Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Техніка безпеки під час роботи автокранів і кранів на гусеничному ходу.




Для стійкості авто­кранів під час роботи слід встановлювати спеціальні виносні опори на міцних прокладках. Працювати на автокрані можуть особи, які мають посвідчення. Авто-і гусеничними кранами можна виконувати роботи лише тоді, коли вони цілком справні та за наявності справних інструментів і такелажних пристроїв. Піднімають і опускають вантаж тільки за знаком сиг­нальника. Під час переміщення крана стрілу опуска­ють і закріплюють за передню частину шасі. Став­лять кран на щільному рівному грунті. Нахил крана не повинен перевищувати паспортний. Щоб запобігти сповзанню крана, його загальмовують ручним галь­мом. Навантажують кран повільно, без поштовхів і ударів, не допускаючи розгойдування вантажу і сте­жачи при цьому за правильним положенням його на стропах.

Машиністам кранів заборонено:

- вимикати коробку передач під час руху крана згори;

- волочити вантаж при нахиленому канаті або по­воротом стріли;

- навантажувати довгоміри до встановлення сто­яків на автомобілях і причепах;

- піднімати вантаж масою понад паспортну ван­тажність;

- допускати до стропування вантажів ненавчених робітників;

- працювати на несправному автокрані, поблизу лінії електропередач або під ними на відстані, меншій за допустиму;

- відривати краном примерзлий або завалений вантаж;

- залишати піднятий вантаж на вису та перено­сити його над людьми й машинами;

- працювати в темряві без достатньої освітленості;

- встановлювати гусеничні й автомобільні крани та екскаватори для роботи на свіжонасипаному і не ущільненому грунті.

Підіймальні стріли автокранів фарбують у черво­ний колір, а на гаку роблять напис про максимальну вантажність крана.

Для нормальної безпечної роботи колісних і гусе­ничних машин ПВР повинна передбачатись необхід­на підготовка майданчика: планування, укочування ґрунтової основи, а при наявності слабких вологонасичених грунтів—укладання дорожніх плит, спеціаль­них матів. Гусеничні крани вантажністю до 25 т транс­портують по дорогах на трайлерах. Кран в'їжджає самоходом на трайлер стрілою вперед по настилу з похилом не більше ніж 10°. На трайлері кран вста­новлюють гусеничними візками впоперек платфор­ми, а стрілою — вздовж напрямку руху.

Автопоїзд рухається у такому порядку. Попереду їде автомобіль із встановленими на ньому габари­тами автопоїзда, за ним на відстані 10... 15 м — ав­топоїзд з краном і далі з розривом 10... 15 м — автомобіль-прикриття з персоналом, який обслуговує кран. Перед транспортуванням крана погоджують сигнали взаємодії. До початку транспортування ко­лісного крана на буксирі виконують такі основні опе­рації: кран встановлюють у транспортне положення стрілою вздовж осі у бік ведучого моста, монтують буксирні засоби і відключають передній міст; пневмосистему керування стоянковим гальмуванням крана підключають до пневмосистеми тягаря за допомогою спеціального шланга; габаритні сигна­ли та сигнали гальмування на крані підключають до системи тягаря.

Під час буксирування крана його супроводжує ма­шиніст, який керує транспортуванням і наглядом за ходовою частиною крана. Якщо кран рухається по дорогах із складним рельєфом, а також якщо на тя­гачі немає пневмосистеми для керування гальмами крана, машиніст повинен використовувати індивіду­альну пневмосистему, що працює від виключеного дизеля крана.

Не можна виконувати монтажні роботи під час ожеледі , туману, снігопаду, грози, при температурі повітря нижчій, а при швидкості вітру вищій, ніж пе­редбачено нормами.

Будівельно-монтажними роботами, які виконують із застосуванням машин в охоронних зонах діючих повітряних ліній електропередач (ЛЕП), керують інже­нерно-технічні працівники, які відповідають за безпе­ку проведення робіт. Для цього обов'язково треба мати письмовий дозвіл організації — власника ме­режі і наряд-допуск, що визначає безпечні умови праці і видається відповідно до правил. Наряд-допуск зат­верджує головний інженер будівельної організації та відповідальна особа за безпечне проведення робіт від електрогосподарства. Перед початком роботи будівельних машин в охо­ронній зоні знімають напругу з ЛЕП. Якщо в даній зоні цього зробити не можна, то роботи проводять за умови виконання вищезгаданих вимог, а також до­держання відстані від підйомної чи висувної частини будівельної машини в різному її положенні до верти­кальної площі, що створюється проекцією на землю ближнього дроту, який перебуває під напругою цієї лінії. Ця відстань залежить від напруги у ЛЕП.

Будівельні машини можуть працювати безпосеред­ньо під проводами, якщо в повітряних ЛЕП напруга не перевищує 1^кВ. Відстань від підйомної чи висув­ної частини машин або від вантажу, який переноситься, в різних положеннях до найближчого дроту повин­на бути не менша від розмірів, зазначених у норма­тивних таблицях. Машиніст вантажопідіймальної ма­шини повинен мати кваліфікаційну групу з техніки безпеки не нижче II.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 339; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты