Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вогнегасником називається переносне чи пересувне обладнання для гасіння осередків пожежі за рахунок випуску запасеної вогнегасної речовини.




Загальний принцип роботи вогнегасника полягає в утворенні надлишкового тиску в корпусі (за винятком закачних), під дією якого вогнегасна речовина подається до осередку пожежі.

Вогнегасник складається з корпусу для зберігання вогнегасної речовини або компонентів для її отримання, пристрою підготовки вогнегасної речовини та подавання її на вогнище пожежі, пристроїв, що запобігають перевищуванню тиску понад допустимий і) випадковому приведенню до дії, джерела надлишкового тиску (стиснений газ може знаходитись у корпусі вогнегасника).

Залежно від способу транспортування до місця пожежі вогнегасники поділяють на:

— переносні, конструктивне виконання та маса яких забезпечують зручність їхнього перенесення людиною (можуть бути ручними чи ранцевими);

кожний пожежний кран повинен бути укомплектований пожежним рукавом однакового з ним діаметра та стволом, а також важелем для полегшення відкривання вентиля.

Пожежні крани повинні розміщуватись у вбудованих або навісних шафках, які мають отвори для провітрювання і пристосовані для опломбування та візуального огляду їх без розкривання Влаштовуючи шафки, слід враховувати можливість розміщення них двох вогнегасників.

Спосіб установлення пожежного крана повинен забезпечувати зручність повертання вентиля та приєднання рукава. Напрям осі вихідного отвору патрубка пожежного крана повинен виключати різкий залом пожежного рукава у місці його приєднання.

На дверцятах пожежних шафок із зовнішнього боку повинен бути вказані після літерного індексу «ПК» порядковий номер крана та номер телефону для виклику пожежної охорони.

Пожежний рукав необхідно утримувати сухим, складеним «гармошку» або подвійну скатку, приєднаним до крана та ствола не рідше одного разу на шість місяців розгортати та згортати наново.

Пожежні крани не рідше одного разу нашість місяцівпідлягають технічномуобслуговуванню і перевірці на працездатнійшляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування.Пожежні крани повинні постійно бути справними і доступними для використання.

— пересувні, змонтовані на колесах чи візку.

За видом вогнегасної речовини вогнегасники поділяють на:

— водні (із зарядом води чи води з добавками);

— пінні (із зарядом піноутворювачів різноманітних видів);

— повітряно-пінні (із зарядом водяного розчину піноутворювальних добавок);

— хімічно-пінні (із зарядом хімічних речовин, які на момент приведення вогнегасника до дії вступають у реакцію з утворенням піни та надмірного тиску);

— порошкові (із зарядом вогнегасного порошку);

— вуглекислотні (із зарядом діоксиду вуглецю);

— хладонові (із зарядом вогнегасної речовини на основі галогенізованих вуглеводнів);

— комбіновані (із зарядом двох і більше вогнегасних речовин).

У зв'язку з введенням в дію з 01.01.1999 р. державного стандарту України ДСТУ 3675 — 98 Вогнегасники переносні. Загальні технічні вимоги та методи випробувань. Вогнегасники хімічно-пінні ОХП-10 та ОХВП-10 зняті з виробництва як такі, що не відповідають вимогам зазначеного стандарту (не обладнані пристроями ля переривчастого викидання вогнегасної речовини). На маркуванні корпусу кожного вогнегасника позначаються класи пожеж у вигляді символів (рис. 3) для гасіння яких рекомендовано або не рекомендовано вогнегасник. Символи класів пожеж, для гасіння яких вогнегасник непридатний, перекрєслюєтья червоною діагональною лінією від верхнього лівого кута до ниж­чого правого кута використовуваного символу.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты