Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Архітектура БД




Урок 17

Тема: БД. Види БД. СУБД їх призначення та функції. Моделі БД. Робота з файлами. Типи даних.

 

БД. Види БД. Архітектура БД. Моделі БД.

База даних (БД)— це іменована сукупність структурованих взаємопов'язаних даних, що відносяться до визначеної предметної області.

Класифікація баз даних

1 . За способом організації даних:

• фактографічні(оперують фактами (даними) різних типів, що зв'язані в системі в більш чи менш складні структури);

• документальні (зорієнтовані на обробку та зберігання документа, який неподільний з точки зору системи).

2. За технологією обробки даних:

централізована БДзберігається в пам'яті однієї комп'ютерної системи. (часто застосовують у локальних мережах);

розподілена БДскладається з декількох частин, збережених у пам'яті різних комп'­ютерів обчислювальної мережі. Робота з такою базою здійснюється за допомогою системи уп­равління розподіленою базою даних (СУРБД).

3. За способом доступу до даних:

локальні—доступ до даних здійснюється з одного комп'ютера;

мережні — доступ можливий із різних ПК комп'ютерної мережі.

Архітектура БД


1. Файл-сервер.(виділення однієї з машин мережі як центральної (сервер файлів, а всі інші машини ме­режі виконують функції робочих станцій. Недолік — за великої інтенсивності доступу до тих самим даних про­дуктивність інформаційної системи знижується.

2. Клієнт-сервер (центральна машина (сервер бази даних), окрім збереження цент­ралізованої бази даних, повинна забезпечувати виконання основного обсягу обробки даних.)

Модель даних— сукупність структур даних і опера­цій їх обробки. За структурою організації інформації в БД розрізня­ють такі моделі баз даних: ієрархічна, мережна та реляційна.

Ієрархічна модель БД.(представляє собою структуру даних, які впорядковані за підля­ганням від загального до конкретного, нагадує «дерево», має складові: рівень, вузол, зв'язок. Модель працює за таким принципом: кілька вузлів нижчого рівня з'єднуються за допомогою зв'язку з одним вузлом вищого рівня.

В ієрархічній моделі зв'язок даних "один до одного" (1:1) означає, що кожному значенню (екземпляру) елемента даних А відповідає одне і тільки одне значення, пов'язаного з ним елемента В. Наприклад, поміж такими елементами пар даних, як код готової продукції і її найменуванням є вищезазначений зв'язок, так як тільки кожному коду продукції відповідає одне її найменування.

Мережна модель БД.Загальним виглядом на схожа на ієрархічну. Має такі самі складові структури. Між елементами структури зв'язок довільний обмежений кількістю елементів.

В мережевій моделі зв'язок "один до багатьох" (1:В) означає, що значенню елемента А відповідають багато (більше одного) значень, пов'язанню з ним елементів В. Наприклад, поміж елементами даних "код виробу" (елемент А) і "кодом матеріалів" (елементи В) існує такий взаємозв'язок бо на виготовлення одного виробу використовується багато різних матеріалів.

Реляційна модель БД Модель побудована на взаємовідношеннях між складовими структури. Складається з таблиць взаємопов’язаних між собою.

В реляційній моделі зв'язок "багатьох до багатьох" (В:В) указує на те, що декільком значенням елементів даних А відповідає декілька значені елементів даних В. Наприклад, поміж елементами даних "код операції технологічного процесу" і "табельний номер працівника" існує зазначені взаємозв'язок, так як багато операцій технологічного процесу можуть виконувати різні працівники (табельні номери) і навпаки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты