Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


І клас.




Особливості препарування каріозних порожнин в тимчасових та постійних зубах при пломбуванні амальгамою.

На форму порожнини І класу в тимчасових зубах впливає особливості анатомічної будови тимчасових молярів верхньої та нижньої щелеп. При наявності фісурного карієсу в 4 зубі верхньої щелепи та в 4 і 5 зубі нижньої щелепи доцільно формувати одну єдину порожнину в межах всіх фісур жувальної поверхні. Тоді, як при препаруванні 5-го зуба верхньої щелепи та доцільно не поєднувати дистальну та мезіальну фісури в єдину порожнину. Це обумовлено анатомічними особливостями будови жувальної поверхні цих молярів (виражений емалевий валик між фісурами). Треба додати, що при препаруванні дистальної фісури в 5 зубі верхньої щелепи її слід виводити на язикову поверхню, де є анатомічне заглиблення. При каріозному ураженні емалевого валика на жувальній поверхні обидві фісури слід поєднати в одну порожнину.

Особливе значення при формуванні порожнин для амальгами як тимчасових, так і постійних зубів має співвідношення стінок порожнини. Дно порожнини повинно бути плоским. Мезіальна та дистальна стінки порожнини І класу повинні утворювати із дном кут 95-100%. Це обумовлено напрямком колагенових волокон. Дня надання амальгамовій пломбі надійної фіксації кут між дном та стінками порожнини повинен бути гострим - 80-85 % . Глибина порожнини повинна бути значною, щоб забезпечити надійну фіксацію амальгами.

Бажано, щоб кут між стінкою каріозної порожнини та поверхнею пломби складав 70%. Кут визначається крутизною схилу горбика та направленням стінки каріозної порожнини. Якщо цей кут незначний, то ймовірність відлому краю пломби висока. При тонких стінках слід зменшити висоту горбика на 2 мм з подальшим відновленням амальгамою. Край емалі повинен бути зрізаний під кугом 40-45 % до площини емалі. Інструменти для проведення кожного етапу відповідають загальним вимогам.






Поделиться:

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 93; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты