Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Витрати на соціальне забезпечення




Основою витрат на робочу силу є сукупність заробітної плати і соціальних виплат. Але якщо витрати на оплату праці можна підрахувати і співставити заздалегідь, оскільки середній рівень заробітної плати за галузями, професійними групами, регіонами, підприємствами різних розмірів встановлюється поза підприємством, на відкритому ринку праці, то види і розміри соціальних виплат і допомоги від підприємств визначаються диференційовано.

Фактори, що впливають на наявність, величину і структуру соціальних виплат:

§ правове регулювання ;

§ умови трудових колективних договорів;

§ кадрова політика;

§ економічне становище підприємства;

§ розмір підприємства.

Витрати на соціальне забезпечення працівників формуються за рахунок страхових зборів. Закон України "Основи законодавства України про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" започаткував 5 видів обов’язкового соціального страхування:

1. Пенсійне страхування, призначення якого полягає у наданні пенсій за віком, інвалідністю, втратою годувальника, реалізації профілактично – реабілітаційних заходів, виплаті допомоги на поховання пенсіонерів і т. ін.

2. Медичне страхування, кошти якого спрямовуються на амбулаторне і стаціонарне лікування, надання готових лікарських засобів, проведення профілактичних та освітніх заходів, медичну діагностику, медичну реабілітацію осіб, які перенесли важкі операції або мають хронічні захворювання і т. ін.

3. Страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, яке призначене для допомоги працівникам, що хворіють, жінкам у зв’язку з вагітністю і пологами, для надання допомоги при народженні дитини і для догляду за нею, виплати допомоги на поховання померлих працівників і т. ін.

4. Страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, за рахунок якого здійснюються профілактичні заходи щодо запобігання нещасним випадкам, відновлення здоров’я і працездатності, виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання і т. ін.

5. Страхування на випадок безробіття, цільове призначення якого полягає у виплаті допомоги по безробіттю, матеріальної допомоги членам сім’ї безробітного та йому самому, відшкодуванні витрат, пов’язаних із професійною підготовкою, перепідготовкою або профорієнтацією, наданні допомоги роботодавцям для створення робочих місць і т. ін.

На майбутнє передбачено запровадження й інших видів соціального страхування (соціальних витрат), розвиткові яких сприятиме сильна та ефективна економіка. При цьому необхідно утримувати соціальні витрати на якомога найнижчому рівні за можливо високого рівня соціального захисту для тих, хто отримує пенсії і допомоги.

Діюча система соціального страхування фінансується за рахунок сплати роботодавцями та найманими працівниками внесків, обчислених виходячи із суми заробітної плати, що підлягає оподаткуванню. Збори стягуються одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків .

Нині в межах системи соціального страхування України функціонує 4 окремих фонди (табл. 1.1).

Таблиця 1.1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 74; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты