямку на ціль , для чого з дирекційного кута напрямку на ціль віднімають дирекційний кут основного напрямку.

Порядок визначення топографічних даних аналітичним способом розглянемо на прикладі.

 

Приклад. Розрахувати топографічні дані по цілі 101-й, якщо відомі координати; ВП – XВП =66190, УВП = 93960, висота 220

Цілі ХЦ = 74920, У ц = 92070, висота 170 αОН = 58-00.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 101; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты