Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вплив на аеродинамічну якість крила




Як вже наголошувалося вище, аеродинамічна якість крила буде залежати від положення крила в потоці повітря, що визначається кутом атаки α.

Кут атаки крила α - це кут, утворений хордою крила і напрямком потоку повітря, що набігає (рис. 2.31).

Рис. 2.31. Кут атаки крила.

Кут атаки може бути як позитивним, так і негативним. Кут атаки вважається позитивним + α (рис. 2.31, а), коли потік повітря набігає на нижню поверхню крила, і негативним - α (рис. 2.31, в), коли потік повітря набігає на верхню поверхню крила. При нульовому куті атаки α = 0 напрям набігаючого потоку повітря співпадає з напрямом хорди крила.

Не слід плутати кут атаки α с кутом установки крила φ. Кут установки крила φ - це кут між хордою профілю крила і поздовжньою віссю літака (рис. 2.32).

Рис. 2.32. Кут установки крила.

Оскільки крило кріпиться до фюзеляжу літака жорстко, то для конкретного літака φ = const. З урахуванням вимог аеродинаміки величина кута φ зазвичай вибирається від 0° до 3°. У польоті кут установки крила залишаеться постійним, а кут атаки може бути змінений льотчиком у широких межах за допомогою відхилення керма висоти.

Якщо кути установки в різних перетинах крила різні, то хорди крила не лежать в одній площині. Таке крило називається геометрично закрученим.

Аеродинамічна крутка крила створюється за рахунок того, що профілі в різних перетинах крила мають різні значення відносної товщини і відносної кривизни. Геометрична і аеродинамічна крутки робляться для поліпшення аеродинамічних характеристик крила.

Аеродинамічними характеристиками називають графіки, що показують залежність аеродинамічних коефіцієнтів піднімальної сили Сy і сили лобового опору крила Сx від кута атаки α.

Графік залежності коефіцієнта Сy від кута атаки α [Сy = Сy(α)] показаний на рис. 2.33 (1 – несиметричний профіль; 2 – симетричний профіль).

Рис. 2.33. Залежність коефіцієнта Сy від кута атаки α.

За допомогою цієї характеристики можна визначити значення Сy для будь-якого кута атаки α. Прямолінійна ділянка графіка відповідає безвідривному обтіканню крила, коли збільшення кута атаки α приводить до пропорційного збільшення коефіцієнта Сy, оскільки при збільшенні кута атаки підсилюється деформація потоку і зростає різниця тисків під та над крилом.

Криволінійна ділянка свідчить про порушення прямо пропорційної залежності між α і Сy, що пов'язане з початком зривного обтікання крила. Подальше збільшення кута атаки підсилює зрив потоку і викликає зменшення Сy.

На графіку залежності коефіцієнта Сy від кута атаки α можна виділити дві характерні точки:

- точка А перетинання графіка з віссю абсцис відповідає куту атаки, при якому Сy = 0. Цей кут атаки позначається αо і називається кутом атаки нульової піднімальної сили. Величина αо залежить від кривизни профілю. Для симетричного профілю αо= 0, тому крива залежності Сy = Сy(α) проходить через початок координат. При α = 0 скривлення струйок повітряного потоку, що набігає, на верхній і нижній поверхнях профілю буде однаковим (статичний тиск теж однаковий), повна аеродинамічна сила буде спрямована строго по потоку, тому піднімальна сила буде відсутня, тобто Сy = 0. Для несиметричних профілів кут αо негатівний і становить мінус (1 ÷ 2)°.

- верхня точка графіка Б (точка торкання графіка з прямої, паралельної осі абсцис) відповідає куту атаки, при якому коефіцієнт піднімальної сили досягає максимального значення Сy max. Кут атаки, при якому Сy досягає максимального значення, називається критичним кутом атаки αкр. Критичний кут атаки для сучасних цивільних літаків лежить у межах (16 ÷ 18)°. Польоти на кутах атаки, близьких до критичного, небезпечні, оскільки порушується плавність обтікання крила потоком повітря і починається зрив потоку з його поверхні. Череззривнє обтікання у літака погіршується стійкість і керованість. Зрив потоку починається на кутах атаки, трохи менших αкр, але зони зриву на крилі ще невеликі, тому Сy продовжує повільно збільшуватися, досягаючи величини Сy max.

На закритичних кутах атаки (при α > αкр) літак стає зовсім нестійким і некерованим, оскільки на верхній поверхні крила створюється сильне вихрове утворення зі зривом струменів повітря (рис. 2.34).

Рис. 2.34. Спектр обтікання крила при αкр.

Кут атаки, відповідний початку зриву, позначають αтр і називають кутом тряски, оскільки льотчик відчуває це явище, як тряску органів керування.

Діапазон кутів атаки від αо до αкр називається діапазоном льотних кутів атаки.

Коефіцієнт лобового опору Сх має більш складну залежність від кута атаки α (рис. 2.35.).

Рис. 2.35. Залежність коефіцієнта Сх від кута атаки α.

Коефіцієнт лобового опору крила Сх на жодному з кутів атаки не дорівнює нулю. Це пояснюється тим, що коефіцієнт профільного лобового опору Схр не може бути рівний нулю, оскільки обтікання профілю без опору неможливо.

Характерною для кривій Cx = Cx(α) є точка В, відповідна куту атаки, при якому Cx = Сx min, і тому крило має найменший опір. Цей кут називається кутом атаки найменшого опору і позначається αСх mіn. Він майже дорівнює куту атаки нульової піднімальної сили, оскільки при αо крило не має піднімальної сили і не створює індуктивного опору, а профільний опір є для крила найменшим Сx min = Схр. При зміні кута атаки в обидва боки від αСх mіn коефіцієнт лобового опору крила Cx збільшується приблизно по параболі за рахунок збільшення індуктивного опору Схi.

У міру наближення до критичного кута атаки зростання Сх прискорюється через зрив потоку, що починається. Максимального значення коефіцієнт лобового опору Cx досягає при куті атаки, близькому до 90°, коли крило перетворюється на пластинку, поставлену упоперек потоку. Для профілів крила сучасних літаків Сx min = 0,009 ÷ 0,01.

Маючи для крила криві Cy = Cy(α) і Cx = Cx(α), можна побудувати нову криву, відкладаючи для кожного кута атаки α по осі ординат значення коефіцієнта Cy, а по осі абсцис значення коефіцієнта Сх. Отриману криву залежності Cy = f (Cx), з нанесеними на неї значеннями кута атаки α (рис. 2.36), називають полярою крила.

Поляра крила є найважливішою аеродинамічною характеристикою крила і має велике практичне значення. Користуючись полярою крила, можна визначити характерні кути атаки й відповідні їм аеродинамічні дані:

- точка 1 перетинання поляри з віссю абсцис відповідає куту атаки нульової піднімальної сили αо. При α=αо коефіцієнт піднімальної сили Cy = 0. У сучасних пасажирських літаків αо = (−2 ÷ 0)°;

  ●
-10°
.●

 

Рис. 2.36. Поляра крила.

- точка 2 торкання поляри з прямої, проведеної з початку координат відповідає найвигіднішому куту атаки αнв. Кут якості θ на цьому куті атаки мінімальний, а аеродинамічна якість К максимальна. У сучасних пасажирських літаків αнв = (4 ÷ 8)°, Кмах = 15 ÷ 25;

- точка 3 торкання поляри з прямої, паралельної осі абсцис відповідає критичному куту атаки αкр. При α= αкр коефіцієнт піднімальної сили максимальний Cy =Cy мах. У сучасних пасажирських літаків αкр = (16 ÷ 18)°, Cy мах = 0,9 ÷ 1,4;

- точка 4 торкання поляри з прямої, паралельної осі ординат відповідає куту атаки найменшого опору αСх mіn. У сучасних пасажирських літаків αСх mіn = (−1 ÷ 0)°.

Слід зазначити, що крива Cy = f (Cx) полярою може бути названа тільки в тому випадку, якщо коефіцієнти Сy і Сх відкладаються по осях у рівних масштабах. Оскільки коефіцієнт Сy у декілька разів більше коефіцієнта Сх, то масштаб Сх береться зазвичай в 5 або 10 разів крупніше масштабу Сy. Незважаючи на це, побудовану криву все одне називають полярою.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 133; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты