Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПІДГОТОВКА РУК




Не можна допускати до участі в операцїї осіб, що мають ушкодження на шкірі кистей, гнійнички та запальні процеси. Нігті на руках повинні бути коротко підстрижені. Шкіру рук напередодні ввечері для підтримки еластичності та м'якості обробляють вазеліном або ланоліном.Руки миють у такій послідовності: спочатку обробляють щіткою пальці, потім долоні, тильні поверхпі кистей та переходять на передпліччя. При змиванні мильноі піни руки тримають так, щоб змити в першу чергу мило з кистей, а потім із передпліч. До закінчення миття рук, мило і щітку на умивальник класти не можна, їх потрібно тримати в руці. Витирають руки послідовно, починаючи з кистей та переходячи на передпліччя.

Розрізняють гігієнічну і хірургічну дезінфекцію рук стоматологів.

Гігієнічна дезінфекція спрямована на знищення патогенних мікроорганізмів і проводиться після мапіпуляцій, що можуть спричинити за собою забруднення рук (огляд та лікування запальних процесів на шкірі і слизових оболонках, обробка гнійних ран, обробка інфіковапого ігіструментарію, і т.д.). Гігієнічна дезінфекція проводиться до миття рук. Для дезінфекціі застосовуготь такі засоби: 70 % етиловий спирт, 0,5 % хлоргексидину біглюконату в 70 % етиловому спирті, 0,5 % розчин хлораміиу, Після обробки руки слід вимити теплою водою, температурою +40 °С.

Знезаражування рук може бути проведено одним із таких засобів:

- протирания двома стерильними тампонами, змоченими одним із вищевказаних розчинів, протягом 1 хвилипи на кожну руку;

- нанесенням на долоні 5-8 мл 70 % етилового спирту або 0,5 % спиртового роз-чину хлоргексидину біглюконату та втираниям в шкіру протягом 2 хвилин;

- зануренням у таз із 0,5 % розчином хлораміну на 2 хв.

Після робочого дня, протягом якого відбувався контакт рук із хлорними розчинами, шкіру обробляготь ватним тампоном, змоченим 1 % розчипом гіпосульфіту натрію для нейтралізації залишкових кількостей хлору.

Для хірургічної обробки рук існує велика кількість способів. Вибір того чи іншого способу залежить від наявності та переносимості препаратів.

Спосіб Фюрбрінгера:старанно миють кисті, піднігтьові простори та передпліччя протягом 10 хвилин двома стерильними щітками (спочатку одною, а потім другою) з милом. Руки старанно осушують стерильною серветкою - спочатку кисті, потім передпліччя, далі протягом 5 хвилин обробляють 70 % спиртом, а потім протягом 3— 5 хвилин розчином сулеми 1:200. Спосіб застосовується рідко, тому що 70 % спирт створюе тільки короткочасний дубильний ефект, обробка сулемою може призвести до хронічпого ртутного отруєння.

Спосіб Альфельда:обробка рук проводиться як за попереднім способом, але для дубіння шкіри застосовується 96 % розчин спирту без обробки сулемою і йодом.

Спосіб Спасокукоцького - Кочергіна:старанно миють руки теплою проточною водою з милом протягом хвилини, потім руки дезинфікують у тазах із 0,5 % свіжо-приготованим розчином нашатирного спирту стерильною серветкою - 3 хвилини в одному і 3 хвилини в іншому тазу. Після цього руки осушують стерильним рушником і обробляють спиртом протягом 5 хвилин. Деякі хірурги додатково обробляють пальці 10 % йодною настойкою. Метод ефективний, одержав широке поширення, проте в деяких осіб може виникати індивідуальна непереносимість аміаку.

В амбулаторних умовах, у зв'язку з масовістю прийому, лікар здебільшого миє руки під проточною водою з милом та витирає їх стерильним рушником, а потім протирає 2-3 хвилини 70 % етиловим спиртом. Замість спирту шкіру можна протирати 0,5 % розчином хлоргексидину біглюконату. Для попсредження інфікуванпя рук, випадкового пошкодження шкіри при роботі в порожнині рота рукою обов'язково слід застосовувати гумові рукавички. При роботі в гумових рукавичках їх обробляють так само, як шкіру рук. Після видалення зуба руки миють проточною водою та витирають рушником.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты