Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття та види конкурентоспроможності




Поняття конкурентоспроможності (КС) залежить від економічного об`єкту, який розглядається.

Конкурентоспроможність країни- це її вміння при справедливих умовах вільного ринку виробляти товари і послуги, які задовольняють світовим вимогам, і при цьому збільшувати доходи своїх громадян. Рівень конкурентоспроможності країни визначається такими основними факторами, як:

- технологія;

- наявність капіталів;

- наявність людських ресурсів;

- стан зовнішньої торгівлі.

Існують три основних, тісно взаємопов’язаних види конкурентоспроможності :

1. Конкурентоспроможність продукції - це комплекс споживчих та вартісних характеристик, які визначають її успіх на ринку в умовах широкої пропозиції інших конкурентів.

2. Конкурентоспроможність підприємства - наявні можливості підприємства вивчати попит (ринок), проектувати, виготовляти та реалізувати товари, які більше потрібні для споживачів, ніж товари конкурентів. Конкурентоспроможність підприємства можна розглядати також, як вміння виготовляти і реалізувати швидко та дешево якісну продукцію в достатній кількості.

3. Конкурентоспроможність персоналу підприємства - це вміння кожного і всіх разом, як одне ціле, швидко сприймати і ефективно реалізувати різні новинки в кожній стадії життєвого циклу продукції з найменшими витратами всіх видів ресурсів.

З цього можна зробити висновок : у багатогранній практичній діяльності по досягненню конкурентоспроможності акценти повинні бути розставлені таким чином:

1) КС персоналу;

2) КС підприємства;

3) КС продукції (одержана як похідна перших двох).

Зрозуміло, що вся робота повинна проводитися паралельно, енергійно, відповідними службами, але пріоритет повинен належати персоналу.

Критерій конкурентоспроможності - визначається стабільністю місця підприємства і його продукції на своєму ринку, а також рівнем продажу продукції підприємства на інших ринках.

Рівень конкурентоспроможності фірми залежить від того, якими товарами вони торгують, де і як товари споживаються, а також від підтримки, яку фірма отримує з боку національних державних органів шляхом надання кредитів, страхування, звільнення від податків, надання субсидій, забезпечення інформацією про кон`юнктуру ринку та ін.

Показники, які визначають конкурентоспроможність фірм:

Ø частка на внутрішньому і світовому ринках;

Ø чистий доход на одного зайнятого робітника;

Ø чисельність зайнятих робітників;

Ø кількість основних конкурентів.

Шляхи підвищення конкурентоспроможності основної продукції:

* зниження затрат на виробництво, собівартості та ціни;

* покращення технічних характеристик, параметрів надійності та дизайну;

* гнучка маркетингова, цінова та товарна політика;

* удосконалення маркетингових досліджень та реклами;

проведення сертифікації продукції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 446; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты