Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Тема 3.3. ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН, МЕХАНІЗМІВ ТА ПІДІЙМАЧІВ




Загальні вимоги.Механізація будівельно-монтаж­них робіт покликана ліквідувати тяжку фізичну працю людей, підвищити продуктивність праці, скоротити строки будівництва і поліпшити якість робіт. При цьо­му організація та утримання робочих місць повинні відповідати вимогам техніки безпеки, забезпечува­тись захисними і запобіжними пристроями та облад­нанням. Треба стежити, щоб майданчики не засмічу­вались і щоб там не застоювалась вода.

Небезпечною зоною вважають вузол машини, ділян­ку чи територію робіт, де без огорож або застереж­ливих знаків може статися нещасний випадок з лю­диною, яка обслуговує машину або перебуває біля неї. Для цього технічні працівники зобов'язані виз­начити небезпечні зони під час монтажу.

Небезпечну зону дії монтажних кранів визначають відстанню від осі повертання крана до місця вста­новлення огорожі, враховуючи дані табл. 1 СНиП III-4-80*. Небезпечну зону дії бульдозерів, екскаваторів, тракторів визначають відстанню від крайніх точок ру­хомих частин їхніх робочих органів до місця встанов­лення огорож, але не менш як 5 м.

Драбини і площадки будівельних механізмів слід обгороджувати, утримувати в чистоті, а взимку очища­ти від снігу, льоду і посипати піском, шлаком чи золою.

Монтаж (демонтаж) машин проводять відповідно до інструкції заводу-виготовлювача і під керівництвом особи, що відповідає за її технічний стан. Зону монтажу обгороджують і вивішують на ній знаки без­пеки. Перш ніж почати монтаж, демонтаж або ре­монт будівельних механізмів (крім екскаваторів), місце роботи на відстані не менш як 5 м від механі­зму або від крайньої точки допоміжного пристрою слід обгородити та вивісити попереджувальні пла­кати. Металеві частини будівельних машин і ме­ханізмів з електроприводами, корпуси електрооблад­нання заземлюють.

Усі машини, механізми і пристрої повинні мати пас­порти, інвентарні номери і бути зареєстрованими в Держнаглядохоронпраці. Перед здачею в експлуа­тацію вантажопідіймальні машини підлягають техніч­ному огляду і випробовуванню машиністом чи водієм цієї машини та інспектором Держнаглядохоронпраці. Вантажопідіймальні машини, обладнання і пристрої, що не підлягають реєстрації в технічній інспекції, ог­лядає і випробовує технічне керівництво будівницт­ва або підприємства.

На будівельних машинах і механізмах можуть пра­цювати тільки робітники, які досягли 18 років, склали екзамени і мають посвідчення. На машинах і механі­змах влаштовують світлову або звукову сигналізацію. Стаціонарні машини і механізми потрібно встанов­лювати і закріплювати на стійкій основі. Кабіна по­винна відповідати сучасним вимогам комфорту та ергономіки і забезпечуватись Приладами для обі­грівання, склоочищення, сонцезахисним козирком та зручним кріслом-сидінням. Тут має бути аптечка, ви­вішені таблиці з техніки безпеки і виробничої сані­тарії та робочі характеристики машини. Щоб зручні­ше було підніматися в кабіну, встановлюють підніжки, драбини, поручні, обладнані неструмотеплопровідними матеріалами. Для уникнення самоопускання ро­бочих органів і обладнання машин з гідроприводом у гідравлічних системах потрібно передбачити спеці­альні гідрозамки, муфти тощо.

Баштові, козлові, рейкові та портальні крани вста­новлюють на рейкових коліях; пневмоколісні, автомобільні та гусеничні крани — на різних ґрунтових майданчиках, що мають штучну основу. Від надійності колій і підготовки майданчиків залежить і безпечна робота кранів. Грунтові дороги та майданчики по­винні бути спланованими та втрамбованими.

Для ремонту, чищення й змащування машин і механізмів їх зупиняють і вживають заходів проти ввімкнення їх сторонніми особами в неробочий час. Щоб запобігти травмам, усі рухомі частини закрива­ють щитками, сітками та іншими захисними пристро­ями. Помости чи підлоги біля верстатів, машин і ме­ханізмів повинні бути нековзними, рівними і чистими.

Важливими заходами безпеки під час експлуа­тації механізмів і машин є:

- правильний (тобто такий, що відповідає своєму призначенню) добір типів, марок машин і механізмів та їхня надійність за різних умов експлуатації;

- застосування лише безпечних способів роботи машинами, механізмами, інструментами;

- достатня освітленість робочих місць;

- відповідна кваліфікація обслуговуючого персо­налу;

- наявність спецодягу, що відповідає нормам(відповідні розміри, щільне облягання фігури тощо);

- обгородження небезпечних зон, наявність покаж­чиків транспортних напрямків, переїздів, переходів, об­меження швидкості руху тощо.

Біля робочих місць машин обов'язково потрібно вивішувати інструкції з техніки безпеки.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 371; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты